2 Δεκεμβρίου 2014

Ψηφίζουν για αναγνώριση της Παλαιστίνης οι Γάλλοι βουλευτές


Ψηφίζουν για αναγνώριση της Παλαιστίνης οι Γάλλοι βουλευτές

Οι Γάλλοι βουλευτές αποφασίζουν σήμερα για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, σε μια ψηφοφορία η οποία δεν θα είναι… δεσμευτική, ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει την έντονη δυσφορία του Τελ Αβίβ.

Πρόσφατα, η σουηδική κυβέρνηση αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος. Μετά τη Σουηδία, που έγινε το πρώτο κράτος της ΕΕ που αναγνώρισε επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος, ακολούθησαν τα αντίστοιχα ψηφίσματα, συμβολικού χαρακτήρα, που πέρασαν από τα κοινοβούλια της Βρετανίας και της Ισπανίας.

Τώρα είναι η σειρά της Γαλλίας, η οποία ήταν μία από τις 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ψήφισαν υπέρ της χορήγησης καθεστώτος παρατηρητή του ΟΗΕ στις παλαιστινιακές περιοχές το Νοέμβριο του 2012.

Την πρόταση περί αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους κατέθεσαν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ και το «Αριστερό Μέτωπο» με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου, να την χαρακτηρίζει ως «σοβαρό λάθος».Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του οργανισμού «IFOP» έδειξε πως, το 63% των Γάλλων υποστηρίζουν την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, είχε δηλώσει πως αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών -Παλαιστινίων, το Παρίσι θα σπεύσει να αναγνωρίσει, έστω και συμβολικά, το παλαιστινιακό κράτος. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε προτείνει παράλληλα με την απόφαση να πραγματοποιηθεί μία διάσκεψη με περιφερειακούς πρωταγωνιστές την Ε.Ε και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Εκατόν τριάντα πέντε χώρες σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος, περιλαμβανομένης και της Σουηδίας, η οποία προχώρησε στην αναγνώριση την 30ή Οκτωβρίου. Άμεση ήταν και τότε η αντίδραση του Ισραήλ το οποίο ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στη Στοκχόλμη μετά την απόφαση αυτή, την οποία επέκρινε ως «ανώφελη» και «ατυχή».

Σε ότι αφορά τη σημερινή ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την έχει χαρακτηρίσει «μοιραίο λάθος». «Δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν ειδικά σε μια εποχή αποκεφαλισμών στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου και ενός Γάλλου πολίτη;», είπε, σύμφωνα με το δίκτυο «France 24 «, σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, αναφερόμενος στον αποκεφαλισμό ενός Γάλλου υπηκόου στην Αλγερία τον Σεπτέμβριο. Ο Νετανιάχου πρόσθεσε, επίσης, ότι «οι Παλαιστίνιοι που ζητούν κράτος, δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα κράτους για τους Εβραίους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου