29 Μαΐου 2013

Ο Παπακωνσταντίνου πιο κοντά στο Ειδικό Δικαστήριο


Ο Παπακωνσταντίνου πιο κοντά στο Ειδικό Δικαστήριο


• Προανακριτική Επιτροπή για τη «λίστα Λαγκάρντ» • Επεισόδιο μεταξύ Ραγκούση - Ρήγα



Λαγκάρντ και Παπακωνσταντίνου σε Ecofin, όταν η
πρώτη ως υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον
δεύτερο για τη λίστα της HSBC

Να διευρύνει το κατηγορητήριο εις βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών με το αδίκημα της απιστίας -που ενδέχεται να προσλάβει κακουργηματικό χαρακτήρα- αποφάσισε η προανακριτική επιτροπή, φέρνοντας έτσι τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου πιο κοντά στο Ειδικό Δικαστήριο. Όπως γράφει η σημερινή «Ε», η σχετική πρόταση είναι έτοιμη.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», Χρήστου Μαρκογιαννάκη, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συλλογή των απαιτούμενων 30 υπογραφών από βουλευτές έχει ήδη ξεκινήσει, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, προκειμένου η πρόταση να...
συζητηθεί και να εγκριθεί από την Ολομέλεια.


Όπως είχε γράψει η «Ε», οι νέες εξελίξεις δρομολογούνται μετά τα έγγραφα του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που έφθασαν στην προανακριτική επιτροπή και στα οποία γινόταν σαφές ότι η «λίστα Λαγκάρντ» μπορούσε να αξιοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς.


Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, στην προανακριτική έχουν σταλεί από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς Μουζακίτη και Πεπόνη, που διερευνούσαν την υπόθεση, τουλάχιστον 29 ονόματα που είχαν κάνει χρήση της ευεργετικής ρύθμισης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τον επαναπατρισμό αδήλωτων κεφαλαίων, ενώ κάποια από τα ποσά αγγίζουν τα 5 με 6 εκατ. ευρώ.


Από τον συνολικό έλεγχο του ΣΔΟΕ στη λίστα, φέρεται να προκύπτει ότι η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 150.000 ευρώ, όπως απαιτεί ο νόμος για να παραπεμφθεί για απιστία σε βαθμό κακουργήματος ο πρώην υπουργός Οικονομικών.


Στο μεταξύ, στην επιτροπή κατέθεσε χθες ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, καθώς σε δηλώσεις του είχε κάνει λόγο για περίεργες συμπεριφορές μελών του υπουργικού συμβουλίου γύρω από την υπόθεση της λίστας «Λαγκάρντ». Με αφορμή την κατάθεσή, ο Γ. Ραγκούσης σε γραπτή ανακοίνωσή του συνέδεσε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ με τη μη αξιοποίηση της λίστας, ενώ έκανε λόγο για διαρκές πολιτικό σκάνδαλο.


Σκληρή αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον πρώην υπουργό και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα, όταν ο πρώτος έκανε λόγο για ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου υποστηρίζοντας ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν αξιοποίησε τη λίστα και δεν ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο. «Είναι ντροπή να ηγείται της δημοκρατικής παράταξης ο Ευάγγελος Βενιζέλος», φέρεται να είπε ο Γ. Ραγκούσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Π. Ρήγα που τον κατηγόρησε ότι διακατέχεται από πολιτική εμπάθεια και μίσος κατά του Ε. Βενιζέλου.


Από enet

Αναρτήθηκε από Greki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου