31 Μαΐου 2013

Αναστέλλεται η σύνταξη λόγω… ΑΦΜ


Αναστέλλεται η σύνταξη λόγω… ΑΦΜ

Περί τις 700 περίπου συντάξεις, από τις 96.333 συνολικά, των οποίων αναστέλλεται η καταβολή τους, βρίσκονται στα Γιάννενα. Πρόκειται για τους ασφαλισμένους που δεν είχαν καταχωρημένο ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ και συνολικά, σε όλη τη χώρα, λαμβάνουν 54.193 κύριες και οι 42.140 επικουρικές συντάξεις.






Γι αυτούς, την περασμένη Δευτέρα έληξε η προθεσμία να τακτοποιήσουν τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Το ΙΚΑ στα Γιάννενα απέστειλε περί τα 900 ονόματα ασφαλισμένων που δεν κάλυπταν τις δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε όλα τα πιθανά μέρη «ενδιαφέροντος»: σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στο Εργατικό Κέντρο, αναρτήθηκαν οι καταστάσεις με τους συνταξιούχους, προκειμένου να ενημερωθούν όσοι οι διασταυρώσεις των στοιχείων τους με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δεν «απέδωσε». Προφανώς, το ερώτημα είναι πώς έπαιρναν σύνταξη οι συγκεκριμένοι άνθρωποι το προηγούμενο διάστημα ή ακόμα, πώς φορολογούνταν, εφόσον για παράδειγμα, δεν είχαν ΑΦΜ.

Ασυνεννοησία

Το πρόβλημα είναι λίγο πιο σύνθετο: αυτό που συνέβαινε πρακτικά, είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν τον ΑΦΜ του ασφαλισμένου. Μπορεί δηλαδή κάποιος να φορολογείται κανονικά, αλλά το ΙΚΑ να μην γνωρίζει το φορολογικό του μητρώο. Προφανώς, είναι από τα «απίθανα ελληνικά» στην ψηφιακή εποχή, μια υπηρεσία να μη γνωρίζει τα στοιχεία που διαθέτει μια άλλη υπηρεσία, του ίδιου κράτους, για τον ίδιο άνθρωπο. Σύμφωνα με το διευθυντή του ΙΚΑ Ιωαννίνων Νίκο Γρηγορίου, πρόκειται για παλιούς συνταξιούχους, κυρίως ανθρώπους που σύστησαν δικαίωμα και βγήκαν στη σύνταξη πριν παγιωθεί ο σημερινός τρόπος καταγραφής στοιχείων κ.λπ. που προαπαιτεί το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ. Επίσης, αρκετοί από τους ασφαλισμένους δεν είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να προσκομίσουν ή να εκδώσουν τους δύο συγκεκριμένους αριθμούς που είναι προαπαιτούμενοι πλέον για την καταβολή της σύνταξης. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι κάτοικοι εξωτερικού ή ακόμα και άνθρωποι που μένουν σε δυσπρόσιτες περιοχές. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι, που δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν. Οι μεν κάτοικοι του εξωτερικού ούτως ή άλλως υπάγονται στα κεντρικά του ΙΚΑ. Για τους υπόλοιπους όμως, κυρίως σε ό,τι αφορά στα Γιάννενα, οι περισσότεροι είναι κάτοικοι απομακρυσμένων και ορεινών χωριών.

250 «τακτοποιήθηκαν»

Στο ΙΚΑ Ιωαννίνων προσήλθαν μέσα στην προθεσμία που δόθηκε, περί τους 250 από τους ασφαλισμένους οι οποίοι ειδοποιήθηκαν ότι έχουν ελλιπή στοιχεία. Αυτοί, θα πάρουν κανονικά τη σύνταξη του Μαΐου. Οι υπόλοιποι, θα πρέπει να προσκομίσουν τα στοιχεία και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, αμέσως θα τους καταβληθεί και η σύνταξη. Σημειώνεται ότι οι συντάξεις τους δεν θα καταβληθούν αυτόματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αλλά από την ταμειακή υπηρεσία του ΙΚΑ για ένα σύντομο διάστημα. Δεν πρόκειται δηλαδή για συλλήβδην περιπτώσεις συντάξεων που κακώς καταβάλλονται, αλλά για μια αδυναμία των υπηρεσιών να ελέγξουν την καταβολή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου