29 Μαΐου 2013

Τα παράδοξα του ΠΑΣ

Τα παράδοξα του ΠΑΣ

Αυτή είναι η πιο ιστορική περίοδος για τον ΠΑΣ Γιάννενα από το 1966, χρονιά της ίδρυσης του. Ποτέ ξανά στον μισό περίπου αιώνα ύπαρξης της η ομάδα των Ιωαννίνων δεν έχει καταφέρει όσα πετυχαίνει φέτος.



Για γενιές γιαννωτών φιλάθλων, το γεγονός ότι ο ΠΑΣ θα διεκδικούσε την παρουσία του στο κύπελλο Πρωταθλητριών (για να μιλήσουμε και με τους όρους των περασμένων δεκαετιών) θα

ισοδυναμούσε με ανέκδοτο. Αυτό όμως που θα τους φαινόταν ασύλληπτο θα ήταν το ότι ο ΠΑΣ γράφει τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας του, χωρίς τη μαζική παρουσία των οπαδών του στο γήπεδο. Συμβαίνει έτσι ένα από τα πλέον παράδοξα. Οι αγώνες που έδωσε ο ΠΑΣ για την παραμονή ή την άνοδό του στην Α' Εθνική με τον Πανιώνιο ή το Αιγάλεω έχουν ιστορικά μεγαλύτερη απήχηση στους Γιαννιώτες από τους αγώνες που θα κρίνουν αν ο ΠΑΣ θα αγωνιστεί στην ίδια διοργάνωση με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπάγερν Μονάχου! Πριν από χρόνια χιλιάδες φίλαθλοι πήγαιναν στο Αλκαζάρ και τη Νέα Φιλαδέλφεια για να δουν τον ΠΑΣ να παλεύει για μία θέση στην Α' Εθνική. Τώρα δεν πάνε καν στο γήπεδο στα Γιάννενα, ενώ η ομάδα τους έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στην Ευρώπη.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Φαίνεται καταρχάς πως ο κόσμος έχει «παγώσει» γενικά απέναντι στο ποδόσφαιρο. Και αυτό οφείλεται στη συσσωρευμένη αναξιοπιστία του χώρου τα τελευταία χρόνια. Αντί να γίνουν βήματα εξορθολογισμού, οι ομάδες παραδόθηκαν σε προέδρους στυλ Ψωμιάδη και Μπέου. Σιγά σιγά το ενδιαφέρον του κόσμου άρχισε να μειώνεται, ειδικά μάλιστα όταν αποκαλύφθηκε το χρεοκοπημένο μοντέλο πολλών ομάδων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αδιαφορία συμπαρασύρει και τους χούλιγκαν. Έτσι, εξελίξεις που κάποτε μας φαινόντουσαν ως αδιανόητες, απλώς γιατί πιστεύαμε οι οπαδοί και οι παράγοντες δεν θα τις ανεχόντουσαν καταφεύγοντας στη βία, τώρα συμβαίνουν χωρίς να αντιδράει κανείς. Η ΑΕΚ είναι στη Γ' Εθνική και ο Παναθηναϊκός κάπου στη μέση της βαθμολογίας, χωρίς όμως κανείς να κυνηγάει τους παίκτες ως προδότες, όπως συνέβαινε διαρκώς στο παρελθόν. Κάποτε δεν τους επέτρεπαν ούτε καν την ισοπαλία χωρίς να τους σπάνε τα αυτοκίνητα.

Αυτή η συνολική αναξιοπιστία αφορά φυσικά και τον ΠΑΣ Γιάννενα. Ενώ λοιπόν η ομάδα πανηγυρίζει την πιο ιστορική της στιγμή, ταυτόχρονα αμφιβάλλει για το αν έχει τα οικονομικά εχέγγυα για να εξασφαλίσει την αδειοδότηση για τη συμμετοχή της στις αντίστοιχες διοργανώσεις. Έτσι συμβαίνει ένα από τα πλέον παράδοξα. Η ομάδα συναντά από τη μία την καθολική αναγνώριση για τις επιδόσεις της, και από την άλλη αντιμετωπίζει τη γνώριμη απαξίωση για τα οικονομικά της. Η καχυποψία για τη δυνατότητα κάλυψης των λειτουργικών της υποχρεώσεων θυμίζει επίσης εποχές της δεκαετίας του '90, όταν όμως η ομάδα αγωνιστικά κατρακυλούσε στη Γ' Εθνική. Για να επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο, πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στην ομάδα του και να πειστεί ότι υπάρχουν οι υποδομές, έτσι ώστε όσα επιτεύχθηκαν φέτος να έχουν συνέχεια και του χρόνου. Αυτό είναι το τελευταίο από τα παράδοξα του ΠΑΣ. Να έχει πετύχει τα περισσότερα από ποτέ και να του μένουν πολλά ακόμη για να πείσει τους φιλάθλους του.

ΠΗΓΗ:http://www.agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου