29 Μαΐου 2013

«Θέατρο του παραλόγου» Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος απέρριψε χθες τις αιτιάσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκου Γκόντα σχετικά με το μέγεθος του ελλείμματος στα ταμεία του Δήμου.


«Θέατρο του παραλόγου»

Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος απέρριψε χθες τις αιτιάσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκου Γκόντα σχετικά με το μέγεθος του ελλείμματος στα ταμεία του Δήμου. Απαντώντας στην εκτίμηση, άνευ δημοσιοποίησης στοιχείων πάντως, που έκανε ο κ. Γκόντας για ενδεχόμενο έλλειμμα 4 εκατ. ευρώ, ο κ .Φίλιος είπε χαρακτηριστικά: «πρόκειται για θέατρο του παραλόγου πλέον».





Υπενθυμίζεται ότι προχθές, ο κ. Γκόντας επικαλούμενος ελέγχους «ανεξαρτήτων αρχών» που δεν κατονόμασε, για το έλλειμμα του 1,3 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου, προειδοποίησε ότι τα ποσά που λείπουν θα φτάσουν έως και τα 4 εκατ. ευρώ. Ο κ. Φίλιος από την άλλη, απάντησε ότι καμία ανεξάρτητη αρχή δεν έχει ξεκινήσει έλεγχο στον Δήμο και ότι η μοναδική έρευνα σε εξέλιξη, είναι αυτή της εισαγγελίας. «Είναι όμως απόρρητη αυτή η έρευνα. Δεν μπορεί να πάω εγώ ή ο οποιοσδήποτε για μια ‘φιλική παρέα’ και να πάω μάθω τι γίνεται, απαγορεύεται». Ήταν κατηγορηματικός ότι από τον έλεγχο που έγινε στο φυσικό αντικείμενο, το ποσό που λείπει είναι 1.366.000 ευρώ και ότι το μόνο έγγραφο που ήρθε στον Δήμο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι αυτό που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τόνισε επίσης ότι με τη δεύτερη μήνυση που υποβλήθηκε από τον ίδιο, τίθεται και θέμα αστικής διεκδίκησης των χρημάτων.

Πιο «παλιό» το έλλειμμα;


Το καινούργιο που πρόσθεσε στην υπόθεση ο κ. Φίλιος, είναι ο προβληματισμός ότι το έλλειμμα, μπορεί να έρχεται από το… απώτερο παρελθόν και όχι μόνο από τα τελευταία χρόνια. Απαντώντας σε ερώτηση του «Η.Α.» σχετικά με τις καταγγελίες που έκανε ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής Γιάννης Σκοπούλης σχετικά με το πώς διαχειρίστηκε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και πρώην δημοτική αρχή το θέμα του λογισμικού για τον έλεγχο των οικονομικών, είπε τα εξής: «Δεν το θέλανε το πρόγραμμα αυτό. Γιατί αυτό το πρόγραμμα αποτυπώνει κάθε πράξη και ενέργεια, νόμιμη και παράνομη και δεν διαγράφει τίποτα. Στο παλιό σύστημα, ό,τι θέλεις μπορείς να το σβήσεις». Επίσης, επανέλαβε ότι με το νέο πρόγραμμα βρέθηκε το έλλειμμα και ότι αν δεν είχε αλλάξει, πιθανώς τα ποσά που λείπουν να είχαν μετακυληθεί στο νέο οικονομικό έτος. Πρόσθεσε ότι ο μοναδικός τρόπος να διακριβωθεί εάν η «τρύπα» έγινε το 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013, είναι να γίνει διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος πενταετίας.

Το δεύτερο «νέο», είναι ότι οι αλλαγές στην Οικονομική υπηρεσία θα συνεχιστούν, όπως έχει αποφασίσει η εκτελεστική επιτροπή. Η απόφαση θα συζητηθεί και στη δημοτική παράταξη και θα ακολουθήσουν οι αλλαγές σε πρόσωπα.



«Θα δούμε αν θα είναι υποψήφιος»



Επίσης, ο δήμαρχος ανταπέδωσε «τα ίσα» στο προεκλογικό κλίμα που σήκωσε ο κ. Γκόντας, καταλογίζοντάς του την προσπάθεια να καθιερωθεί στον πολιτικό χώρο και την προσπάθεια να παραμείνει «στην κούρσα διεκδίκησης χρίσματος», ενόψει των επόμενων δημοτικών εκλογών. Σε αρκετά σημεία των δηλώσεών του, δεν παρέλειψε να πικάρει τον κ. Γκόντα σε «ανύποπτες» στιγμές, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι την προσπάθεια καταβάλλει «ό,τι έχει απομείνει από την παράταξή του» και αργότερα ότι «θα ‘ρθει η ώρα των εκλογών, ας μην αγωνιά. Αν θα είναι υποψήφιος τότε, θα δούμε τι θα γίνει». Τον κατηγόρησε επίσης για κατασκευή σεναρίων συνομωσίας, με αφορμή όσα άφησε να εννοηθούν για σύνδεση του ελλείμματος και του διπλού φονικού στο Πέραμα. «Το ρόλο του ντετέκτιβ τον αφήνουμε σε άλλους. Μπορεί έτσι να δίνουν απαντήσεις στα υπαρξιακά τους προβλήματα και τις πολιτικές τους ανασφάλειες» είπε χαρακτηριστικά.



«Καμία σκιά»

Ο κ. Φίλιος υπεραμύνθηκε της ανιδιοτέλειας των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, μια και ο κ. Γκόντας προχθές ζήτησε να ανοίξουν λογαριασμοί και να γίνουν συντηρητικές κατασχέσεις. Ο δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά ότι τα πόθεν έσχες είναι στη δημοσιότητα και ότι «δεν θα δεχθούμε και δεν ανεχθούμε καμία σκιά» και πρόσθεσε ότι «οι πολιτικές ευθύνες για την υπεξαίρεση στο ταμείο έχουν αναληφθεί. Για τις ποινικές ευθύνες δεν θα αποφανθεί ο Δήμαρχος. Εμείς δεν κατασκευάζουμε ενόχους. Είναι δουλειά της δικαιοσύνης πλέον να διαλευκάνει την υπόθεση και εμείς θα συμβάλλουμε με όποιο τρόπο χρειαστεί».

Τέλος, τόνισε ότι ο στόχος της δημοτικής αρχής είναι μέχρι το τέλος της θητείας της που «είναι ακόμα μακριά», να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. «Προτεραιότητές μας είναι να εξοφλήσουμε τα παλιά χρέη. Σήμερα υπογράφηκαν αποφάσεις για 2 εκατ. ευρώ. Είναι να απορροφήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ και να υλοποιήσουμε όλα τα έργα της ΔΕΥΑΙ. Είναι επίσης να φτιάξουμε ένα δημαρχείο σύγχρονο, ανοιχτό και δημοκρατικό» είπε ο κ. Φίλιος.

ΠΗΓΗ:http://www.agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου