3 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Προοίμιο συμφωνίας Ρωσίας, ΕΕ, ΔΝΤ


Ουκρανία: Προοίμιο συμφωνίας Ρωσίας, ΕΕ, ΔΝΤ



Ενώ τα media διεθνώς προβάλουν τη διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία, στο παρασκήνιο ομάδες εργασίας και διαπραγματευτές αναζητούν modus vivendi τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί μεταξύ Ρώσων –υπό την εποπτεία του Σεργκέϊ Λαβρόφ - Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, διαμόρφωσαν την οικονομική πλατφόρμα η οποία θα αποτελέσει βάση διαβουλεύσεων.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, καθώς όλες οι αντιπροσωπείες έλαβαν το πράσινο φως για να συνεχίσουν σε δεύτερο επίπεδο τις συζητήσεις.
Όλα αυτά εξελίσσονται στο παρασκήνιο, ενώ στο προσκήνιο συνεχίζεται με κλιμακούμενη ένταση το πολιτικο-στρατιωτικό μπρα-ντε-φερ στην

Ουκρανία. Η Ρωσία ελέγχει πλήρως την Κριμαία, ενώ η διορισμένη κυβέρνηση του Κιέβου αντιδρά μουδιασμένα και με καθυστέρηση, καλώντας σε γενική επιστράτευση. ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν να πιέσουν πολιτικά και διπλωματικά τον Βλάντιμιρ Πούτιν, μποϊκοτάροντας ή και ματαιώνοντας στη σύσκεψη των G8 στο Σότσι της Ρωσίας.
Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ουκρανίας τίθεται στο επίκεντρο διαβουλεύσεων, καθώς η διορισμένη κυβέρνηση του Κιέβου το χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης για την ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ. Ο γγ του Οργανισμού σε δηλώσεις πριν από τη δεύτερη έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και ζητά από όλες τις πλευρές να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Με αυτό τον τρόπο ο Μπαν Κι Μουν επένδυσε στην πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι στη Μόσχα, τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ.
Η πλατφόρμα της οικονομικής συμφωνίας
Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στο Κίεβο και τη Συμφερόπολη με τη συμμετοχή Ρώσων, Ευρωπαίων και Αμερικανών διπλωματών και οικονομικών διαμεσολαβητών, διαμορφώθηκε μια πλατφόρμα συνδιαλλαγής για την εκτόνωση της κρίσης. Τιο τελικό κείμενο καθαρογράφεται σήμερα, Προβλέπει σε γενικές γραμμές ότι Ρωσία, ΕΕ, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα θα εγγυηθούν τη βιωσιμότητα της οικονομίας της χώρας και την αποφυγή συστημικού εκτροχιασμού.
Σε αυτό το πλαίσιο η Κριμαία θα ανακηρυχθεί αυτόνομη οικονομική ζώνη στα πλαίσια της Ουκρανίας, αλλά με ιδιαίτερη εμπορική συμφωνία με τη Ρωσία και απρόσκοπτη πρόσβαση των Ρώσων στην περιοχή. Παράλληλα και η Ευρώπη θα εγγυηθεί το ιδιαίτερο οικονομικό καθεστώς για την Κριμαία. Ανοιχτά παραμένουν θέματα ενέργειας, και ασφάλειας που άπτονται της περιοχής.
Το ΔΝΤ εγγυάται τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή οικονομικού προγράμματος το οποίο θα οδηγήσει στην αναπροσαρμογή της οικονομίας της χώρας και στην κατάτμηση εσόδων-εξόδων στις ζώνες πολιτικής και οικονομικής επιρροής.
Πρόκειται για σχέδιο-ομπρέλα της οικονομικής συμφωνίας η οποία θα εξειδικευτεί μέχρι το Μάιο οπότε και αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν τις εθνικές εκλογές στην Ουκρανία και το Δημοψήφισμα στην Κριμαία.
Ωστόσο πηγή αβεβαιότητας παραμένουν τα γεωστρατηγικά και πολιτικά ζητήματα καθώς και το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ουκρανίας.
Διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν ότι η «επανάσταση» της αντιπολίτευσης στο Κίεβο επέτρεψε σε ακροδεξιούς και νεοναζί να μπουν στον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης παράλυσης και δεν είναι ικανός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών.
Σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα έχοντας αποκτήσει σχεδόν τον πλήρη έλεγχο των εγκαταστάσεων και ελέγχοντας μεγάλο μέρος του ουκρανικού στρατεύματος, υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των πυρηνικών.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Κιέβου καλεί για διεθνή βοήθεια για τον έλεγχο των πυρηνικών, δημιουργώντας μια ακόμη διελκυστίνδα, η οποία αναμένεται να οδηγήσει την Ουκρανία σε διεθνή πολιτική επιτροπεία και σε συμφωνία για την καταστροφή των πυρηνικών, τα οποία θα επαναπατρίσει η Ρωσία με νεότερη συμφωνία.


Σοφοκλέους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου