ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑμεΑ
του Αλέξανδρου Μητροβγαίνη - Υπ. Τομέα ΑμεΑ
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να διαγράψει τους για επί σειρά ετών επί πτυχίω φοιτητές και ειδικότερα εκείνους, οι οποίοι εισήχθησαν μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007.
Αυτή η ρύθμιση είναι αδιανόητο να ισχύσει και για τους φοιτητές – σπουδαστές με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ποσοστού αναπηρίας της τάξης του 67% και άνω. Οι φοιτητές – σπουδαστές με αναπηρία (ανεξαρτήτως αν το προσωπικό τους θέμα υγείας παρουσιάστηκε πριν ή κατά τη διάρκεια των σπουδών τους) είναι αυτονόητο πως πρέπει να εξαιρεθούν από οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση, καθώς καθήκον της πολιτείας είναι η άρση των προσκομμάτων και όχι η δημιουργία επιπλέον αντικινήτρων ως προς τη φοίτηση των ατόμων με αναπηρία.
Συνυπολογίζοντας το γεγονός πως η κατά τον κοινό νου αυτονόητη στήριξη, που οφείλει η πολιτεία στους φοιτητές – σπουδαστές με αναπηρία είναι ελλιπέστατη (απουσία ψηφιακών, ηχητικών ή άλλης μορφής
βιβλιοθηκών, απουσία διερμηνέων νοηματικής γλώσσας, έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής είτε σχετικά με την προσβασιμότητα, είτε σχετικά με τη διευκόλυνση οποιασδήποτε ακαδημαϊκής δραστηριότητας κ.α.), πρέπει η ίδια να μεριμνήσει, ώστε να εξαλειφθούν όλοι οι αποτρεπτικοί παράγοντες σχετικά με τις σπουδές των εν λόγω ατόμων. Από τη στιγμή λοιπόν που οι δομές προσβασιμότητας σε όλα τα επίπεδα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δε λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό, ένα τέτοιο μέτρο θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη και εν πολλοίς ως χαριστική βολή για έναν αριθμό ατόμων με αναπηρία.
Επιπλέον υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών – σπουδαστών, οι οποίοι λόγω θεμάτων υγείας νοσηλεύθηκαν επί μακρόν σε νοσοκομειακές μονάδες και ως εκ τούτου η πρόοδος των σπουδών τους διεκόπη. Είναι δυνατόν να ενταχθούν και οι συγκεκριμένοι στη γενική ρύθμιση και να διαγραφούν με μία απόλυτη επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας;
Η μη εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από οποιαδήποτε απόφαση διαγραφής παλαιών φοιτητών αποτελεί απάνθρωπη πράξη καιαδικής νοοτροπίας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει σε μία ευνομούμενη και πολιτισμένη κοινωνία.
Το θέμα στείλαμε στον αρμόδιο βουλευτή του Κινήματος προκειμένου να γίνει σχετική ερώτηση και το Υπουργείο Παιδείας να μας απαντήσει αν προτίθεται να λάβει υπ' όψιν τις ανωτέρω παραμέτρους για τη συγκεκριμένη κατηγορία φοιτητών ώστε να εξαιρεθούν από το μέτρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου