27 Οκτωβρίου 2014

Η μαγική πόλη της οποίας οι κάτοικοι απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή


Η μαγική πόλη της οποίας οι κάτοικοι απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή


Ποιος δεν ονειρεύεται να ζει μια πιο ήρεμη και απολαυστική ζωή; Να ξυπνάει χωρίς το άγχος τηςπόλης, σε ένα καθαρό και περιποιημένο περιβάλλον; Υπάρχει μια πόλη στον κόσμο, η μεσαιωνική πόλη Orvieto στην Ιταλία, που ζει εδώ και 15 χρόνια σύμφωνα με το κίνημα Cittaslow.

Είναι ένας τρόπος ζωής που έχει τη ρίζα του στο γαστρονομικό κίνημα Slow Food και πρεσβεύει ότι η βραδύτητα έχει θετικές συνέπειες στην προσωπικότητα, την παραγωγικότητα και την ζωή των ανθρώπων.
Το Orvieto είναι μια μαγευτική πόλη, χτισμένη στην κορυφή ενός βράχου, στο κέντρο της Ιταλίας. Εχει 21.000 κατοίκους οι οποίοι έχουν αποφασίσει να ζουν πιο αργά από τους άλλους και να απολαμβάνουν περισσότερο στη ζωή.
Για να γίνουν δεκτοί στο κίνημα Slow, οι κάτοικοι, βελτίωσαν την αποκομιδή των σκουπιδιών, καθόρισαν ποιοι είναι οι δρόμοι για τα παιδιά που πάνε σχολείο και ενθάρρυναν τους πολίτες να καλλιεργούν το δικό τους λαχανόκηπο και να συμμετέχουν κάθε εβδομάδα στην τοπική λαϊκή.
Οι τουρίστες, από τότε, τρέχουν από όλα τα μέρη του πλανήτη για να ανακαλύψουν αυτή την πρωτότυπη πόλη. Αλλά και γι’αυτούς υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον Δήμο: «Οι τουρίστες πρέπει να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους σε ένα πάρκινγκ που υπάρχει έξω από τα τείχη» λένε οι εντολές και οι τουρίστες οδηγούνται στην πόλη με ένα ασανσέρ!
Ο δήμαρχος Αntonio Concina ισχυρίζεται ότι το να διαχειρίζεται μια πόλη Slow δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε περίεργο. Αναφέρει, μάλιστα, ότι οι κανόνες που ορίζει το κίνημα Cittaslow (Αργή Πόλη) δεν είναι ούτε υποχρεωτικοί, ούτε δρακόντειοι. Το Orvieto ζει πλουσιοπάροχα χάρη στην κατασκευή τοπικών προϊόντων.
Το κίνημα της βραδύτητας αρχίζει να γίνεται γνωστό, με συνεπεια όλο και περισσότερες πόλεις να θελουν να το υιοθετήσουν. Ο πρόεδρος του κινήματος, Pier Giorgio Oliveti ελπίζει ότι θα βάλει στο «κόλπο» και μεγάλες πόλεις και ετοιμάζει ένα σχέδιο για τη Βαρκελώνη. Ο στόχος του είναι να δημιουργήσει «νησίδες της κουλτούρας Cittaslow στο εσωτερικό των μεγαλουπόλεων».










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου