17 Οκτωβρίου 2014

Αποκαλυψη: Οι δανειστές είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα αφήσουν να ξεφύγει η Ελλάδα


Αποκαλυψη: Οι δανειστές είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα αφήσουν να ξεφύγει η Ελλάδα

Συμφωνία Ευρώπης-ΔΝΤ για προληπτική γραμμή πίστωσης Οι δανειστές είχαν έτοιμο το νέο «Μνημόνιο» και η κυβέρνηση έκανε λόγο για έξοδο από αυτό!

Άγνοια κινδύνου, έλλειψη πληροφοριών ή επιμελής απόκρυψη των πραγματικών προθέσεων των δανειστών μας από τη κυβέρνηση;

Η τελευταία εισήλθε σε μια «μάχη» πλήρους απεμπλοκής από το ΔΝΤ, τη στιγμή που ΕΕ, ΕΚΤ και Ταμείο είχαν συνάψει ευρεία συμφωνία για έξοδο της χώρας μας από το Ταμείο, που θα συνοδεύεται από προληπτική γραμμή πίστωσης. Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τόνισε πως «υπάρχει ευρεία συμφωνία για πρόωρη έξοδο Ελλάδας από ΔΝΤ», αρκεί να είναι «συνετή» και να συνοδεύεται από προληπτική γραμμή πίστωσης.

Ήδη έχουν γίνει αρκετά». Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σήκωσε τη «σημαία» της πλήρους απεμπλοκής από το ΔΝΤ και το Μνημόνιο, χωρίς κάποιου είδους εξάρτηση από τους «πρώην» δανειστές… Μερικές μέρες αργότερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άνοιξε για πρώτη φορά το ζήτημα της προληπτικής γραμμής πίστωσης, και ακολούθησαν ΔΝΤ και ΕΕ. Όπως αποδεικνύεται από τον επικεφαλής του ΕSM, οι εταίροι είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα παραδώσουν αμαχητί την «αυτονομία» στην Ελλάδα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση γνώριζε για τις προθέσεις των δανειστών και παρόλα αυτά επέλεξε αυτή την στρατηγική, που έκανε λόγο για «αναίμακτη» αποχώρηση από ΔΝΤ και Μνημόνιο.

Είτε γνώριζε είτε όχι αποτελεί σημαντικό «φάουλ» για το Μέγαρο Μαξίμου να επιμείνει σ’ αυτή τη στρατηγική, υπολογίζοντας ίσως ότι η αντίδραση των αγορών δεν θα ήταν τόσο ισχυρή και η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, θα ήταν από μόνη της ικανή, να «καπελώσει» τα όποια πολιτικά προβλήματα προέκυπταν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο, εάν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.
sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου