27 Οκτωβρίου 2014

ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ: Ο Γενικός Γραμματέας αλλάζει τα δεδομένα για το ποιος θα γίνει Α/ΓΕΕΘΑ;


ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ: Ο Γενικός Γραμματέας αλλάζει τα δεδομένα για το ποιος θα γίνει Α/ΓΕΕΘΑ;



Ως Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ ο κ.Αντώνης Οικονόμου τυπικά είχε την ευθύνη του πολιτικού προσωπικού. Πρακτικά όμως είχε άποψη για όλα τα μεγάλα και σοβαρά θέματα του ΥΠΕΘΑ, από τα υποβρύχια μέχρι τις κρίσεις Αρχηγών . Και η άποψή του ακουγόταν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο σημερινός “ένοικος” Αντώνης Σαμαράς έχει προσωπική φιλική σχέση με τον δικηγόρο από την Θεσσαλονίκη.

Η συμπρωτεύουσα “ενώνει” τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ και με τον “συγκυβερνώντα” Ευάγγελο Βενιζέλο. Κάπως έτσι προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ανάγκη να βρεθεί μια θέση που θα έδινε και τυπικά στον κ.Οικονόμου ελευθερία κινήσεων ήταν επιτακτική μετά από την αποχώρηση Αβραμόπουλου.

Αλλάζουν οι ισορροπίες για τις επόμενες κρίσεις Αρχηγών με την αναβάθμιση Οικονόμου; Είναι πολύ πιθανό.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

•Ο Γενικός Γραμματέας έχει απεριόριστη εκτίμηση στις ικανότητες του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου. Θα επιυμούσε την παραμονή του. Ακόμη κι αν ο Α/ΓΕΕΘΑ κατορθώσει να εκλεγεί πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του NATO, θα αναλάβει καθήκοντα σ΄ ένα χρόνο. Σ΄ αυτή τη περίπτωση θα παραμείνει στην θέση του τουλάχιστον ως τον Μάρτιο.

•Αν πρέπει να επιλεγεί άλλος Αρχηγός για την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, υπάρχει ένα θέμα. Οι πληροφορίες του πολύ πρόσφατου παρελθόντος ήθελαν τον κ.Οικονόμου να έχει μια προτίμηση στο πρόσωπο του Α/ΓΕΑ Βαγγέλη Τουρνά. Κάτι που φυσικά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το …ίδιο πρόσφατο παρελθόν. Η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης των υποβρυχίων , αλλά και μια άλλη σειρά θεμάτων που ο Α/ΓΕΝ έλυσε σε χρόνο ρεκόρ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ακόμη και στους εχθρούς του να μην αποδεχτούν ότι είναι φυσιολογική εξέλιξη η προώθηση Αποστολάκη στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Ο Α/ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς πολύ έξυπνα έχει επί της ουσίας δηλώσει ότι “δεν τρέχει” σ΄ αυτή τη κούρσα φέτος βάζοντας υποθήκη για την επόμενη επιλογή.

Όλα αυτά έχουν μπει στην ζυγαριά του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος και θα αναλάβει καθήκοντα σε “φουλ ρυθμούς” αμέσως μετά από την αποχώρηση του Αβραμόπουλου.

Ο κ.Οικονόμου χαρακτηρίζετι απ΄ όσους τον γνωρίζουν εύστροφος. Άρα καταννοεί ότι οι επιλοκγές που θα κληθεί να κάνει και να εισηγηθεί δεν έχουν να κάνουν με προσωπικές “συμπάθειες και αντιπάθειες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου