25 Φεβρουαρίου 2015

Σήμερα η συνάντηση Αναστασιάδη-Πούτιν στη Μόσχα


Σήμερα η συνάντηση Αναστασιάδη-Πούτιν στη Μόσχα



Ξεκίνησε η υψίστης σημασίας διμερής επίσκεψη του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα, όπου θα έχει την ευκαιρία επαφών στο ανώτατο επίπεδο της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ασφαλώς, η κορυφαία στιγμή του ταξιδιού είναι η συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο θα υπογραφούν σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς των διμερών σχέσεων. Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντμίτρι Μέντβεντεβ, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Ναρίσκιν.

Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδεύουν στην επίσκεψη, ο υπουργός ΕξωτερικώνΙωάννης Κασουλίδης, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ασφαλώς, νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα της κυπριακής αποστολής είναι το Κυπριακό, στο οποίο η Λευκωσία πιστώνει στη Μόσχα μια στάση ιδιαιτέρως φιλική και υποβοηθητική στάση, όχι μόνο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου το ρωσικό δικαίωμα «αναβλητικής αρνησικυρίας» (βέτο), απέτρεψε «πρωτοβουλίες» άλλων δρώντων οι οποίες θα προκαλούσαν σημαντικά προβλήματα και τετελεσμένα στην ελληνική πλευρά, αλλά και συνολικότερα.

Στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθούν επίσης, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με την Κύπρο να έχει διαχωρίσει τη θέση της στο ζήτημα των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τις οποίες θεωρεί αντιπαραγωγικές, αλλά και οι ευρύτερες εξελίξεις στην κρίσιμη στρατηγικά περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Αύριο, ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Δούμα) της Ρωσίας, πρώην πρέσβειρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Βαλεντίνα Ματβιένκο. Επίσης, θα μιλήσει στο εξαιρετικό Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, με θέμα το Κυπριακό.

Κατά τα άλλα, έχει οργανωθεί συνάντηση γνωριμίας και συζήτηση με τους αρχισυντάκτες κορυφαίων μέσων ενημέρωσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Προτού φύγει από τη Ρωσία, ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη, όπου στις 27 Φεβρουαρίου θα έχει συνάντηση με τον Κυβερνήτη της πόλης.

Ενώ η κυπριακή αποστολή θα βρίσκεται στη Μόσχα, αίσθηση προκαλεί συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass, στην οποία διαχωρίζει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, θεωρώντας της αντιπαραγωγικές.

Στην ίδια συνέντευξη εμφανίζεται να δείχνει «κατανόηση» για την αλλαγή των ρωσικών ενεργειακών σχεδίων και την προώθηση του φυσικού αερίου μέσω αγωγού που θα διέρχεται από την Τουρκία, με παράλληλη δημιουργία κόμβου διανομής στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου