27 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Σακελλαρίδης: Ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή


Γ. Σακελλαρίδης: Ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή


Τις επόμενες δύο – τρεις ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αν η συμφωνία του Eurogroup θα περάσει από τη Βουλή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Με δηλώσεις του συγκεκριμένα στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως πρώτα από όλα η κυβέρνηση περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. «Αυτή την εβδομάδα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία και μέσα σε δύο, τρεις ημέρες -επειδή πιστεύουμε ότι είναι μόνο ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει ή όχι από το ελληνικό κοινοβούλιο γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα- θα το αποφασίσουμε και το μάθετε και εσείς» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. τουΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι έγινε μια ενδεικτική ψηφοφορία, κατά την οποία η μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της συμφωνίας, ενώ σε ό,τι αφορά όσους καταψήφισαν είπε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι αν θα ερχόταν στη Βουλή η συμφωνία δεν θα ψήφιζαν υπέρ».

Νομοθετικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα ώστε να τα αντιμετωπίσει.

«Συζητάμε και νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό δημόσιο, στα ελληνικά ταμεία αλλά σίγουρα αυτό είναι και ένα ζήτημα, το οποίο αφορά και τους εταίρους μας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και δημοσιονομικά κενά και χρηματοδοτικά κενά και υπάρχουν και χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι ένα ζήτημα, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με τους εταίρους αλλά και στο εσωτερικό της με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει», είπε.

Αλ. Φλαμπουράρης: Δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στο μεταξύ με δηλώσεις του στο Mega ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης. «Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αλλά νομίζουμε ότι, άμεσα με τα μέτρα που θα ξεκινήσουμε θα υπάρξει ρευστότητα» είπε, μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, σημείωσε ότι: «αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών», ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός» καθώς «δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς».

Για τον ΦΠΑ ο κ. Φλαμπουράρης εξέφρασε την εκτίμησή ότι δεν χρειάζεται να αυξηθεί διότι, όπως επισήμανε, η αύξησή του δεν φέρνει τα έσοδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα φέρει έσοδα και δεν θα δημιουργήσει χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. «Δεν μπορεί να πουν όχι οι θεσμοί» εκτίμησε και διευκρίνισε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν όπως είχαν αναγγελθεί με την προσθήκη μιας πρόβλεψης για μπόνους σε όσους «πληρώνουν σωστά μέχρι τώρα».

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες επισήμανε ότι «δεν μπορούμε οριζόντια να τις κατεβάσουμε, πρέπει να γίνει με ζώνες» και «αυτό θα καθυστερήσει λίγο», ενώ για την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ εκτίμησε ότι «θέλει τουλάχιστον τρεις μήνες για να φτιαχτεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου