27 Φεβρουαρίου 2015

Χαιρετισμός της Τομεάρχου Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης, Σταυρούλας Ξουλίδου


Χαιρετισμός της Τομεάρχου Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης, Σταυρούλας Ξουλίδου





26.2.2015
Χαιρετισμός της Τομεάρχου Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης, Σταυρούλας Ξουλίδου, στις εργασίες της συνεδρίασης των κεντρικών και περιφερειακών οργάνων της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ)
Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2015


Αξιότιμε Πρόεδρε,
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση στις εργασίες των οργάνων της Ένωσης. Αποτελεί τιμή για μένα η ανάληψη των θεμάτων της Προστασίας του Πολίτη και η προσωπική μου ενασχόληση με τα καίρια ζητήματα ενός τόσο κρίσιμου τομέα.

Η κοινωνία μας βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης από τις κοντόφθαλμες μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. ΣτουςΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα και έχουμε τη βούληση να επιδιώξουμε λύσεις με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Θα ήθελα με αφορμή τη σημερινή συνάντηση να σας θέσω την αμέριστη υποστήριξή μου καταρχάς στο ζήτημα της ομογενοποίησης του πυροσβεστικού σώματος, του οποίου η τριχοτόμηση προκαλεί επιχειρησιακά προβλήματα, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητά του. Σχετικά με τον Ν. 4249/2014 αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά με μια ευρεία τροποποίηση, ιδιαίτερα για τα ζητήματα που αφορούν στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Επισημαίνουμε τις υστερήσεις των διατάξεων του Ν.4249/2014 που άπτονται σημαντικών ζητημάτων με θετικό πρόσημο για τους πυροσβέστες, όπως είναι η καθυστέρηση της ΚΥΑ με την οποία θα καθορίζονται οι διαδικασίες και ο τρόπος συνεργασίας σε κεντρικό και
περιφερειακό επίπεδο, μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ειδικής Γραμματείας Δασών. Υπογραμμίζουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τα θέματα προστασίας της υγείας και ασφάλειας του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και για την εφαρμογή του νέου θεσμού του Συνηγόρου του Πυροσβέστη.

Αδιαμφισβήτητα η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό Πυροσβεστικό Σώμα σε διαρκή ετοιμότητα και άρτια οργανωμένο να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη πραγματικότητα, στηριζόμενο σ΄ένα νέο σύγχρονο σύστημα μεταθέσεων, συνδυάζοντας την ισορροπία μεταξύ των υπηρεσιακών αναγκών και του ατομικού –οικογενειακού προγραμματισμού.
Χρειάζεται μια πολύπλευρη και συνεχής προσπάθεια για την αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα και όχι αποσπασματικές πράξεις, επαμφοτερίζοντα μέτρα και αναποτελεσματικά μέσα. Επιβάλλεται ο συντονισμός των δράσεων της Κυβέρνησης, η συνεχής αποτίμηση των αποτελεσμάτων και οι ταχείες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, αναγνωρίζοντας το Πυροσβεστικό Σώμα ως κύριο επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτικής προστασίας της χώρας μας. Είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε την προσπάθεια αλλαγής που συνεπάγεται ο εκσυγχρονισμός του Πυροσβεστικού Σώματος συμβάλλοντας έτσι και στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.


Η σημερινή συνάντηση μπορεί και πρέπει να χρησιμεύσει όχι μόνο ως μία συνεδρίαση εργασιών για την εξαγγελία προτεραιοτήτων και την αντιμετώπιση προβλημάτων αλλά και ως ένα βήμα ευρύτερου ρεαλισμού για τις πραγματικές ενέργειες που απαιτούνται ώστε το Πυροσβεστικό Σώμα να ολοκληρώσει επιτυχώς τη μετάβαση σε νέα μορφή και δομή ανάπτυξης.


Σας ευχαριστώ πολύ,


Με εκτίμηση,
Σταυρούλα Ξουλίδου
Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου