26 Φεβρουαρίου 2015

Καθησυχαστικός ο Σταθάκης: Θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, θα υπάρξουν λύσεις


Καθησυχαστικός ο Σταθάκης: Θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, θα υπάρξουν λύσεις



O υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, υπογραμμίζοντας πως “θα καλυφθεί με ασφαλή και ομαλό τρόπο”.

“Θα υπάρξουν λύσεις", είπε σε δημοσιογράφους εξερχόμενος από τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης.

Ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως το ζήτημα απασχολεί την κυβέρνηση και ήδη διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους και το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση για να καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση. Στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν πως μεταξύ άλλων εξετάζεται η έκδοση εντόκων αλλά και η αξιοποίηση των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν.

Σχετικά με την υστέρηση των εσόδων που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, και ανήλθε περίπου στο 1 δις ευρώ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει κενό και συνέστησε υπομονή. "Η συμφωνία δημιουργεί ένα ασφαλές πεδίο σταθερότητας. Τα νομοσχέδια θα προχωρήσουν βήμα βήμα”, είπε.

"Όποιος παρακολούθησε σήμερα στην τηλεόραση τις δηλώσεις μου μετά το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. κατάλαβε ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που αναφέρονται σε δημοσίευμα, περί δήθεν δημοσιονομικού κενού 5-7 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνω ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας", έγραψε αργότερα ο κ. Σταθάκης σε Twitter σχετικά με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για εκτόξευση του δημοσιονομικού κενού πάνω από 5 δις ευρώ.

Νωρίτερα, στο ζήτημα είχε αναφερθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89. Όπως είπε δεν τίθεται θέμα ρευστότητας αναφορικά με το δημόσιο τομέα, αλλά πρόσθεσε πως το θέμα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ, τώρα, και της ΕΚΤ, τον Ιούλιο. Από σήμερα ξεκινάμε διαπραγμάτευση για το ζήτημα, είπε.

Υστέρηση στα έσοδα

Σημαντική υστέρηση παρουσιάζουν τα έσοδα τον φετινό Ιανουάριο, όπως προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για τον Ιανουάριο του 2015, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 367 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 619 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για πλεόνασμα 1,286 δις ευρώ. Χαμηλότερο του στόχου είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο διαμορφώθηκε σε 443 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 835 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014. Ο στόχος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 1.366 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 3.682 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 935 εκατ. ευρώ ή 20,3% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.489 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.048 εκατ. ευρώ ή 23,1% έναντι του στόχου. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε στα 3.381 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 1.054 εκατ. ευρώ ή κατά 23,8% έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η υστέρηση οφείλεται εν μέρει στους άμεσους φόρους, που την περίοδο του Ιανουαρίου 2015 ανήλθαν στα 1.251 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας απόκλιση από τον στόχο -712 εκατ. ευρώ ή -36.3%. Ειδικότερα, υστέρηση έναντι του στόχου είχαν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 386 εκατ. ευρώ ή 49%, οι φόροι ειδικών κατηγοριών κατά 86 εκατ. ευρώ ή 43,6% και οι άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 173 εκατ. ευρώ ή 41,4%.

Επίσης, οι έμμεσοι φόροι διαμορφώθηκαν στα 2.130 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 342 εκατ. ευρώ ή 13,8% έναντι του στόχου. Ο ΦΠΑ λοιπών είχε απόκλιση -293 εκατ. ευρώ ή -20,4% από τον στόχο, ενώ ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκε κατά 8 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου, όπως και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 33 εκατ. ευρώ.
Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά 138 εκατ. ευρώ ή 51,4%. Τα έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών ήταν μειωμένα κατά 72 εκατ. ευρώ ή 73,5%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 356 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (277 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 193 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 113 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Όσον αφορά στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν στα 3.315 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 16 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.331 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3.173 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 98 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 53 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 30 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 350 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 9,9%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί 8 εκατ. για δαπάνες εκλογών, και 33 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 141 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 81 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (60 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 166 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου