Η υφαρπαγή των τραπεζών...

Κύριε Στούπα,
Σας έχω απασχολήσει και πάλι στο παρελθόν με διάφορα ερωτήματά μου γιατί έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας και γιατί  δεν σας θεωρώ φλύαρο αερολόγο που γράφει χωρίς να έχει κάτι να πει.
 
Κι εγώ, δεν είμαι κάποιος από αυτούς που τους αρέσει να φαντάζονται διαρκώς συνομωσίες στον ύπνο και στον ξύπνιο τους και πάντα με ενοχλούσανε τέτοιες λογικές. Είμαι άνθρωπος της κοινής λογικής και σε όλα ψάχνω το «γιατί» για να καταλαβαίνω. Για ότι συμβαίνει υπάρχει ένα «διότι» και αυτό με ενδιέφερε πάντα.
 
Στην περίπτωση όμως της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, επειδή δεν καταλαβαίνω το «γιατί» σε διάφορα που συμβαίνουν, αρχίζω ν’ ανησυχώ μήπως τελικά, «το ξεπούλημα» της ελληνικής δημόσιας περιουσίας για το οποίο μιλά η κατά τα άλλα λαϊκίστικη αντιπολίτευση-μείζονα και μη-, πραγματικά υπάρχει σαν σχέδιο, αλλά όχι όπως αυθόρμητα φαντάζεται κάποιος απλός πολίτης(νησάκια, ξεπούλημα ΔΕΚΟ κλπ).
Το σχέδιο αυτό βασίζεται στην εκχώρηση (για να μη πω ξεπούλημα) των ελληνικών τραπεζών σε ισχυρά ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
 
Συμφωνούμε όλοι φαντάζομαι, ότι οι τράπεζες είναι ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας και όποιος ελέγχει τις τράπεζες, ελέγχει την οικονομία. Είναι σύμπτωση λοιπόν ότι μία σειρά γεγονότων αποδυναμώνουν διαρκώς τους παλαιούς μετόχους των τραπεζών και ευνοούν τους νέους (ποιους άραγε;) μέσω της ανακεφαλαιοποίησης;
 
Οι ελληνικές τράπεζες πιστεύω ότι χρεοκόπησαν κυρίως εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν από το PSI+ και όχι τόσο από τις επισφάλειες ή κερδοσκοπικά παιχνίδια μεγάλου ρίσκου όπως έγινε με άλλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές. Έχουμε λοιπόν το πρώτο χτύπημα με το PSI+, το δεύτερο με το ακριβό χρήμα που δανείζονται τα τελευταία χρόνια, το τρίτο με τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και το τέταρτο με το επιχειρούμενο νέο κούρεμα των ομολόγων τους. Πραγματική καταστροφή. Μα είναι δυνατόν να μην σκεφθεί κάποιος ότι υπάρχει σχέδιο; Και αν προσθέσουμε και την «ανησυχία» της τρόικα μην τυχόν και στην ανακεφαλαιοποίηση συμμετάσχουν κεφάλαια «ακαθόριστης» προέλευσης, δηλαδή ένα καλό επιχείρημα για να αποκλειστούν κεφάλαια χωρών που δεν έχουν σχέση με την τρόϊκα (Ρωσικά, Κινέζικα, Αραβικά κλπ.), είναι δυνατόν να μην αναρωτιέται κάθε λογικός, μα τι στην ευχή συμβαίνει εδώ;
Σας παρακαλώ για την γνώμη σας. Ευχαριστώ.
Υ.Γ. Και στην Κύπρο κάτι ανάλογο συμβαίνει. Σύμπτωση και εκεί;
 
Απάντηση: Δεν βλέπω κάτι προσχεδιασμένο στις εξελίξεις. Το αρχικό πλήγμα των τραπεζών ήταν το PSI+ αλλά και οι επισφάλειες που δημιούργησε στην οικονομία η κρατική χρεοκοπία.

Η υπαγωγή των τραπεζών σε πανευρωπαϊκή εποπτεία και ενδεχομένως  και στον μετοχικό έλεγχο πιστεύω πως δεν αποσκοπεί στην κάποια υφαρπαγή πλούτου της χώρας. Οι τράπεζες σε μια οικονομία  μοιάζουν  με την καρδιά σε ένα σώμα. Το ζητούμενο δεν είναι ποιος εγκέφαλος θα δίνει το παλμό, αλλά η ομαλή λειτουργία ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σε κάθε κατάσταση. Ύπνος, περπάτημα, τρέξιμο…  Η διοίκηση των τραπεζών με αυστηρά χρηματοοικονομικά κριτήρια πιστεύω πως καλό θα κάνει στη ελληνική οικονομία και πολιτική παρά κακό…