Οι απολύσεις στο Δημόσιο θα βρεθούν στην κορυφή της αντζέντας στη συνάντηση που θα έχουν αύριο οι δύο επικεφαλής της τρόικας (Ματίας Μορς από την Ευρωπαϊκή Ενωση και Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα - ο Π. Τόμσεν αποχωρεί) με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο γραφείο του τελευταίου.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα την Κυριακή 10 Μαρτίου.
Μεγαλύτερο «αγκάθι» στις επικείμενες επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα θεωρείται η υποχρέωση που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά να καταρτίσει σχέδιο αναζήτησης «περιττού» προσωπικού στα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου, με τριμηνιαίους στόχους για τις αποχωρήσεις ως τα τέλη του 2013, που πρέπει να ανέλθουν στα 25.000 άτομα.
Ο έλεγχος θα εστιαστεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στις απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία άλλων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράγοντες της οικονομίας θεωρούν ότι τώρα οι πιέσεις θα είναι ασφυκτικές, αλλά δεν θα επαναληφθούν το «θρίλερ στις διαπραγματεύσεις» και οι καθυστερήσεις στην έγκριση των προηγούμενων δόσεων. Την περασμένη Πέμπτη όμως δόθηκε το «στίγμα» τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το ΔΝΤ, που με πανομοιότυπες δηλώσεις τους σημείωσαν ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ, γεγονός που προϊδεάζει για τις απαιτήσεις των δανειστών.
Με τη λήξη των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αξιολόγηση του επόμενου τριμήνου και τη δόση των 5 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκή Ενωση και 1,8 δισ. ευρώ από ΔΝΤ), η οποία θεωρητικά πρέπει να εγκριθεί τον Ιούνιο. Ομως τότε θα τεθεί και το «αγκάθι» του δημοσιονομικού κενού, ύψους 4 δισ. Ευρώ, για τη διετία 2015-2016, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο και τα μέτρα που αυτό θα συνεπάγεται.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
πηγη:http://ioablognews.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου