19 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2014


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2014

Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων»
http://www.opengov.gr/minenv/?p=6490
Φίλες και φίλοι, σας καλωσορίζουμε στο δικτυακό τόπο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων».
Με το νομοσχέδιο αυτό προωθείται η ενίσχυση της Ανακύκλωσης και η βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων με βάση τις κατευθύνσεις που τίθενται στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τα απόβλητα και την ανακύκλωση.
Τα τελευταία 10 χρόνια, με τη συνδρομή της πολιτείας στη χρηματοδότηση της κατασκευής ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και με την οργάνωση και λειτουργία Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) από τους ίδιους τους υπόχρεους παραγωγούς και εισαγωγείς συσκευασιών και άλλων προϊόντων (με βάση την αρχή «της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού»), έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην ανακύκλωση.
Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένα ειδικά ρεύματα αποβλήτων, και παρά τους σημαντικούς πόρους, με τη μορφή ετήσιων εισφορών αλλά και συσσωρευμένων αποθεματικών, που έχουν στη διάθεσή τους τα ΣΕΔ, η χώρα υπολείπεται των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης που έχουν τεθεί με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τις συσκευασίες και για το έτος 2012 επιτεύχθηκε ανάκτηση 58,60% του συνόλου αποβλήτων συσκευασίας έναντι του στόχου 60% (έτος στόχος 2011), ενώ για το γυαλί 54,7% έναντι του στόχου 60% και για τα μέταλλα 38,2% έναντι 50%. Επιπλέον, έως το 2020, η ανακύκλωση του χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και μετάλλων που προέρχονται από τα αστικά απόβλητα πρέπει να ανέλθει στο 50% κατά βάρος. Οι στόχοι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ηδιαπραγμάτευση των οποίων είναι σε εξέλιξη. Η μη επίτευξή τους έχει ως συνέπεια να οδηγούνται για τελική διάθεση σε ΧΥΤΑ μεγαλύτερες του σχεδιαζόμενου ποσότητες αποβλήτων, οδηγώντας τους ΧΥΤΑ σε πρόωρο κορεσμό και εντείνοντας τα χρόνια προβλήματα που παρατηρούνται στη διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας.

Η ενίσχυση της ανακύκλωσης αποτελεί κλειδί στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων και ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει αρκετές νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή εμπειρία. Σήμερα, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους, όπως τα ΣΕΔ που φέρουν την ευθύνη για τη διαχείριση ορισμένων ειδικών ρευμάτων αποβλήτων (συσκευασίες, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, αυτοκίνητα, μπαταρίες, λάστιχα, ορυκτέλαια και μπάζα), την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που φέρει την ευθύνη για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, την ίδια την Πολιτεία, που έχει την εποπτεία και την ευθύνη χάραξης της πολιτικής και του στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά και από καθέναν από μας, από τη συμμετοχή του οποίου κρίνεται τελικά το αποτέλεσμα.
Με το παρόν σχέδιο νόμου, επιδιώκεται η ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της ανακύκλωσης μέσω της θέσπισης συγκεκριμένων υποχρεώσεων χωριστής συλλογής πολλαπλών ρευμάτων αποβλήτων, ποιοτικών κριτηρίων για τα προϊόντα της ανακύκλωσης, καθώς και κανόνων, όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ). Προβλέπονται ρυθμίσεις για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των ΣΕΔ, την καλύτερη αξιοποίηση των εσόδων τους, τον αποτελεσματικότερο έλεγχό τους και τη διασφάλιση της λειτουργίας του ανταγωνισμού στον κλάδο της ανακύκλωσης. Παράλληλα αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις των ΣΕΔ, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και των φορέων διαχείρισης των αποβλήτων, μειώνεται η γραφειοκρατία, αίρονται ασάφειες της νομοθεσίας και καταργούνται ανεπίκαιρες διατάξεις.
Οι κυριότερες ρυθμίσεις είναι οι ακόλουθες:
1) θεσπίζεται υποχρεωτική χωριστή συλλογή 4 ρευμάτων αποβλήτων συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο). Η υποχρέωση αυτή δεν αφορά μόνα τα ΣΕΔ συσκευασιών και τους δήμους αλλά και όλους τους φορείς λειτουργίας μεγάλων χώρων συνάθροισης του κοινού, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, μεγάλα ξενοδοχεία, νοσοκομεία, γήπεδα, πανεπιστήμια, εμπορικά κέντρα κλπ.
2) διπλασιάζεται ο στόχος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (από 10 σε 20%) για το 2020,
3) τίθενται αυστηρά ποιοτικά κριτήρια για τα προϊόντα των διεργασιών ανακύκλωσης,
4) αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις των ΣΕΔ έναντι της πολιτείας,
5) εισάγονται μηχανισμοί που διευκολύνουν τη λειτουργία πολλών ΣΕΔ με παρεμφερές αντικείμενο,
6) αυστηροποιείται ο έλεγχος των ΣΕΔ, με την εισαγωγή δικλείδων ασφαλείας στη λειτουργία τους με βάση τα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος που σήμερα χρησιμοποιούν τα χρήματα που συγκεντρώνουν. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια:
α) εγγύηση καλής λειτουργίας ανάλογου ύψους με τα έσοδα του ΣΕΔ,
β) όρια στα αποθεματικά ίσο με 35% των ετήσιων εσόδων προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα δημιουργίας πολύ υψηλών αποθεματικών που σήμερα φθάνουν έως και το 200% των ετήσιων εσόδων των ΣΕΔ με σκοπό τα χρήματα αυτά να διοχετευθούν για την ενίσχυση της ανακύκλωσης (τα συνολικά αποθεματικά των ΣΕΔ ξεπερνούν τα 85εκ.€ έναντι ετήσιων εσόδων περίπου 45 εκ.€),
γ) όριο 10% των ετήσιων εσόδων στα διοικητικά κόστη με δυνατότητα παρέκκλισης εφόσον είναι αναγκαίο,
δ) εισαγωγή διατάξεων που εξασφαλίζουν το υγιή ανταγωνισμό κλπ.,
7) συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν τα ΣΕΔ, εκπρόσωποι της αγοράς, ανακυκλωτές και ΜΚΟ,
8) αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις του ΕΟΑΝ απέναντι στο ΥΠΕΚΑ,
9) εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις αναφορικά με την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων,
10) αυξάνεται η εισφορά των συστημάτων στον ΕΟΑΝ από 2 σε 3% των εσόδων τους,
11) απλοποιείται και εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία με τη συγκέντρωση στο παρόν νομοσχέδιο διάσπαρτων σε πολλά νομοθετήματα διατάξεων και την κατάργηση ανεπίκαιρων ή αντικρουόμενων διατάξεων,
12) καταργείται η υποχρέωση άδειας συλλογής και μεταφοράς από τους Δήμους,
13) καταργείται η υποχρέωση εγγραφής σε «μητρώο» και αντικαθίσταται από υποχρέωση ανάρτησης σε ειδική ιστοσελίδα των αδειών συλλογής και μεταφοράς (κατά το πρότυπο των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων),
14) λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων με τον αντίστοιχο Εθνικό Σχεδιασμό και την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της εφαρμογής τους,
15) διευκολύνεται η θαλάσσια μεταφορά αποβλήτων.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τετάρτη 26 Νοεμβρίου. Είμαι βέβαιος ότι με τη συμμετοχή των πολιτών και των αρμόδιων φορέων, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε τη δυνατότητα να προωθήσουμε για ψήφιση στη Βουλή το σημαντικό αυτό νομοθέτημα.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ
Γιάννης Μανιάτης
Άρθρο 01: Υποχρεωτική χωριστή συλλογή τεσσάρων ρευμάτων αποβλήτων συσκευασίας
1. Στο τέλος της υποπερίπτωσης α της περίπτωσης 1 της παραγράφου Α του άρθρου 7 του ν. 2939/2001 προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:
«Οργανώνεται η χωριστή συλλογή των επιμέρους αποβλήτων υλικών συσκευασίας και τουλάχιστον για γυαλί, πλαστικό, μέταλλα, χαρτί. Κατά παρέκκλιση από την υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου, μπορεί τα πλαστικά να συλλέγονται μαζί με τα μέταλλα εφόσον αυτό δικαιολογείται για τεχνικούς ή οικονομικούς λόγους και εξασφαλίζεται τεχνικά ο μετέπειτα πλήρης διαχωρισμός τους. Από την υποχρέωση χωριστής συλλογής πολλαπλών ρευμάτων σύμφωνα με τα δύο προηγούμενα εδάφια είναι δυνατό να εξαιρεθούν απομονωμένες γεωγραφικές νησιωτικές ή ορεινές περιοχές, αποκλειστικά για λόγους τεχνικούς, περιβαλλοντικούς ή οικονομικούς, κατόπιν σχετικής αίτησης από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών (ΣΕΔ), συνοδευόμενης από τεκμηριωμένη πρόταση για την οργάνωση της συλλογής αποβλήτων συσκευασίας στις εν λόγω περιοχές, στην οποία θα αναφέρονται τουλάχιστον οι λόγοι εξαίρεσης και ο προτεινόμενος τρόπος εξυπηρέτησης των περιοχών αυτών, και απόφασης έγκρισης της πρότασης αυτής από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) και υπό την επιφύλαξη της επίτευξης των εθνικών ποσοτικών στόχων.»
2. Στο τέλος της υποπερίπτωσης α.1 της περίπτωσης 2 της παραγράφου Β του άρθρου 7 του ν. 2939/2001 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:
«να προκύπτει ότι διασφαλίζεται η χωριστή συλλογή των επιμέρους αποβλήτων υλικών συσκευασίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υποπερίπτωση α της περίπτωσης 1 της παραγράφου Α του άρθρου 7 ανωτέρω.»
3. Μετά την περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν. 2939/2001 προστίθενται οι περιπτώσεις γ και δ ως εξής:
«γ) Οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση για χωριστή συλλογή των επιμέρους αποβλήτων υλικών συσκευασίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υποπερίπτωση α της περίπτωσης 1 της παραγράφου Α του άρθρου 7 ανωτέρω.
δ) Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων για την ανάκτηση και ανακύκλωση των αποβλήτων των συσκευασιών σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 2939/2001, όπως έχουν τροποποιηθεί με το άρθρο 2 της ΚΥΑ 9268/469/2007 (Β’ 286), έχουν τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ) συσκευασιών, τα οποία οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα και να υλοποιούν δράσεις για την επίτευξη τους.»
Άρθρο 02: Ετήσιες εκθέσεις
1. Η παράγραφος Δ του άρθρου 7 του ν. 2939/2001, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Δ. Τα ΣΕΔ συσκευασιών υποχρεούνται να καταρτίζουν λεπτομερή ετήσια έκθεση σχετικά με τη λειτουργία τους και τον τρόπο εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους συμπεριλαμβανομένων και των προβλεπομένων στο Παράρτημα V του ν. 4042/2012, καθώς και αναλυτικά οικονομικά στοιχεία των ΣΕΔ. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει και τον προγραμματισμό των ΣΕΔ για τον επόμενο χρόνο. Το περιεχόμενο της έκθεσης δύναται να εξειδικεύεται περαιτέρω με απόφαση του ΔΣ του Ε.Ο.ΑΝ. κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή του Ε.Ο.ΑΝ.. Η έκθεση υποβάλλεται στον Ε.Ο.ΑΝ. έως την 30η Μαρτίου κάθε έτους με βάση τα έως τότε τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία. Με την οριστικοποίηση του ισολογισμού των ΣΕΔ, υποβάλλονται αμελλητί στον Ε.Ο.ΑΝ. τα οριστικά οικονομικά στοιχεία»
2. Μετά την παράγραφο 9 του άρθρου 17 του ν.2939/2001 όπως ισχύει, προστίθεται νέα παράγραφος 10 ως εξής:
«10. Τα ΣΕΔ άλλων προϊόντων υποχρεούνται να καταρτίζουν λεπτομερή έκθεση σχετικά με τη λειτουργία τους, τον τρόπο εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους συμπεριλαμβανομένων και των προβλεπομένων στο Παράρτημα V του ν.4042/2012, καθώς και αναλυτικά οικονομικά στοιχεία των ΣΕΔ. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει και τον προγραμματισμό των συστημάτων για τον επόμενο χρόνο. Το περιεχόμενο της έκθεσης δύναται να εξειδικεύεται περαιτέρω με απόφαση του ΔΣ του Ε.Ο.ΑΝ. κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή του Ε.Ο.ΑΝ.. Η έκθεση υποβάλλεται στον Ε.Ο.ΑΝ. έως την 30η Μαρτίου κάθε έτους με βάση τα έως τότε τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία. Με την οριστικοποίηση του ισολογισμού των ΣΕΔ, υποβάλλονται αμελλητί στον Ε.Ο.ΑΝ. τα οριστικά οικονομικά στοιχεία.
Άρθρο 03: Ρυθμίσεις για όσους εγγράφονται σε ΣΕΔ αργότερα από την ημερομηνία που ξεκίνησε η σχετική υποχρέωση
1. Μετά την παράγραφο ΣΤ του άρθρου 7 του ν.2939/2001 προστίθεται παράγραφος Ζ ως εξής:
«Ζ. Ανεξαρτήτως των διατάξεων του άρθρου 20, σε περίπτωση που διαχειριστής συσκευασιών συμβάλλεται με εγκεκριμένο ΣΕΔ σε χρονική στιγμή μεταγενέστερη από τη δημιουργία της σχετικής υποχρέωσης σύμφωνα με την υποπερίπτωση β της περίπτωσης 2 της παραγράφου Β) του άρθρου 7 του ν. 2939/01, όπως ισχύει, καταβάλλει στο ΣΕΔ εισφορά ένταξης με σκοπό την κάλυψη των εξόδων του ΣΕΔ για τη συλλογή των αποβλήτων συσκευασιών του από το χρόνο δημιουργίας της σχετικής υποχρέωσης έως το χρόνο σύναψης σύμβασης με το ΣΕΔ. Τα κριτήρια για τον καθορισμό της εισφοράς ένταξης και ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς αυτής καθορίζονται από τον Ε.Ο.ΑΝ. στο πλαίσιο της εξέτασης του σχεδίου της σύμβασης συνεργασίας ΣΕΔ και διαχειριστών, κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης του ΣΕΔ. Τα κριτήρια κυρίως αφορούν στο χρονικό διάστημα μη τήρησης της υποχρέωσης σύναψης σύμβασης, τις ποσότητες των συσκευασιών που διατέθηκαν στην αγορά και τη γεωγραφική κάλυψη του ΣΕΔ. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από το ΔΣ του Ε.Ο.ΑΝ. κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή του Ε.Ο.ΑΝ.»
2. Μετά την παράγραφο 9 του άρθρου 17 του ν.2939/2001 όπως ισχύει προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής:
«10. Ανεξαρτήτως των διατάξεων του άρθρου 20, σε περίπτωση που παραγωγός άλλων προϊόντων συμβάλλεται με εγκεκριμένο ΣΕΔ σε χρονική στιγμή μεταγενέστερη από τη δημιουργία της σχετικής υποχρέωσης σύναψης σύμβασης με αυτό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την εναλλακτική διαχείριση των άλλων προϊόντων, καταβάλλει στο ΣΕΔ εισφορά ένταξης με σκοπό την κάλυψη των εξόδων του ΣΕΔ για τη συλλογή των αποβλήτων προϊόντων του από το χρόνο δημιουργίας της σχετικής υποχρέωσης έως το χρόνο σύναψης σύμβασης με το ΣΕΔ. Τα κριτήρια για τον καθορισμό της εισφοράς ένταξης και ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς αυτής καθορίζονται από τον Ε.Ο.ΑΝ. στο πλαίσιο της εξέτασης του σχεδίου της σύμβασης συνεργασίας ΣΕΔ και παραγωγών, κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης του ΣΕΔ. Τα κριτήρια κυρίως αφορούν στο χρονικό διάστημα μη τήρησης της υποχρέωσης σύναψης σύμβασης, τις ποσότητες των προϊόντων που διατέθηκαν στην αγορά και τη γεωγραφική κάλυψη του ΣΕΔ. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από το ΔΣ του Ε.Ο.ΑΝ. κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή του Ε.Ο.ΑΝ..»


Άρθρο 04: Υποχρεώσεις φορέων λειτουργίας μεγάλων χώρων συνάθροισης κοινού και μέσων μαζικής μεταφοράς
1. O τίτλος του άρθρου 12 του ν. 2939/2001 τροποποιείται ως εξής:
«Υποχρεώσεις διαχειριστών συσκευασίας και μεγάλων εγκαταστάσεων συνάθροισης κοινού»
2. Μετά το στοιχείο (γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 2939/2001προστίθεται στοιχείο (δ) ως εξής:
«Οι αρμόδιοι φορείς λειτουργίας μεγάλων χώρων συνάθροισης κοινού όπως κινηματογράφοι, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις με κερκίδες, εμπορικά κέντρα, συνεδριακά κέντρα, μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια, κεντρικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, καθώς και τα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που μεταφέρουν πάνω από εκατό (100) επιβάτες και τρένα υποχρεούνται να διασφαλίζουν τη χωριστή συλλογή των επιμέρους αποβλήτων υλικών συσκευασίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υποπερίπτωση α της περίπτωσης 1 της παραγράφου Α του άρθρου 7 ανωτέρω. Την υποχρέωση αυτή φέρουν κατ’ ελάχιστον όλοι οι φορείς λειτουργίας των έργων και δραστηριοτήτων της 1ης Ομάδας με α/α 24 και 31, της 3ης Ομάδας με α/α 1, 5 και 6 και της 6ης Ομάδας με α/α 1, 2 (υποκατηγορία Α1), 5 (υποκατηγορία Α1), 7, 9 (υποκατηγορία Α1), 14 (υποκατηγορίας Α1), 15 (υποκατηγορίας Α2), 16 (κατηγορία Α), 18 (κατηγορία Α), 19 (κατηγορία Α), 21 (κατηγορία Α) και 23 (κατηγορία Α) της ΥΑ 1985/2012, όπως ισχύει. Ως φορέας λειτουργίας νοείται ο κάτοχος της αντίστοιχης άδειας λειτουργίας όπου αυτή προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.»
Άρθρο 05: Επιβολή διοικητικών κυρώσεων
1. Η περίπτωση α της παραγράφου 1 του τμήματος Γ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ» του άρθρου 20 του ν. 2939/2001 αντικαθίσταται ως εξής:
«α. από τον Ε.Ο.ΑΝ., κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.ΑΝ., εφόσον το συνολικό επιβαλλόμενο πρόστιμο δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000 €) και η επιβαλλόμενη διακοπή λειτουργίας δεν υπερβαίνει τις πέντε (5) ημέρες, με την επιφύλαξη της περίπτωσης β, και»
2. Στο τέλος της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του τμήματος Γ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ» του άρθρου 20 του ν. 2939/2001 προστίθεται η ακόλουθη φράση:
«ανεξαρτήτως του συνολικού ύψους του τελικώς επιβαλλόμενου προστίμου και της επιβαλλόμενης διακοπής λειτουργίας.»
3. Στο τέλος της παραγράφου 2 του τμήματος Γ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ» του άρθρου 20 του ν. 2939/2001 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο ως εξής:
«Ειδικότερα για τα ΣΕΔ συσκευασιών ή άλλων προϊόντων τα οποία δεν επιτυγχάνουν τους στόχους συλλογής (όπου τίθενται) ή και τους στόχους ανάκτησης ή ανακύκλωσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία και στους όρους της έγκρισης αυτών, εντός της προθεσμίας που έχει τεθεί, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα ύψους ανάλογου με το βαθμό απόκλισης από τους στόχους λαμβάνοντας υπόψη και τα κριτήρια του προηγούμενου εδαφίου.»
4. Μετά την παράγραφο 3 του τμήματος Γ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ» του άρθρου 20 του ν. 2939/2001 προστίθεται νέα παράγραφος 4 ως εξής:
«Ο Ε.Ο.ΑΝ. μπορεί να επιβάλει προσωρινή διακοπή λειτουργίας ΣΕΔ, εάν αυτό:
1) δεν εφαρμόσει, ή δεν τηρήσει την προθεσμία για την εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται στην προειδοποίηση,
2) δεν επιτύχει τους τεθειμένους στόχους όσον αφορά τη συλλογή, το ποσοστό της ανακύκλωσης και ανάκτησης,
3) δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή του να υποβάλλει ετήσια έκθεση, ή
4) δεν πληροί άλλους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης της έγκρισής του.
Η διακοπή λειτουργίας αίρεται εάν ο Ε.Ο.ΑΝ. διαπιστώσει ότι το ΣΕΔ έχει παύσει τις ενέργειες που οδήγησαν στη διακοπή. Αν κατά τη διάρκεια της προσωρινής διακοπής το ΣΕΔ δεν έχει παύσει να προβαίνει σε ενέργειες ανάλογες με αυτές που οδήγησαν στην απόφαση διακοπής, ο Ε.Ο.ΑΝ. μπορεί να προχωρήσει σε ανάκληση της έγκρισης αυτού μετά από προηγούμενη πρόσκληση του ΣΕΔ σε ακρόαση.»
5. Οι παράγραφοι 4, 5, 6 και 7 του τμήματος Γ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ» του άρθρου 20 του ν. 2939/2001 αναριθμούνται σε 5, 6, 7 και 8 αντιστοίχως.
Άρθρο 06: Συνέπειες μη συμμόρφωσης με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία
1. Μετά την παράγραφο 8 του τμήματος Γ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ» του άρθρου 20 του ν.2939/2001 προστίθεται νέα παράγραφος 9 ως εξής:
«9. Ανεξαρτήτως των κυρώσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, τα ποσά που καταλογίζονται στην Ελληνική Δημοκρατία ως χρηματικές κυρώσεις λόγω παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων και που απορρέουν από πράξεις ή παραλείψεις των ΣΕΔ, καταλογίζονται στα υπαίτια ΣΕΔ ή επιμερίζονται στα συνυπαίτια ΣΕΔ, ως πρόστιμα και αποδίδονται στο Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό τη μερική ή ολική ανάκτηση των χρηματικών κυρώσεων.
Για τον καταλογισμό και, όπου απαιτείται, επιμερισμό του προστίμου στους υπαίτιους συνεκτιμώνται οι ποσότητες των αποβλήτων συσκευασιών ή άλλων προϊόντων που είναι εγγεγραμμένες σε κάθε ΣΕΔ και τα ετήσια έσοδά του, καθώς και, εφόσον η επιβολή προστίμου αφορά στη μη επίτευξη στόχων, η απόκλιση από τον εθνικό στόχο κατά τον χρόνο καταλογισμού. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό του προστίμου, την ανάγκη διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας του ΣΕΔ, το κόστος συμμόρφωσης και κάθε άλλη κρίσιμη για τον καταμερισμό παράμετρο.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται το ύψος του προστίμου που επιβάλλεται, η διαδικασία της επιβολής του, ο τρόπος υπολογισμού του αναλογούντος ποσού σε περίπτωση επιμερισμού του σε περισσότερα ΣΕΔ, ο τρόπος καταβολής του και κάθε άλλο ειδικότερο ή τεχνικό θέμα σε σχέση με τα οριζόμενα στο παρόν τμήμα Γ.»
Άρθρο 07: Έκθεση απολογισμού Ε.Ο.ΑΝ.
Η περίπτωση ζ της παραγράφου 3 του άρθρου 24 του ν. 2939/2001 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«ζ) Καταρτίζει και υποβάλλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ετήσια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, η οποία περιλαμβάνει, αναφορικά με το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, ιδίως τα ακόλουθα:
• Την επίτευξη ή μη των εθνικών στόχων κατά την κρίσιμη χρονική περίοδο, την παρουσίαση των αιτίων τυχόν αποκλίσεων από αυτούς, καθώς και προτάσεις για την επίτευξή τους εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.
• Τα προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών και άλλων προϊόντων που εισηγήθηκε ή εκπόνησε ή εφάρμοσε ο Ε.Ο.ΑΝ. σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 15 του ν.2939/2001.
• Την αξιολόγηση των ΣΕΔ με βάση τις σχετικές ετήσιες εκθέσεις τους αναφορικά με την επίτευξη των στόχων τους και τη διαχείριση των πόρων τους.
• Την ανταπόκριση των υποχρέων στις ελάχιστες απαιτήσεις του Παραρτήματος V του ν. 4042/2012.
• Την έγκριση νέων ΣΕΔ ή την ανανέωση υφιστάμενων.
• Τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν
• Τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν και τα πρόστιμα που εισπράχθηκαν.
• Το βαθμό καταπολέμησης της διαφυγής εισφορών της σχετικής νομοθεσίας.
• Την εκπόνηση ή ανάθεση μελετών και ερευνών.
• Τα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
• Τον οικονομικό απολογισμό του προηγούμενου έτους.
Η έκθεση υποβάλλεται έως την 15η Ιουνίου κάθε έτους για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Το περιεχόμενο της έκθεσης μπορεί να εξειδικεύεται περαιτέρω με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Άρθρο 08: Εισφορά ΣΕΔ στον ΕΟΑΝ
Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης ια΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 24 του ν. 2939/2001, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«ια. Ποσοστό 3% επί των ετήσιων χρηματικών εισφορών του προηγούμενου έτους που καταβάλλουν οι υπόχρεοι προς τα συστήματα ΣΕΔ αποβλήτων συσκευασιών και άλλων προϊόντων.»
Άρθρο 09: Ρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία άνω του ενός ΣΕΔ που δραστηριοποιούνται στα ίδια ρεύματα αποβλήτων
1. Σε περίπτωση απόκλισης ενός ΣΕΔ από τον ετήσιο ποσοτικό στόχο του και ταυτόχρονης μερικής ή ολικής υπερκάλυψης αντίστοιχου στόχου από άλλο ΣΕΔ με πεδίο εφαρμογής ομοειδή προϊόντα, ο Ε.Ο.ΑΝ., με απόφασή του ΔΣ του κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή, μεριμνά για την εφαρμογή της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου ώστε να μεταβιβάζονται ποσότητες από το ΣΕΔ που υπερκαλύπτει το στόχο του στο ΣΕΔ που υπολείπεται αυτού προκειμένου να τις συμπεριλάβει στο στόχο του, με αντίστοιχη μεταφορά από το δεύτερο ΣΕΔ προς το πρώτο και των αναλογούντων στις ποσότητες αυτές εισφορών όπως αυτές υπολογίζονται στο ΣΕΔ που έχει υπερκαλύψει το στόχο του. Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της απόκλισης, δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 20 του ν. 2939/2001, όπως ισχύει, και η κατάπτωση της χρηματικής εγγύησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του παρόντος νόμου.
2. Σε περίπτωση που ένα εγκεκριμένο σύστημα κάνει χρήση του προβλεπομένου στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου μηχανισμού μεταβίβασης επί δύο (2) συνεχόμενα έτη, τότε προβαίνει υποχρεωτικά σε αναθεώρηση φακέλου.
3. Ο καθορισμός κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου δύναται να εξειδικεύεται ανά κατηγορία προϊόντος που υπόκειται σε εναλλακτική διαχείριση με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Άρθρο 10: Θέσπιση χρηματικής εγγύησης καλής λειτουργίας
1. Για τη διασφάλιση της επίτευξης των στόχων του ΣΕΔ και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του, κάθε εγκεκριμένο ΣΕΔ που έχει συμπληρώσει τρία έτη λειτουργίας υποχρεούται να καταθέσει εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη συμπλήρωση του τρίτου έτους λειτουργίας του χρηματική εγγύηση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή να προσκομίσει εγγυητική επιστολή υπέρ του Ε.Ο.ΑΝ.. Η χρηματική εγγύηση καταπίπτει με απλή αίτηση του Ε.Ο.ΑΝ. κατόπιν της σχετικής απόφασης της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του. Επί της χρηματικής εγγυήσεως πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι καταπίπτει με αίτηση του Ε.Ο.ΑΝ. στην οποία επισυνάπτεται η σχετική απόφαση της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου, λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του ΣΕΔ.
2. Το ύψος της χρηματικής εγγύησης καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή του Ε.Ο.ΑΝ. και επανεξετάζεται κάθε τρία (3) έτη ανάλογα με το είδος του αποβλήτου, τις ποσότητες που είναι εγγεγραμμένες στο ΣΕΔ, το ύψος των προβλεπόμενων εισφορών καθώς και τις επιδόσεις του ΣΕΔ ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του και την επίτευξη των στόχων του. Το ύψος της χρηματικής εγγύησης καθορίζεται εντός δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση του τρίτου έτους λειτουργίας τους.
3. Το ύψος της χρηματικής εγγύησης για τα ΣΕΔ που προβλέπουν την καταβολή χρηματικών εισφορών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ του συνόλου των ετήσιων χρηματικών του εισφορών του προηγούμενου έτους. Το ύψος της χρηματικής εγγύησης για τα ΣΕΔ που δεν προβλέπουν την καταβολή εισφορών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ των συνολικών ετήσιών του εσόδων του προηγούμενου έτους.
4. Σε περίπτωση αναθεώρησης ή τροποποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου του ΣΕΔ, το ύψος της χρηματικής εγγύησης αναπροσαρμόζεται.
5. Η χρηματική εγγύηση καταπίπτει ολικώς ή εν μέρει προς όφελος του Ε.Ο.ΑΝ. με απόφαση του Δ.Σ. του, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή του.
6. Πριν τη λήψη της απόφασης για τη μερική ή ολική κατάπτωση της χρηματικής εγγύησης, ο Ε.Ο.ΑΝ. αποστέλλει έγγραφη προειδοποίηση στο ΣΕΔ. Η προειδοποίηση αναφέρει ρητά τις υποχρεώσεις που το ΣΕΔ δεν έχει τηρήσει, τα συγκεκριμένα μέτρα που καλείται να λάβει και τη χρονική προθεσμία λήψης τους, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 15 ημερολογιακών ημερών. Ο Ε.Ο.ΑΝ. προβαίνει σε ακρόαση του ΣΕΔ εφόσον το ΣΕΔ διατυπώσει σχετικό αίτημα. Πριν την ακρόαση, το ΣΕΔ δικαιούται να αποστείλει εγγράφως υπερασπιστικό υπόμνημα. Η διατύπωση αιτήματος ακρόασης δεν αναστέλλει τη διαδικασία κατάπτωσης της χρηματικής εγγύησης.
7. Τα ποσά που περιέρχονται στον Ε.Ο.ΑΝ. από την κατάπτωση της χρηματικής εγγύησης χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά για τη χρηματοδότηση δράσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων του ΣΕΔ του οποίου η χρηματική εγγύηση κατέπεσε ολικώς ή εν μέρει.
8. Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής της χρηματικής εγγύησης από το ΣΕΔ, ο Ε.Ο.ΑΝ. επιβάλει την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της λειτουργίας του σύμφωνα με τις διατάξεις του Τμήματος Γ του άρθρου 20.
9. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται ανεξάρτητα από τυχόν κυρώσεις που επιβάλλονται δυνάμει του άρθρου 20 του ν. 2939/2001 όπως ισχύει.
10. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται από την 1/1/2016.
Άρθρο 11: Μείωση ειδικού αποθεματικού του άρθρου 5 του ν.3220/2004 των ΣΕΔ
1. Το κατά το άρθρο 5 του ν. 3220/2004 ειδικό αποθεματικό των ΣΕΔ τα οποία έχουν συμπληρώσει τριετή λειτουργία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% των συνολικών ετήσιων εισφορών του προηγούμενου έτους λειτουργίας τους. Εφόσον το ειδικό αποθεματικό οποιουδήποτε ΣΕΔ υπερβαίνει το ανωτέρω ποσοστό, το ΣΕΔ το προσαρμόζει το αργότερο εντός τριετίας. Στην περίπτωση αυτή, το πρώτο έτος η μείωση θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 35% σε σχέση με την απαιτούμενη συνολική μείωση για την τήρηση του ορίου του προηγούμενου εδαφίου, ενώ το δεύτερο έτος σωρευτικά στο 70%.
2. Εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, τα ΣΕΔ που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου υποβάλλουν στον Ε.Ο.ΑΝ. επιχειρησιακό σχέδιο μείωσης του ειδικού αποθεματικού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1, το οποίο περιλαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την αξιοποίηση του ειδικού αποθεματικού για τους σκοπούς του ΣΕΔ. Το επιχειρησιακό σχέδιο εγκρίνεται εντός δύο (2) μηνών από το ΔΣ του Ε.Ο.ΑΝ. κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή του Ε.Ο.ΑΝ. και συνιστά τροποποίηση της απόφασης έγκρισης του ΣΕΔ.
3. Ο Ε.Ο.ΑΝ. κατά την έγκριση, ανανέωση ή / και τροποποίηση των εγκρίσεων των ΣΕΔ, θέτει όρους και προϋποθέσεις προκειμένου τα ειδικά αποθεματικά αυτών να μην υπερβαίνουν το προβλεπόμενο από την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου όριο.
Άρθρο 12: Επιτροπή διαβούλευσης
1. Συστήνεται επιτροπή μη αμειβόμενη, με σκοπό τη διαβούλευση επί θεμάτων εναλλακτικής διαχείρισης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επαγγελματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων, η οποία αποτελείται από:
α) Το Γενικό Δ/ντη του Ε.Ο.ΑΝ., ως πρόεδρο της επιτροπής.
β) Τον Πρόεδρο του Ε.Ο.ΑΝ., ως αναπληρωτή προέδρου της επιτροπής.
γ) Τον προϊστάμενο του Τμήματος Ανακύκλωσης – Εναλλακτικής Διαχείρισης του ΥΠΕΚΑ.
δ) Τον προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Αστικών, Βιομηχανικών και Συναφών Αποβλήτων του ΥΠΕΚΑ.
ε) Εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
στ) 4 εκπροσώπους συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης οι οποίοι θα εναλλάσσονται ανά 6μηνο
ζ) 2 εκπροσώπους των εταιριών ανακύκλωσης αποβλήτων
η) Εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών
θ) Εκπρόσωπο των οικολογικών οργανώσεων
ι) Εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων
2. Επιπροσθέτως, σε περίπτωση που συζητείται θέμα που αφορά συγκεκριμένο ειδικό ρεύμα αποβλήτων που υπόκειται σε εναλλακτική διαχείριση, στις συνεδριάσεις καλείται υποχρεωτικά και εκπρόσωπος των ΣΕΔ που δραστηριοποιούνται σε αυτό το ρεύμα αποβλήτων, εφόσον δεν υπάρχει ήδη εκπρόσωπός τους.
3. Τα μέλη της ως άνω επιτροπής προτείνονται από τους φορείς που εκπροσωπούν και ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με την ίδια διαδικασία αντικαθίστανται τα μέλη της Επιτροπής. Με την ίδια ή όμοια απόφαση μπορεί να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εκτέλεση του έργου της επιτροπής. Η επιτροπή συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε δύο (2) μήνες με μέριμνα του ΕΟΑΝ ή εκτάκτως εφόσον το ζητήσει ο πρόεδρος της επιτροπής ή το 1/3 των μελών.
Άρθρο 13: Ρύθμιση θεμάτων διαχείρισης των ΑΕΚΚ
Στο τέλος της περίπτωσης β της υποπαραγράφου 1 της παραγράφου 3 του άρθρου 8 της ΚΥΑ 36259/1757/Ε103/2010 (Β’ 1312), όπως ισχύει, προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:
«Απαγορεύεται η συνεργασία ΣΕΔ με εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) στην περίπτωση κατά την οποία ιδιοκτήτης, εταίρος, μέλος οργάνου της διοίκησης ή διευθυντικό στέλεχος της εγκατάστασης επεξεργασίας είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης, εταίρος, μέλος οργάνου της διοίκησης ή διευθυντικό στέλεχος του ΣΕΔ. Η ασυμβίβαστη ιδιότητα του παρόντος άρθρου συντρέχει και στην περίπτωση που ιδιοκτήτης, εταίρος, μέλος οργάνου της διοίκησης ή διευθυντικό στέλεχος είναι σύζυγος ή συγγενής, σε ευθεία γραμμή απεριορίστως και εκ πλαγίου μέχρι και δευτέρου βαθμού καθώς επίσης και σε κάθε άλλη περίπτωση που οι ανωτέρω ιδιότητες κατέχονται από παρένθετο πρόσωπο.
Ήδη εγκεκριμένα ΣΕΔ, για τα οποία συντρέχουν οι προαναφερόμενοι λόγοι, υποχρεούνται να προσαρμοστούν εντός δύο ετών.»
Άρθρο 14: Ετήσιες εκθέσεις αποβλήτων
Στο τέλος του άρθρου 20 του ν. 4042/2012 προστίθεται νέα παράγραφος 5 ως εξής:
«5. Κάθε υπόχρεος φορέας της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου υποβάλλει, μέχρι 20 Φεβρουαρίου κάθε έτους, ετήσια απολογιστική έκθεση στην αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση υπηρεσία, σύμφωνα με το ν. 4014/2011, ή στην αρμόδια αρχή της παραγράφου 4 του άρθρου 36 του ν. 4042/2012, με στοιχεία για τα απόβλητα που παρήγαγε ή/και διαχειρίστηκε κατά το προηγούμενο έτος.»
Άρθρο 15: Ελάχιστες απαιτήσεις συμμόρφωσης
1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 25 του ν. 4042/2012 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Για την εφαρμογή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, λαμβάνονται υπόψη το τεχνικώς εφικτό και το οικονομικώς βιώσιμο αυτής, οι συνολικές επιπτώσεις της στο περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και στην κοινωνία, καθώς και η ανάγκη μη διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.
Εφόσον η εφαρμογή της διευρυμένης ευθύνης κρίνεται με βάση τους όρους του προηγούμενου εδαφίου δικαιολογημένη και σκόπιμη, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) μεριμνά για τη διασφάλιση της εφαρμογής των ελάχιστων απαιτήσεων του Παραρτήματος V του παρόντος νόμου, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης και λειτουργίας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ) του ν. 2939/2001 όπως ισχύει, σύμφωνα με τις ανωτέρω ελάχιστες απαιτήσεις. Ο Ε.Ο.ΑΝ. έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόσθετους όρους και προϋποθέσεις ανά είδος προϊόντων για τα οποία εφαρμόζεται η διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που αφορούν τα ΣΕΔ συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση έγκρισης τους.»
2. Μετά το Παράρτημα IV που αντιστοιχεί στην Ενότητα Β΄ του ν. 4042/2012 προστίθεται το ακόλουθο Παράρτημα V:
«Παράρτημα V
Ελάχιστες απαιτήσεις για τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού
Οι ελάχιστες απαιτήσεις για τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού είναι οι ακόλουθες:
1. Σαφής καθορισμός των ρόλων και των αρμοδιοτήτων των συντελεστών που εμπλέκονται στην εφαρμογή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών και των εισαγωγέων καθώς και των ΣΕΔ που αυτοί έχουν συστήσει, των οικονομικών παραγόντων κατά την έννοια της παραγράφου 20 του άρθρου 2 του ν.2939/2001 όπως ισχύει, των ιδιωτικών ή δημόσιων επιχειρήσεων διαχείρισης αποβλήτων, και, κατά περίπτωση, των συντελεστών της κοινωνικής οικονομίας.
2. Καθορισμός μετρήσιμων στόχων όσον αφορά, κατά περίπτωση, την πρόληψη, την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και/ή την ανάκτηση που αποσκοπούν στην επίτευξη τουλάχιστον των υφιστάμενων ποσοτικών στόχων οι οποίοι ορίζονται στη σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για τα απόβλητα. Οι ελάχιστοι ποσοτικοί στόχοι κάθε ΣΕΔ καθορίζονται με τον επιμερισμό του εθνικού στόχου αναλογικά με το ποσοστό των ποσοτήτων συσκευασιών / άλλων προϊόντων των συμβεβλημένων υπόχρεων διαχειριστών στο συγκεκριμένο ΣΕΔ επί του συνόλου των συμβεβλημένων ποσοτήτων σε ΣΕΔ.
3. Παροχή της αναγκαίας ενημέρωσης στους κατόχους αποβλήτων που καλύπτονται από τη διευρυμένη ευθύνη των παραγωγών σχετικά με τα διαθέσιμα συστήματα συλλογής στους κατόχους αποβλήτων.
4. Ετήσια υποβολή από τα εγκεκριμένα ΣΕΔ λεπτομερών εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή του ΣΕΔ και τον τρόπο εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους, με στόχο τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τα προϊόντα/συσκευασίες που διατίθενται στην αγορά και, όταν αυτά τα προϊόντα/συσκευασίες φθάσουν στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους, τη συλλογή και την επεξεργασία τους καθώς και των υλικών/αποβλήτων που προέρχονται από αυτά σύμφωνα με την ιεράρχηση των αποβλήτων, ανάλογα με την περίπτωση. Η έκθεση περιέχει, επίσης, αναλυτικά οικονομικά στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία του ΣΕΔ όπως ετήσια έσοδα ανά κατηγορία προϊόντος/συσκευασίας, ετήσια κόστη ανά είδος δαπάνης ή έργου συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μισθοδοσίας και των μέγιστων ετήσιων απολαβών (ανάλυση του κωδικού 60 χωρίς αναφορά ονομάτων για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων), του συνολικού διοικητικού κόστους, αναλυτικό προϋπολογισμό και επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για το επόμενο έτος κλπ.. Το περιεχόμενο της ετήσιας έκθεσης εξειδικεύεται περαιτέρω με απόφαση του Ε.Ο.ΑΝ..
5. Διασφάλιση ότι οι χρηματοδοτικές εισφορές των παραγωγών σε ΣΕΔ:
5.1. καλύπτουν ολόκληρο το κόστος της διαχείρισης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της χωριστής συλλογής και επεξεργασίας, της επαρκούς ενημέρωσης των κατόχων αποβλήτων, της συλλογής στοιχείων και της υποβολής εκθέσεων,
5.2. συνεκτιμούν τα έσοδα από τις πωλήσεις των δευτερογενών πρώτων υλών που προέρχονται από τα απόβλητα•
5.3. υπολογίζονται σε συνάρτηση με το πραγματικό κόστος της διαχείρισης στο τέλος του κύκλου ζωής των προϊόντων, τα οποία καλύπτονται από το ΣΕΔ•
5.4. υποστηρίζουν την πρόληψη της ρύπανσης από απορρίμματα και τις πρωτοβουλίες καθαρισμού από τα απορρίμματα.
5.5. αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του ΣΕΔ και του Ε.Ο.ΑΝ..
6. Καθορισμός διαδικασίας αναγνώρισης για τα ΣΕΔ με στόχο:
6.1. τη διασφάλιση της διαφάνειας της λειτουργίας των ΣΕΔ ιδίως σε ότι αφορά τις καταβαλλόμενες χρηματικές εισφορές από τους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις τιμές πώλησης καθώς και των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα και η ευχέρεια πρόσβασης των μικρών εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων.
6.2. τον καθορισμό της γεωγραφικής κάλυψης των ΣΕΔ.
6.3. την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης μεταξύ των εγχώριων παραγωγών και των εισαγωγέων.
6.4. την εξασφάλιση ενός μηχανισμού ιδίων ελέγχων μέσω τακτικών ελέγχων, από τρίτα μέρη, των ΣΕΔ, όσον αφορά:
– 6.4.1. τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του ΣΕΔ – υπολογισμός του συνολικού κόστους ανά τύπο προϊόντων• τη χρήση των πόρων που συγκεντρώνονται•
– 6.4.2. την κατάλληλη συλλογή των αποβλήτων, την απαιτούμενη προβλεπόμενη επεξεργασία των αποβλήτων σύμφωνα με τους όρους έγκρισης του ΣΕΔ και τα ποιοτικά κριτήρια που προβλέπει η εθνική νομοθεσία, τον έλεγχο της νομιμότητας των μεταφορών αποβλήτων, της ποιότητας των δεδομένων και των εκθέσεων
7. Αναλογικές κυρώσεις σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων και/ή μη τήρησης των απαιτήσεων του παρόντος παραρτήματος.
8. Έλεγχο του διοικητικού κόστους. Το διοικητικό κόστος των ΣΕΔ που εισπράττουν χρηματικές εισφορές από τους παραγωγούς σύμφωνα με τους όρους έγκρισής τους δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% των εσόδων από εισφορές του ΣΕΔ εκτός εάν δεν ξεπερνά τα 150.000€. Κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης και ιδίως για λόγους που σχετίζονται με την ανάγκη μείωσης του ειδικού αποθεματικού του άρθρου 5 του ν. 3220/2004 ή με τα ειδικά χαρακτηριστικά του ΣΕΔ, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή του Ε.Ο.ΑΝ. επιτρέπεται παρέκκλιση από την ανωτέρω διάταξη. Ως διοικητικό κόστος θεωρείται το κόστος της μισθοδοσίας, η αποζημίωση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τα ενοίκια και τα κοινόχρηστα, τα αναλώσιμα, τα έξοδα υποδοχής και φιλοξενίας, καθώς και τα έξοδα υπηρεσιών όπως οι υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης, οι νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι ελεγκτές, η φύλαξη και ο καθαρισμός. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα ταξιδίων και έκτακτα έξοδα για δικαστικές υποθέσεις (συμπεριλαμβανομένων των σχετικών δικηγορικών αμοιβών. Ο ανωτέρω περιορισμός στο διοικητικό κόστος δεν ισχύει για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας των ΣΕΔ.»
Άρθρο 16: Ποιοτικά κριτήρια για τον υπολογισμό των ποσοτήτων ανακύκλωσης
1. Μετά την παράγραφο την παράγραφο 2 του άρθρου 27 του ν. 4042/2012 προστίθεται νέα παράγραφος 3 ως ακολούθως:
«3. Προκειμένου να υπολογιστεί κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι ποσοτικοί στόχοι των ΣΕΔ, το βάρος των αποβλήτων που προετοιμάστηκαν για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση νοείται ως το βάρος των αποβλήτων που υποβάλλονται για τελική προετοιμασία για τη διαδικασία επαναχρησιμοποίησης ή τη διαδικασία ανακύκλωσης εκτός του βάρους των υλών που απορρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, λόγω της παρουσίας προσμείξεων, και οι οποίες πρέπει να καταστραφούν ή να υποβληθούν σε άλλες εργασίες ανάκτησης.
Ωστόσο, όταν το βάρος των απορριφθέντων υλικών δεν ξεπερνά το 2 % του βάρους των αποβλήτων σε αυτή τη διαδικασία, με την επιφύλαξη ρητής διαφορετικής πρόβλεψης σε σχετική διάταξη του δικαίου της ΕΕ, το βάρος των αποβλήτων που προετοιμάστηκαν για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση πρέπει να θεωρηθεί ως το βάρος των αποβλήτων το οποίο τέθηκε σε τελική προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση ή διαδικασία ανακύκλωσης.»
2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 27 του ν. 4042/2012 αναριθμείται σε 4.
Άρθρο 17: ΠΕΣΔΑ
1. Στο τέλος της περίπτωσης γ της παραγράφου 2 του άρθρου 35 του ν. 4042/2012 προστίθεται το εξής εδάφιο:
Η ανωτέρω γνώμη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι δεσμευτική και ο αρμόδιος φορέας σχεδιασμού οφείλει να προβεί, σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις, στις απαραίτητες τροποποιήσεις του ΠΕΣΔΑ.
2. Στο τέλος του άρθρου 35 του ν.4042/1012 προστίθενται νέα στοιχεία (στ) και (ζ) ως εξής:
«(στ) Ο Περιφερειάρχης παρακολουθεί και αξιολογεί την τήρηση των βασικών επιλογών, προτεραιοτήτων και κατευθύνσεων του ΠΕΣΔΑ. Για το σκοπό αυτό, συντάσσει έκθεση κάθε τρία (3) έτη. Η πρώτη έκθεση συντάσσεται το αργότερο έως την 31/12/2017. Στην έκθεση αναφέρεται ο βαθμός και ο τρόπος εφαρμογής των κατευθύνσεων και μέτρων του ΠΕΣΔΑ, τα ενδεδειγμένα μέτρα, προγράμματα και δράσεις για την αποτελεσματική υλοποίησή του, το ποσοστό επίτευξης των ποσοτικών στόχων, καθώς και οι ειδικότεροι λόγοι που τυχόν καθιστούν αναγκαία την αναθεώρησή του. Η πιο πάνω έκθεση διαβιβάζεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και αποτελεί τη βάση για την ενδεχόμενη αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.
(ζ) Εφόσον συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, σε περιπτώσεις υποθέσεων καταγγελίας παραβίασης νομοθεσίας τη ΕΕ για τα απόβλητα που εκδικάζονται από το ΔΕΕ βάσει των διαδικασιών του άρθρου 260 της ΣΛΕΕ, είναι δυνατόν να καταρτίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ειδικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας, ή μέρους αυτής, όπου θα προβλέπονται και οι σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή του, έως ότου καταστούν λειτουργικές οι προβλέψεις του οικείου ΠΕΣΔΑ.»
Άρθρο 18: Άδειες διαχείρισης αποβλήτων
1. Μετά το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του άρθρου 36 του ν. 4042/2012 προστίθενται τα εξής εδάφια:
«Η άδεια του άρθρου 9 της ΚΥΑ 29407/3508/2002 (Β΄ 1572), όπως ισχύει, χορηγείται από το Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντός πενήντα (50) ημερών από την υποβολή όλων των απαιτούμενων στοιχείων από τον ενδιαφερόμενο και έχει διάρκεια ισχύος τουλάχιστον πέντε (5) ετών, με δυνατότητα ανανέωσης. Πριν από τη χορήγηση της ανωτέρω άδειας απαιτείται η διεξαγωγή αυτοψίας από την αδειοδοτούσα υπηρεσία, άλλως από περιβαλλοντικό ελεγκτή της παραγράφου 5 του άρθρου 20 του ν. 4014/2011, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι όροι της σχετικής άδειας.»
2. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 36 προστίθενται τα εξής:
«Η άδεια συλλογής και μεταφοράς έχει διάρκεια ισχύος κατ’ ελάχιστο πέντε (5) έτη και κατά μέγιστο δέκα (10) έτη, με δυνατότητα ανανέωσης. Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται η υποβολή αίτησης η οποία συνοδεύεται από μελέτη οργάνωσης του δικτύου συλλογής και μεταφοράς. Η άδεια χορηγείται εντός πενήντα (50) ημερών από την υποβολή όλων των απαιτούμενων στοιχείων από τον ενδιαφερόμενο.
Οι Δήμοι εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας συλλογής και μεταφοράς για τη συλλογή και μεταφορά των αστικών στερεών αποβλήτων τους.»
Άρθρο 19: Ανάρτηση αδειών συλλογής και μεταφοράς στο διαδίκτυο
1. Μετά το άρθρο 36 του ν. 4042/2012 προστίθεται νέο άρθρο 36α ως εξής:
«Άρθρο 36α
Ανάρτηση αδειών συλλογής και μεταφοράς στο διαδίκτυο
1. Μετά την έκδοση από την αρμόδια αρχή της άδειας συλλογής και μεταφοράς ή της απόφασης ανανέωσης, παράτασης ισχύος ή τροποποίησής της, αυτή αναρτάται υποχρεωτικά, επί ποινή ακυρότητας, με ευθύνη της εκδούσας αρχής εντός ενός μηνός από την έκδοσή της, σε ειδικά προς τούτο καταχωρισμένο δικτυακό τόπο, ο οποίος ιδρύεται σύμφωνα με το Παράρτημα VΙ του παρόντος νόμου, προκειμένου να αποκτήσει κάθε ενδιαφερόμενος πλήρη, λεπτομερή και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις σχετικές αποφάσεις. Με την ανάρτηση της άδειας συλλογής και μεταφοράς στον ειδικό αυτό δικτυακό τόπο τεκμαίρεται η πλήρης γνώση κάθε ενδιαφερόμενου να ασκήσει είτε αίτηση ακυρώσεως είτε οποιοδήποτε άλλο ένδικο μέσο ή βοήθημα.
2. Υποχρέωση καταχώρισης στον ειδικό διαδικτυακό τόπο της παραγράφου 1 του Παραρτήματος VI έχουν και οι Δήμοι που εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας συλλογής και μεταφοράς για τη συλλογή και μεταφορά των αστικών στερεών αποβλήτων τους. Για το σκοπό αυτό, υποχρεούνται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να υποβάλουν τους αριθμούς αδειών κυκλοφορίας των απορριμματοφόρων τους στην οικεία Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
3. Στο Παράρτημα VI ρυθμίζονται τα σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία του δικτυακού τόπου στον οποίο λαμβάνει χώρα η κεντρική ανάρτηση των πράξεων και πληροφοριών των ανωτέρω παραγράφων του παρόντος, τη δημιουργία και τήρηση σχετικού κεντρικού αρχείου, τη συλλογή, ταξινόμηση, καταχώριση και επεξεργασία προς ανάρτηση των αδειών συλλογής και μεταφοράς και των προβλεπομένων στην προηγούμενη παράγραφο πληροφοριών των καταχωρισμένων Δήμων, την έκδοση κωδικού αριθμού διαδικτυακής ανάρτησης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.»
4. Μετά το Παράρτημα V που αντιστοιχεί στην Ενότητα Β΄ του ν. 4042/2012 όπως τροποποιείται με το παρόν, προστίθεται το ακόλουθο Παράρτημα VΙ.
«Παράρτημα VI
Ίδρυση και λειτουργία δικτυακού τόπου ανάρτηση των αδειών συλλογής και μεταφοράς
1. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 36α, ιδρύεται ειδικός διαδικτυακός τόπος στη διεύθυνση asma.ypeka.gr, στον οποίο αναρτώνται μετά την έγκρισή τους από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές, οι άδειες συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων, καθώς και οι αποφάσεις ανανέωσης, παράτασης ισχύος ή τροποποίησής τους, προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος να αποκτήσει πλήρη, λεπτομερή και ανεμπόδιστη πρόσβαση και γνώση των εν λόγω αποφάσεων.
2. Στον εν λόγω διαδικτυακό τόπο τηρείται κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο των ως άνω αποφάσεων και των καταχωρίσεων των Δήμων που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου του άρθρου 36α του παρόντος νόμου, με την έκδοση κωδικού αριθμού διαδικτυακής ανάρτησης. Κάθε ανάρτηση συνοδεύεται από το κείμενο της διοικητικής πράξης (όπου προβλέπεται) και τα μεταδεδομένα που περιγράφουν την απόφαση. Ο δικτυακός τόπος θα παρέχει τη δυνατότητα ταξινόμησης και αναζήτησης των αποφάσεων με πολλαπλά κριτήρια επιλογής που θα προσδιορίζονται από τα μεταδεδομένα της κάθε διοικητικής πράξης. Στα μεταδεδομένα θα συμπεριλαμβάνονται και ο τύπος του αποβλήτου και η γεωγραφική εμβέλεια της συλλογής και μεταφοράς προκειμένου να μπορεί να γίνεται ταξινόμηση με βάση αυτά, καθώς και οι αριθμοί κυκλοφορίας των σχετικών μέσων μεταφοράς. Για τα απόβλητα τα οποία υπόκεινται στις διατάξεις του ν. 2939/2001, όπως ισχύει, και του άρθρου 25 του ν. 4042/2012 θα εμφανίζεται υποχρεωτικά υπόμνηση ότι «απαιτείται σύμβαση με εγκεκριμένο ΣΕΔ», όπου υπάρχει σχετική πρόβλεψη με βάση τις κείμενες διατάξεις.
3. Ο ως άνω ειδικός διαδικτυακός τόπος θα πρέπει να συνεργάζεται με άλλους διαδικτυακούς τόπους καταχώρισης διοικητικών αποφάσεων, όπως ιδίως το ΔΙΑΥΓΕΙΑ, προκειμένου να απλουστεύεται η διαδικασία ανάρτησης και να αποφεύγονται οι πολλαπλές καταχωρίσεις των ίδιων δεδομένων και κατά συνέπεια η τήρηση πολλαπλών αρχείων και Μητρώων.
4. Στον εν λόγω δικτυακό τόπο θα αναρτούν αποφάσεις εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.
5. Η διαχείριση και η εποπτεία λειτουργίας του δικτυακού τόπου παρέχεται από την αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Την ευθύνη εφαρμογής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας των καταχωρίσεων αδειών συλλογής και μεταφοράς καθώς και των οχημάτων συλλογής και μεταφοράς αστικών αποβλήτων των Δήμων από τις αρμόδιες διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, έχει η αρμόδια θεματική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες που εμπλέκονται στην ανάρτηση των αδειών συλλογής και μεταφοράς οφείλουν να μεριμνούν για την ορθή εφαρμογή του παρόντος Παραρτήματος.»
Άρθρο 20:Βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα)
Το άρθρο 41 του ν. 4042/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«Έως το 2015, το ποσοστό χωριστής συλλογής των βιολογικών αποβλήτων πρέπει να ανέλθει, κατ’ ελάχιστον, στο 5% του συνολικού βάρους των βιολογικών αποβλήτων και έως το 2020, κατ’ ελάχιστον, στο 20% του συνολικού βάρους των βιολογικών αποβλήτων.»
Άρθρο 21: Παραρτήματα
Η παράγραφος 1 του άρθρου 60 του ν. 4042/2012 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος νόμου τα Παραρτήματα Α’ και Β’ που αντιστοιχούν στην Ενότητα Α’ και τα Παραρτήματα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV, V και VI που αντιστοιχούν στην Ενότητα Β΄ του νόμου».
Άρθρο 22: Θαλάσσια μεταφορά αποβλήτων
1. Επιτρέπεται η φόρτωση, εκφόρτωση και η θαλάσσια μεταφορά αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των ρευμάτων αποβλήτων που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση του ν. 2939/2001, με επιβατηγά-οχηματαγωγά (Ε/Γ-Ο/Γ), φορτηγά (Φ/Γ) και φορτηγά-οχηματαγωγά (Φ/Γ-Ο/Γ) πλοία σε τακτικά δρομολόγια, σε δρομολόγια ειδικής ή ολικής ναύλωσης και σε ειδικά δρομολόγια άνευ επιβατών που συνδέουν τις εξυπηρετούμενες περιοχές αποστολής και παραλαβής των αποβλήτων, με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν φορτία αποβλήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Εθνικού (ΠΔ 405/1996, ΦΕΚ Α’272) και του Διεθνούς και Ναυτιλιακού Κώδικα Επικινδύνων Ειδών Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMDG-IMO CODE), όπως εκάστοτε ισχύει.
2. Για τη συσκευασία και σήμανση προς συλλογή, προσωρινή αποθήκευση και μεταφορά των επικινδύνων αποβλήτων του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ) ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 4042/2012, όπως εκάστοτε ισχύουν.
3. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Διεθνούς και Ναυτιλιακού Κώδικα Επικινδύνων Ειδών Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMDG-IMO CODE), όπως εκάστοτε ισχύει, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, επιτρέπεται να μεταφέρονται με Ε/Γ ή Ε/Γ-Ο/Γ πλοία των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ), τόσο σύμμεικτων όσο και χωριστά συλλεγέντων ρευμάτων αυτών, σε ανοιχτό και κλειστό χώρο οχημάτων με την προϋπόθεση ότι το φορτίο είναι σε δέματα και καλυμμένο καλά με κατάλληλο αδιάβροχο κάλυμμα τουλάχιστον ανθεκτικό στη φωτιά, ή σε άλλη κατάλληλη συσκευασία. Η πόρτα της καρότσας θα είναι ασφαλώς κλειστή και απαγορεύεται η φόρτωση φορτίων επ’ αυτής. Ειδικά για τη μεταφορά σύμμεικτων ΑΣΑ απαιτείται μονάδα κλειστού τύπου σύμφωνα με την παράγραφο 13 του άρθρου 1 του ΠΔ 405/1996. Ως μονάδα κλειστού τύπου νοείται και το απορριμματοφόρο κλειστού τύπου.
4. Η δαπάνη της θαλάσσιας μεταφοράς αποβλήτων βαρύνει τους αντίστοιχους φορείς αποστολής των αποβλήτων. Αποκλίσεις σχετικές με την επιχορήγηση θαλάσσιων γραμμών μεταφοράς αποβλήτων είναι επιτρεπτές σύμφωνα με το ειδικό καθεστώς που απολαμβάνουν οι λιγότερο ευνοημένες νησιωτικές περιοχές κατά το άρθρο 107 παράγραφοι 3 α΄ και γ΄ της Συνθήκης ΕΕ.
5. Η οργάνωση της θαλάσσιας μεταφοράς αποβλήτων από το φορέα αποστολής των αποβλήτων λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες υποδομές των λιμένων φόρτωσης και εκφόρτωσης, τις δυνατότητες των πλοίων που καταπλέουν στους λιμένες φόρτωσης και εκφόρτωσης.
6. Η θαλάσσια μεταφορά αποβλήτων υπόκειται σε περιοδικές επιθεωρήσεις από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στο ν. 1650/1986, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 3010/2003 (Α΄ 91) και το ν. 4014/2011 (Α΄ 209). Στα πλοία μεταφοράς των αποβλήτων εφαρμόζονται απαιτούμενες επιθεωρήσεις και έλεγχοι της κείμενης νομοθεσίας.
7. Σε περίπτωση πρόκλησης ρύπανσης της θάλασσας με απόβλητα ή πιθανού κινδύνου πρόκλησης αυτής, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 743/77 (Α’ 319), όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. 55/98 (Α’ 58) και ισχύει κάθε φορά. Στους υπεύθυνους πρόκλησης ρύπανσης επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 13 και 14 του εν λόγω νόμου. Οι ως άνω κυρώσεις επιβάλλονται ανεξάρτητα από την επιβολή άλλων κυρώσεων που προβλέπονται σε άλλες ειδικότερες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
Άρθρο 23: Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:
1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ΠΔ 82/2004 (Α’ 64).
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ΠΔ 109/2004 (Α’ 75).
3. Η παράγραφος 6 του άρθρου 5 του ΠΔ 116/2004 (Α’ 81).
4. Η παράγραφος 6 του άρθρου 8 της ΚΥΑ 36259/1757/Ε103/2010 (Β’ 1312).
5. Το στοιχείο (β) της παραγράφου 6 του άρθρου 11 της ΚΥΑ 41624/2057/Ε103/2010 (Β’ 1625).
6. Το στοιχείο (β) της παραγράφου 6 του άρθρου 14 της ΚΥΑ 23615/651/Ε103/2014 (Β’ 1184).
7. Τα άρθρα 4 έως 6, 8 και 11 έως 13, η παράγραφος 1 του άρθρου 12, και η παράγραφος 1 του άρθρου 14 της ΚΥΑ 50910/2727/2003 (Β’ 1909).
8. Τα άρθρα 4 έως 6, 8, 15 και 16, η ενότητα Α του άρθρου 7, οι παράγραφοι 1 και 5 καθώς και τα στοιχεία (α) και (γ) της παραγράφου 4 της ενότητας Β του άρθρου 7, το πρώτο εδάφιο του στοιχείου (β) της παραγράφου 4, οι παράγραφοι 1 και 4 του άρθρου 11, καθώς και τα Παραρτήματα ΙΙ έως ΙV της ΚΥΑ 13588/725/2006 (Β’ 383).
9. Το δεύτερο εδάφιο του στοιχείου (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 57 του ν. 4042/2012.
10. Η παράγραφος 1 του άρθρου 9 και το στοιχείο (στ) του άρθρου 10 της ΚΥΑ 29407/3508/2002 (Β’ 1572).
11. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 10 της ΚΥΑ οικ.146163/2012 (Β’ 1537).
12. Το άρθρο 42 του Ν. 3979/2011 (Α’138), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 17 του Ν.4071/2012 (Α’85).



WWW.FOTAVGEIA.BLOGSPOT.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου