25 Νοεμβρίου 2014

Στο «σφυρί», αντί πινακίου φακής


Στο «σφυρί», αντί πινακίου φακής


Με την εμπορική τους αξία θα βγαίνουν στους πλειστηριασμούς τα ακίνητα από το τέλος του 2015, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η σχετική πρόβλεψη που εντάσσεται στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δημιουργεί ενδοκυβερνητικές κόντρες.

Σήμερα η ελάχιστη τιμή εκκίνησης για εκπλειστηριασμό ακινήτων του οφειλέτη, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία, με αποτέλεσμα -επειδή οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές- οι πλειστηριασμοί να κηρύσσονται άγονοι.

Η τρόικα εξ αρχής θεωρούσε ότι η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και πολυδάπανη, καθώς στην πράξη δεν γίνονται πλειστηριασμοί και τελικά το Δημόσιο δεν εισπράττει τα οφειλόμενα. Έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου 2014 κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν να μειωθεί το ύψος της τιμής της πρώτης προσφοράς στους πλειστηριασμούς. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως η κυβέρνηση είχε πείσει τους επικεφαλής της τρόικας το ποσό αυτό να ανέρχεται στα 2/3 της αντικειμενικής και εάν δεν γινόταν συναλλαγή στα 2/3 τότε να πηγαίνει στο 50% της αντικειμενικής.


Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανατρέπονται όσα είχαν ανακοινωθεί για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Έτσι η τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό δεν θα είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά η εμπορική αξία όπως αυτή θα προκύπτει από την εκτίμηση ειδικού συστήματος. Η ρύθμιση θα ισχύει από το τέλος του 2015 και μέχρι τότε οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με τις αντικειμενικές αξίες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης : «Μέχρι τη δημιουργία του συστήματος υπολογισμού των εμπορικών αξιών για τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου, θα λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς (εκκίνησης) ορίζεται στα 2/3 αυτής, όπως και κατά το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Ο Τομέας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την Δευτέρα τη διαφωνία του με το κατατεθέν σχέδιο νόμου ζητώντας την προστασία της κύριας κατοικίας.
Καθώς σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις εμπορικές αξίες ακινήτων εγκυμονεί ο κίνδυνος πλειστηριασμών με τιμές εκκίνησης που θα είναι μικρότερες ακόμη και του 50% της σημερινής αντικειμενικής αξίας.
Λύση στο ζήτημα αυτό θα μπορούσαν να δώσουν οι δείκτες τιμών ακινήτων που θέλει να καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το ηλεκτρονικό σύστημα συλλογής στοιχείων συναλλαγών επί ακινήτων που δημιουργεί μέσω υποθηκοφυλακείων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις των εμπλεκομένων τα σχετικά συστήματα δεν θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα πριν από το 2016.

Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου