23 Μαΐου 2013

«Συνεργαζόμαστε μέσα από μια... τερατώδη δυσπιστία»


«Συνεργαζόμαστε μέσα από μια... τερατώδη δυσπιστία»




© Φωτογραφία: «Η Φωνή της Ρωσίας»


Στις 23 με 24 Μαΐου θα πραγματοποιούνται οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης «Στρατιωτικές και πολιτικές πτυχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας», με τη συμμετοχή των Υπουργών Άμυνας των χωρών της ΚΑΚ και του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), καθώς και των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.


Έχει προσκληθεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Πολλοί αναλυτές προσπαθούν να μαντέψουν ποιος είναι ο λόγος της σύγκλησής της. Την άποψή της γι΄αυτό το ζήτημα εξέφρασε

στη «Φωνή της Ρωσίας» η ειδικός στα προβλήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας Τατιάνα Περχάλινα:

- Έχουν διαρρεύσει πληροφορίες ότι στη διάσκεψη θα γίνει προσπάθεια αναβίωσης της ιδέας της διαμόρφωσης ενός νέου συστήματος ευρωπαϊκής ασφάλειας, λαμβανομένων υπόψη όλων των βασικών παικτών – του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας και των συμμάχων της. Ας υπενθυμίσω ότι πρόκειται ακριβώς για την ιδέα, την οποία το 2008 ο τότε Πρόεδρος Μεντβέντεφ πρότεινε στη Δύση. Όμως, δυστυχώς, μάταια. Από τότε συνέβησαν πολλά πράγματα. Συνέβηκε η ένοπλη σύγκρουση στον Καύκασο, ως αποτέλεσμα της οποίας οι σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ παρολίγο να περάσουν στη φάση του θερμού πολέμου. Και μετά η Ευρωπαϊκή Ένωση κυριεύθηκε από κύμα χρηματοοικονομικής κρίσης και υιοθέτησε την αντίληψη της «σκληρής άμυνας», δηλαδή της στήριξης του δυναμικού με περιορισμένους πόρους. Και πρόσφατα οι σύμμαχοι στο συνασπισμό στο Αφγανιστάν δήλωσαν ότι το 2014 θα αποσύρουν από εκεί τη βασική στρατιωτική τους δύναμη. Κοντολογίς, ήλθε ο καιρός της επιστροφής στην ιδέα της συνένωσης των προσπαθειών χάριν της κοινής ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Όμως τι γίνεται με τα ενοχλητικά για τη Μόσχα σχέδια του ΝΑΤΟ να αναπτύξει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Πολωνία και τη Ρουμανία σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας; Πως να αναζωογονηθεί, να γίνει λειτουργικό το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να συμφωνήσουμε;

- Ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κοινών αντιλήψεων για τους κανόνες και τα πρότυπα της ασφάλειας. Ακόμη και την ίδια την έννοια της «ασφάλειας» το κάθε μέρος την ερμηνεύει διαφορετικά. Όμως το κύριο είναι ότι εμείς δεν τους πιστεύουμε και αυτοί δεν μας πιστεύουν. Τι πρέπει να γίνει; Κατα την άποψή μου, μια λύση υπάρχει: να κάνουμε μαζί μικρά έμπρακτα έργα. Και αυτό, ας σημειωθεί, ακόμη και μέσα από μια τερατώδη αμοιβαία δυσπιστία, κατα κάποιο τρόπο πετυχαίνει. Π.χ., έχει τεθεί σε λειτουργία σταθμός διαμετακόμισης στο Ουλιάνοφσκ και μέσω αυτού του σταθμού ήδη έχει μεταφερθεί στο Αφγανιστάν φορτίο για τη βρετανική στρατιωτική δύναμη. Είναι επιτυχής η συνεργασία μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας στον κόλπο του Άντεν. Άλλο ένα σοβαρό πρόγραμμα, που άρχισε το 2005, είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Σε βάση του Υπουργείου Εσωτερικών στο Ντομοντέντοβο, στα περίχωρα της Μόσχας, και σήμερα και στην Αγία Πετρούπολη εκπαιδεύονται στελέχη ειδικών αστυνομικών, που θα εργαστούν στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Κεντρική Ασία. Εκτός αυτού, έχει ιδρυθεί ένα κοινό ταμείο για τη συντήρηση των ελικοπτέρων, τα οποία αγοράζουν από εμάς οι Ηνωμένες Πολιτείες για τον αφγανικό στρατό. Μαζί με το ΝΑΤΟ προωθούμε την ανάπτυξη τεχνολογίας εξ αποστάσεως ανίχνευσης εκρηκτικών. Και πρόσφατα υπογράφηκε μια πολύ χρήσιμη για τη Ρωσία συμφωνία για την ωφελημιστική καταστροφή των πεπαλαιωμένων πυρομαχικών.

Απομένει μόνο να προσθέσουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, παρά την πρόσκληση, δεν θα έρθει στη Διάσκεψη της Μόσχας. Ποιος είναι ο λόγος της άρνησης; Το «εντατικό πρόγραμμα εργασίας».

ΠΗΓΗ:http://greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου