20 Μαΐου 2013

Να τα ανταλλάγματα για το θρησκευτικό πόλεμο: Ο Κέρι σε ρόλο "συντονιστή" μεταξύ Λευκωσίας-Άγκυρας. Η Αθήνα πού είναι;


Να τα ανταλλάγματα για το θρησκευτικό πόλεμο: Ο Κέρι σε ρόλο "συντονιστή" μεταξύ Λευκωσίας-Άγκυρας. Η Αθήνα πού είναι;


Μόλις χθες κλείναμε το άρθρο μας στην "κυριακάτικη δημοκρατία" με τίτλο: Αποκαλύπτουμε το σκοπό του ταξιδιού Ερντογάν στην Ουάσιγκτον: Ετοιμάζουν θρησκευτικό πόλεμο, με "πρωταγωνιστή" την Τουρκία! ως εξής:
"Ο στόχος λοιπόν του ταξιδιού είναι να πεισθεί η Τουρκία να εμπλακεί σ’ αυτό το σχέδιο, και να κανονιστούν όσο το δυνατόν οι πρακτικές λεπτομέρειες που απορρέουν από την εφαρμογή του.


Αναφέραμε πιο πάνω ότι ως μέσο πίεσης -μαστίγιο- χρησιμοποιήθηκε το Κουρδικό και ο «πύρινος βάλτος» της Συρίας. Υπάρχουν όμως και τα ανταλλάγματα, το καρότο της παροιμίας. Τα πρώτα ανταλλάγματα ήταν η συγνώμη του Ισραήλ, η ειρήνευση με το ΡΚΚ και μερίδιο από τα πετρέλαια του Νοτίου Κουρδιστάν.
Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια είναι τα ανταλλάγματα που ζητεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ για την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη, και πόσο είναι σε θέση να αντισταθεί μια ούτως ή άλλως αδύναμη Κύπρος και μια Ελλάδα που παλεύει να αποφύγει τη χρεοκοπία και δεν μπορεί να …εξασφαλίσει ένα ραντεβού του πρωθυπουργού της με τον Ομπάμα!"
Πριν στεγνώσει η μελάνι, διαβάζουμε τα εξής στη "Σημερινή" της Κύπρου:

Καταλυτικός ρόλος Τζον Κέρι στο κυπριακό
Από: Άντρη Δανιήλ
Ο Τζον Κέρι είναι το πρόσωπο κλειδί, το οποίο θα αποτελέσει συμφωνά με πληροφορίες, το σύνδεσμο ανάμεσα σε Λευκωσία και Άγκυρα σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες για το κυπριακό. Στο μεταξύ, ενώπιον του Δημήτρη Χριστόφια στο Εθνικό Συμβούλιο, θα συζητηθεί το έγγραφο Ντάουνερ.

Καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, αναλαμβάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, αφού αναμένεται να αποτελέσει το σύνδεσμο απευθείας επικοινωνίας, μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Λευκωσίας και Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δυσαρέσκεια που προκαλεί στη Λευκωσία, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, δημιουργείται και δεύτερο κανάλι επικοινωνίας σε επίπεδο απευθείας παρασκηνιακής διαβούλευσης με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέλιξη η οποία τυγχάνει θετικής αποδοχής και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό.

Στις προτεραιότητες του Αμερικανού αξιωματούχου θα είναι τα μείζονα θέματα της ενέργειας και των Βαρωσίων, να δώσουν ώθηση στις συνομιλίες.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από το πολύκροτο έγγραφο Ντάουνερ με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στο Κυπριακό την τετραετία 2008 - 2012.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου επανήλθε σήμερα ζητώντας την απόσυρση του από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε χρήσιμο υλικό, ούτε ενδιάμεση συμφωνία. «Θα πρέπει», ανέφερε, «να υπάρξει σωστή
προετοιμασία, σωστή διαμόρφωση διαπραγματευτικής βάσης, όπως προέβλεπε η συμφωνημένη επιστολή Καμπάρι».

Το προεδρικό δε θεωρεί δεσμευτικό το έγγραφο, όμως αυτό θα συζητηθεί και στην παρουσία του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Εθνικό Συμβούλιο, για να επιβεβαιώσει τις αναφορές περί συγκλίσεων και αποκλίσεων.
Η εθνική συνεννόηση προέχει, διαμηνύει ο υπουργός παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος. «Σήμερα που η τουρκική αδιαλλαξία βρίσκεται στο αποκορύφωμα, η ενότητα και η ομοψυχία αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για συνέχιση του αγώνα μας για υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας», πρόσθεσε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα εξέφρασε την ελπίδα στο επικείμενο δείπνο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, να δημιουργηθεί το έδαφος για μια ειλικρινή ατμόσφαιρα και ένα οδικό χάρτη πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναρχίσουν τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την κωδικοποίηση της Διαπραγματευτικής βάσης

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρεί με τις ομάδες εργασίας και εμπειρογνωμόνων, την ετοιμασία συνολικού πλαισίου προτάσεων, αλλά και της νέας διαδικασίας που θα πρέπει να συμφωνηθεί προ της ενάρξεως του όποιου νέου κύκλου συνομιλιών.

Την ίδια ώρα εντείνει τις προσπάθειες για την επιλογή του συνομιλητή στο Κυπριακό, για το διορισμό του οποίου θα γίνουν συγκεκριμένες εισηγήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο στις 15 Ιουνίου.
πηγη:http://amina-politiki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου