23 Σεπτεμβρίου 2013

Χρύσανθος Λαζαρίδης (γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, αλλά μεγάλωσε με... Τρότσκυ). Ένας ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΑΤΟΣ πράκτωρ της Νέας Εποχής. Του Κολλεγίου φυσικά (κι αυτός) κορόιδο Λαέ (αυτο-) βασανισμένε. Μα τι κορόιδα που είμαστε...


Χρύσανθος Λαζαρίδης (γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, αλλά μεγάλωσε με... Τρότσκυ). Ένας ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΑΤΟΣ πράκτωρ της Νέας Εποχής. Του Κολλεγίου φυσικά (κι αυτός) κορόιδο Λαέ (αυτο-) βασανισμένε. Μα τι κορόιδα που είμαστε...

Φωτογραφία - ντοκουμέντο από την ιδρυτική συνδιάσκεψη της Β' Πανελλαδικής στον Νέο Κόσμο το 1978. Δεξιά, διακρίνονται ο Γ. Μηλιός και ο Χρ. Λαζαρίδης.
Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης(γεννημένος στη Νέα Υόρκη, 15 Ιουνίου 1954) είναι Έλληνας δημοσιογράφος, μαθηματικός, οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής. Είναι βασικός και έμπιστος σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθημερινός συνομιλητής και λογογράφος του, και αναφέρεται ως το «δεξί του χέρι».
Στις εκλογές του 2012 εξελέγη βουλευτής, έχοντας συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1954. Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην Αριστερά, διαβάζοντας κυρίως Τρότσκι. Επίσης από νωρίς είχε μεγάλη εκτίμηση στα μαθηματικά, μελετώντας τον Κουρτ Γκέντελ. Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά της χούντας ως φοιτητής του Οικονομικού της Νομικής και ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Συνελήφθη από την χούντα Ιωαννίδη λόγω της συμμετοχής του στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και παρέμεινε κρατούμενος στις φυλακές μέχρι την πτώση της χούντας το καλοκαίρι του 1974. Υπέστη πολύ σκληρά βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς από τους άνδρες της ΕΣΑ και νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στην «Παμμακάριστο».
Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού και διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕ με πρόεδρο τον μετέπειτα βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή. Συμμετείχε επίσης στη Β΄ Πανελλαδική, που έδρασε μεταξύ 1978-1981, μέλη της οποίας ήταν η πλειοψηφία του Ρήγα Φεραίου που αποχώρησε από το ΚΚΕ Εσωτερικού μετά τις εκλογές του 1977.
Το 1980 πήγε στο LSE του Λονδίνου για μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά με ειδίκευση στη Νομισματική Θεωρία και στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Στη συνέχεια επέστρεψε στον τόπο γέννησής του, τη Νέα Υόρκη, για να πάρει το διδακτορικό του δίπλωμα στηνΟικονομετρία από το City University και μετά σπούδασε Σύγχρονη Θεωρία της Ανάλυσης στο Courant School of Αpplied Μathematics. Ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τη Θεωρία Παιγνίων και τις εφαρμογές που μπορεί να έχει στις Διεθνείς Σχέσεις και τις πολεμικές συγκρούσεις και με τη Θεωρία του Χάους και τις αναλυτικές συνάφειες που έχει με τις κβαντικές κυματοσυναρτήσεις.
Η αποξένωσή του από τον χώρο της Αριστεράς έγινε τη δεκαετία του 1980. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μεταβολή διαδραμάτισαν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και η Μάργκαρετ Θάτσερ: ο ίδιος έχει πει πως «όταν τους άκουγα να μιλάνε μου φαινόταν ότι αυτά που έλεγαν ήταν γεμάτα νόημα, περισσότερο από αυτά που εκστόμιζαν οι περισσότεροι από τους Αριστερούς».
Αν και ο ίδιος είχε σημαντικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, έχει δηλώσει πως δεν συμφωνεί με τον εορτασμό της: «παρελαύνουν οι απόντες- οι επίγονοι αυτών που δεν ήθελαν την εξέγερση. Εξοργίζομαι με την οικειοποίηση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από διάφορα κωθώνια που φορούν κουκούλες, σπάνε μαγαζιά και επικαλούνται τα ιδανικά του».



Χρύσανθος Λαζαρίδης Ο «γατούλης» που έγινε γεράκι

Του Φώτη Παπούλια

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ – Ο αριστερός συνδικαλιστής, που μέσα από τα κείμενα του Κλαούζεβιτς, του Λένιν και του Μάο Τσε Τουνγκ, προχώρησε στη Θεωρία των Παιγνίων, τη Θεωρία του Χάους, την Πολιτική Ανοιξη και τη Νέα Δημοκρατία.
Εκεί, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όσοι σύχναζαν στα μπαράκια των Εξαρχείων από τον κλασικό «Ιπποπόταμο» μέχρι το πρωτοποριακό για την εποχή του «Green Door», τύχαινε να συναντούν ένα νεαρό εξοδούχο φαντάρο, ενίοτε με στολή μαυροσκούφη. Σε αρκετούς «κάτι θύμιζε» και όσοι τον παρατηρούσαν με προσοχή αναγνώριζαν στο πρόσωπό του το άλλοτε μέλος της συντονιστικής του Πολυτεχνείου, τον εκ των ηγετών της Β′ Πανελλαδικής, τον «γατούλη», όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, περί ου ο λόγος, γεννημένος το 1954, με πατέρα στρατιωτικό,απόφοιτος του...

Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου