23 Σεπτεμβρίου 2013

Οι καλύτερες υπαίθριες αγορές τροφίμων του κόσμου


Οι καλύτερες υπαίθριες αγορές τροφίμων του κόσμου




Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψει κανείς την ντόπια κουζίνα και κουλτούρα σχετικά με την μαγειρική κάθε χώρας, από τις υπαίθριες αγορές τροφίμων.Ο Andrew Zimmern, Αμερικανός τηλεοπτικός σταρ, σεφ, συγγραφές και γνώστης του αντικειμένου, μας παρουσιάζει τις αγαπημένες του αγορές τροφίμων ανά τον κόσμο. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικα: “Μέσα από τα ταξίδια μου έχω διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αισθανθεί κάποιος τον παλμό μιας πόλης ή να κατανοήσιε την τοπική κουλτούρα, από το να επισκεφθεί μια αγορά τροφίμων”.

Μαρακές, Μαρόκο: Djemaa el Fna
Δίπλα στην ιστορική Medina του Μαρακές, αυτή η πολυσύχναστη κεντρική πλατεία είναι πάντα στην κορυφή της λίστας για τους ταξιδιώτες. Είναι ένα ζωντανό πολιτιστικό θέαμα χιλιάδων ετών, με γητευτές φιδιών, ακροβάτες, Βερβέρους μουσικούς, βοτανολόγους και ζητιάνους. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καλό όμως θα είναι να απολαύσετε το γεύμα σας στο κέντρο της δράσης. Ακολουθήστε με τη μύτη σας τους πωλητές mechoui. Αυτό το ψητό αρνί τρώγεται με το χέρι, σερβίρεται με κύμινο και αλάτι και θα σας το προσφέρουν σε μια μεγάλη χαρτοπετσέτα. Σε συνδυασμό με ένα ποτήρι τσάι μέντας, αποτελεί ένα all-time classic γεύμα. Το να χαθείτε στην Djemaa είναι η μισή διασκέδαση. Περιηγηθείτε στα πιο μακρινά της σημεία και προσπαθήστε να βρείτε το σημείο από όπου ξεκινήσατε. Καλή τύχη!

Μόντρεαλ: Marché Atwater
Στη δεκαετία του 1930 , αυτό η αρτ ντεκό αγορά χτίστηκε ως κυβερνητικό σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας και σήμερα φιλοξενεί δεκάδες προμηθευτές προϊόντων, ντελικατέσεν, έμπορους τυριών, boulangeries, ανθοπωλεία και υψηλής ποιότητας σοκολατερί. Με περίπτερα και πάγκους μέσα στο διώροφο κτίριο και στο εξωτερικό του, είναι η ιδανική βόλτα για να γεμίσετε το απόγευμα σας. Μην χάσετε την Fromagerie Atwater. Αυτοί οι τύποι ξέρουν καλά τη δουλειά τους και πωλούν περισσότερα από 750 διαφορετικά είδη τυριών. Υπάρχουν ακόμα αρκετές επιλογές για μεσημεριανό γεύμα, όπως τα ψωμάκια με χοιρινό μαγειρεμένο στον ατμό των Satay Brothers, καθώς και οι αλμυρές και γλυκές κρέπες από την Creperie du Marché.

Palawan, Φιλιππίνες: Puerto Princesa Market
Με κρυστάλλινα νερά, φρέσκα προϊόντα και απίστευτα μεγάλη ποικιλία θαλασσινών, αυτό το γραφικό νησί στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων είναι ένα μαγευτικό μέρος. Η αγορά Puerto Princesa είναι το σημείο εκκίνησης των τουριστών, που αναζητούν κάτι διαφορετικό. Πρώτη στάση, η δημόσια αγορά .Βουνά από τροπικά φρούτα και φρέσκα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους, αλλά η μπανάνες είναι αυτές που κλέβουν την παράσταση. Οι μπανάνες Midget τυλίγονται με χοντρή ζάχαρη και συνέχεια καραμελώνουν σε καυτό λάδι. Είναι σαν μια τροπική έκδοση του καραμελωμένου μήλου.

Chengdu, Κίνα: Υπαίθρια Αγορά στη συνοικία Qingyang
Η Chengdu αποτελεί μία από τις πιο διάσημες πόλεις τροφίμων στον πλανήτη . Το 2010, η πρωτεύουσα της Sichuan ονομάστηκε από την UNESCO “Πόλη της Γαστρονομίας”, μια από τις λίγες αντίστοιχες πόλεις στον κόσμο, με βάση τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του πολιτισμού. Πραγματικά η αφθονία των υπαίθριων αγορών της είναι εντυπωσιακή. Κατευθυνθείτε στη συνοικία Qingyang περιοχή, όπου θα βρείτε πάγκους με ψάρια, χοιρινό και εντόσθια, κουβάδες με βατράχια , τουρσί λαχανικών και tofu. Θα βρείτε ακόμα πικάντικα ζυμαρικά, τραγανές τηγανίτες και κουνέλι στα κάρβουνα. Αυτό το φαγητό είναι τόσο καυτό και πικάντικο, που θα κάψει τον λαιμό σας, αφήνοντας σας όμως μια υπέροχη γεύση στο στόμα.

Σεούλ: Ψαραγορά Noryangjin
Η ψαραγορά Noryangjin στη Σεούλ αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη, τόσο λόγω του μεγέθους, όσο και της ποικιλίας που προσφέρει. Φανταστείτε πάγκους με σαλάχια , μύδια, θαλασσινά, τόνο και ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη αγορά στη Σεούλ, με περισσότερους από 700 ιδιωτικούς πάγκους με θαλασσινά. Καθώς περπατάτε στους διαδρόμους, αρπάξτε ένα σνακ από πικάντικο αυγοτάραχο μπακαλιάρου. Θα βρείτε δεκάδες ποικιλίες αυτού του εθιστικού σνακ σε όλη την αγορά. Αγοράστε ψάρι, ο ιχθυοπώλης θα το φιλετάρει για σας και στη συνέχεια πηγαίνετε σε κάποιο από τα κοντινά εστιατόρια, όπου θα σας το μαγειρέψουν. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.

Αγία Πετρούπολη: Kuznechny Market
Ακριβώς δίπλα στο σταθμό του μετρό στην καρδιά της πόλης, η αγορά Market στεγάζει ένα πραγματικό κέρας της Αμάλθειας με ρώσικα τρόφιμα και αναμνηστικά. Μέσα στο μεγάλο, θολωτό κτίριο, θα βρείτε τα μέρη που είναι αφιερωμένα στους ρώσικους στυλοβάτες: χαβιάρι, καπνιστό ψάρι, παραδοσιακά κρεοπωλεία, τυριά και πυραμίδες από νωπά προϊόντα. Υπάρχει αφθονία σε περίεργες προσφορές, καθώς ένα ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη δεν θα ήταν πλήρες χωρίς να δοκιμάσετε καρδιά ταύρου ή αποξηραμένη ρέγκα με το σάκο των αυγών της άθικτο. Οι προμηθευτές μελιού ανταγωνίζονται για να κερδίσουν την προσοχή σας, προσφέροντας σας φρέσκο μέλι, που αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε.

Oaxaca, Μεξικό: Mercado de Abastos
Θα μπορούσατε να περάσετε μια ολόκληρη ημέρα στην τεσσάρων στρεμμάτων κεντρική αγορά της Oaxaca. Μπορεί ακόμα να χρειαστεί να αγοράσετε μια επιπλέον βαλίτσα για να μεταφέρετε τα δελεαστικά χειροποίητα κομψοτεχνήματα, αλλά και το φαγητό τους δεν πάει πίσω. Η μυρωδιά της αγοράς και μόνο είναι μεθυστική, ένα μείγμα από φρέσκο ​​κόλιαντρο, ζαχαροκάλαμο και τσίλι. Μετά από μια μέρα στην πόλη, θα είστε έτοιμοι να γευτείτε χειροποίητα ταμάλες και tlayudas, που θα σας προσφέρουν ηλικιωμένες γυναίκες, που μαγειρεύουν και να τα πωλούν στα στενά σοκάκια της αγορά.

Παρίσι: Marché Bastille
Είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη υπαίθρια αγορά στο Παρίσι. Μια βόλτα στους διαδρόμους αυτούς κατατάσσεται μεταξύ των πραγματικά μεγαλύτερων απολαύσεων στη ζωή. Μεγάλες ποσότητες Brie, τεράστια ποικιλία από κατσικίσιο τυρί, λουκάνικα, νωπά προϊόντα, κουβάδες με υφάλμυρες ελιές και κάθε είδους κρέας που μπορείτε να φανταστείτε δελεάζουν τους επισκέπτες. Ανοίξτε την όρεξη σας με τις gourmet προσφορές και καταλήξτε στο ψητό κοτόπουλο. Μην χάσετε τους έμπορους ψωμιού, τα στρείδια, και τους γκουρού του κρασιού.

Ισημερινός: Otavalo Market
Φωλιασμένο ψηλά στις Άνδεις μεταξύ δύο αδρανών ηφαιστείων στο Valle del Amanecer, το Otavalo υπήρξε το σταυροδρόμι της διαδρομής του εμπορίου από την προ - Ίνκας εποχή. Σήμερα, είναι πιθανόν η πιο διάσημη αγορά κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα συναντήσετε εκεί ορδές τουριστών, που αναζητούν παγκοσμίου φήμης ταπετσαρίες αλλά αν ψάξετε καλύτερα, θα βρείτε μια γραφική πόλη με πλούσια ιστορία και εξαιρετικές γαστρονομικές παραδόσεις. Ξυπνήστε με την ανατολή το πρωί του Σαββάτου και κατευθυνθείτε στην Plaza de Ponchos, που φιλοξενεί μια παραδοσιακή αγροτική αγορά. Εδώ πωλούνται ζώα όλων των ειδών και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης για ένα τεράστιο δίκτυο γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σφαγείων και χονδρεμπόρων. Βρείτε έναν από τους πολλούς μάγειρες, που σερβίρουν motes, βαριά κύπελλα με καλαμπόκι ατμού και ψητό χοιρινό.

Παλέρμο: Mercato di Ballarò
Αυτή η όμορφη συνοικιακή αγορά είναι γνωστή για το φρέσκο ψάρι της, αλλά ένα ακόμα δυνατό της σημείο είναι το κρέας και συγκεκριμένα το fritole, που είναι τηγανισμένα εντόσθια αγελάδας κομμένα σε μικρά κομμάτια. Μια ακόμα ιδιαίτερη προτίμηση είναι τα αλίπαστα, ιδίως όταν πασπαλίζονται με αλάτι και χυμό λεμονιού. Αν και θα δείτε πολλούς τουρίστες να περιδιαβαίνουν κάτω από τη θάλασσα από ομπρέλες, που καλύπτουν τους πάγκους, οι ντόπιοι είναι εκείνοι που συρρέουν κυρίως στην αγορά για να γευτούν πατσά, σούπα με έντερα, panelle ( τηγανίτες από τηγανητά ρεβίθια ) με μελιτζάνα και Panini γεμιστά με σπλήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου