26 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ


                                  


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

        


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

«Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΧΝΑ ΟΤΙ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΩΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ»

Την απάνθρωπη (και εκτός δημογραφικού πλαισίου) μεθόδευση της μνημονιακής γαλαζοπράσινης συγκυβέρνησης εις βάρος των δικαιούχων των πολυτεκνικών επιδομάτων, πολλοί εκ των οποίων, αναμένεται να εξαιρεθούν από τη λήψη του προαναφερόμενου βοηθήματος, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με επιστολή του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας και Περιχώρων, που
παραδόθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού:

«Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει το έντυπο Α21 για τα επιδόματα τέκνων 760.000 υποψήφιοι δικαιούχοι ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός θα αγγίξει το 1 εκατομμύριο καθώς ως τη λήξη της προθεσμίας (τέλος Δεκεμβρίου) απομένουν ακόμη 3 μήνες.

Ενώ όλα μαζί τα επιδόματα και με την ισόβια σύνταξη στοίχιζαν περί τα 600 εκατ.€ και η κατάργηση των έγινε για να εξοικονομηθούν πόροι 86 εκατ. €.., πριν λίγο καιρό το κονδύλι το ανέβαζαν στα 755 εκατ. € και τώρα βλέπουν ότι δεν φτάνει και αυτό! Βλέπουμε δηλαδή ότι όχι μόνο δεν μειώνεται το κονδύλι, αλλά αυξάνει κατά πολύ και το χειρότερο… οι πολύτεκνοι είναι εκτός αυτών των επιδομάτων!

Και να σκεφθεί κανείς ότι ο έλεγχος όλων αυτών των δηλώσεων, όπως υπολογίζεται ότι θα είναι, ειδικώς για το 2013, «δύναται να είναι δειγματοληπτικός και να διενεργείται προληπτικά ή κατασταλτικά. Το δείγμα καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ μετά από εισήγηση του κλάδου οικογενειακών επιδομάτων». Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να μην  διενεργηθεί έλεγχος!»

«Ξεχνάτε κύριοι ότι τα επιδόματα των πολυτέκνων δεν είναι προνοιακά επιδόματα, αλλά θεσπίστηκαν ως δημογραφικό κίνητρο για να αποκτήσουν τα νέα ζευγάρια 3ο, 4ο  τέκνο», τονίζει ο Σύλλογος Πολυτέκνων Λάρισας και υπογραμμίζει πώς τα χρήματα αυτά, προέρχονται κυρίως  από τους ίδιους τους πολύτεκνους - από την τσέπη τους αφού είναι μία έμμεση μερική επιστροφή ΦΠΑ, λόγω των πολλαπλών αγορών που πραγματοποιούν οι πολυμελείς οικογένειές τους».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ η ΑΣΠΕ καιρό τώρα φώναζε να παραμείνουν τα επιδόματα που δίδονταν ως έχουν με μείωση κατά 15%, προκειμένου να εξοικονομηθούν 103.000.000 ευρώ, εφόσον η μηνιαία δαπάνη για όλα αυτά τα επιδόματα και λοιπά, ανέρχεται σε 57,5 εκατομμύρια ευρώ, η πρότασή της τελικά δεν εισακούσθηκε.

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να μην εξαιρεθεί ούτε ένας εκ των δικαιούχων των πολυτεκνικών επιδομάτων;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΑΣΠΕ για μείωση των πολυτεκνικών επιδομάτων κατά 15%, αλλά και τη διασφάλιση της διενέργειας ελέγχου του συνόλου των δηλώσεων.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.



ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ  - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

κ.κ. Υπουργοί,

Σας προωθώ άνευ περαιτέρω σχολίων ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας και Περιχώρων, ο οποίος διαμαρτύρεται εντόνως για την εγκληματική μεθόδευση των Υπουργείων Οικονομίας και Πρόνοιας, εις βάρος των δικαιούχων των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Στην επιστολή του, που παραδόθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (αρ. πρωτ. 109/23.9.2013), ο Σύλλογος Πολυτέκνων, αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει το έντυπο Α21 για τα επιδόματα τέκνων 760.000 υποψήφιοι δικαιούχοι ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός θα αγγίξει το 1 εκατομμύριο καθώς ως τη λήξη της προθεσμίας (τέλος Δεκεμβρίου) απομένουν ακόμη 3 μήνες!!
Τα στελέχη του Υπουργείου άλλη εκτίμηση είχαν και προβληματίζονται τώρα με τη ξαφνική αύξηση των αιτήσεων.

Ενώ όλα μαζί τα επιδόματα και με την ισόβια σύνταξη στοίχιζαν περί τα 600 εκατ.€ και η κατάργηση των έγινε για να εξοικονομηθούν πόροι 86 εκατ. €.., πριν λίγο καιρό το κονδύλι το ανέβαζαν στα 755 εκατ. € και τώρα βλέπουν ότι δεν φτάνει και αυτό! Βλέπουμε δηλαδή ότι όχι μόνο δεν μειώνεται το κονδύλι, αλλά αυξάνει κατά πολύ και το χειρότερο… οι πολύτεκνοι είναι εκτός αυτών των επιδομάτων!!!.

Και να σκεφθεί κανείς ότι ο έλεγχος όλων αυτών των δηλώσεων, όπως υπολογίζεται ότι θα είναι, ειδικώς για το 2013, «δύναται να είναι δειγματοληπτικός και να διενεργείται προληπτικά ή κατασταλτικά. Το δείγμα καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ μετά από εισήγηση του κλάδου οικογενειακών επιδομάτων». Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να μην  διενεργηθεί έλεγχος!!!

Η ΑΣΠΕ καιρό τώρα φώναζε να παραμείνουν τα επιδόματα που δίδονταν ως έχουν με μείωση κατά 15%. Με την παραπάνω ρύθμιση η Κυβέρνηση θα εξοικονομούσε περισσότερα, δηλαδή 103.000.000 ευρώ, αφού η μηνιαία δαπάνη για όλα αυτά τα επιδόματα και λοιπά, ανέρχεται σε 57,5 εκατομμύρια ευρώ (57,5εκ.Χ15%Χ12), όπως αυτό άλλωστε μπορεί να το διαπιστώσει και οιοσδήποτε από τον ΟΓΑ. Τελικά δεν εισακούσθηκε. Γιατί άραγε; Καμιά εξήγηση μέχρι τώρα.

Ξεχνάτε επίσης κύριοι ότι τα επιδόματα των πολυτέκνων δεν είναι προνοιακά επιδόματα, αλλά θεσπίστηκαν ως δημογραφικό κίνητρο για να αποκτήσουν τα νέα ζευγάρια 3ο, 4ο  τέκνο… και επιπλέον αυτά προέρχονται κυρίως  από τους ίδιους τους πολύτεκνους - από τη τσέπη τους… είναι μία έμμεση μερική επιστροφή ΦΠΑ, λόγω των πολλαπλών αγορών που πραγματοποιούν οι πολυμελείς οικογένειές τους.

Δυστυχώς με αυτά τα μέτρα, οι πολύτεκνες οικογένειες στις μέρες μας είναι σε διωγμό… και οι οικογένειές μας αντί να τιμώνται από την πολιτεία τιμωρούνται και εμπαίζονται!

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να χορηγούνται τα επιδόματα ανά δίμηνο και όχι με μεγάλη καθυστέρηση όπως φέτος, να σημειωθεί ότι αυτή η καθυστέρηση θα παρατηρείται κάθε χρονιά τέτοια εποχή!

Θα πρέπει άμεσα ο Πρωθυπουργός να επέμβει και να τους στείλει όλους αυτούς που έβγαλαν χολή κατά των πολυτέκνων στο σπίτι τους. Το θέμα είναι έχετε τα κότσια κ. Πρωθυπουργέ;

ΓΙΑ  ΤΟ  Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΙΟΓΙΑΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ       

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να μην εξαιρεθεί ούτε ένας εκ των δικαιούχων των πολυτεκνικών επιδομάτων;

2.Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να διασφαλισθεί η διενέργεια ελέγχου του συνόλου των δηλώσεων;

3.Θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΑΣΠΕ για μείωση κατά 15% των πολυτεκνικών επιδομάτων ώστε και να εξοικονομηθεί το απαιτούμενο ποσό και να διευρυνθεί ο κύκλος των δικαιούχων;
4.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να βρεθεί τρόπος ώστε τα επιδόματα να χορηγούνται ανά δίμηνο και όχι με μεγάλη καθυστέρηση;

5.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα κατανοείτε ότι:

α.Ακυρώνετε κατ’ ουσία την ίδια την έννοια του Κράτους Πρόνοιας;

β.Δίνετε τη χαριστική βολή στις οικογένειες πολυτέκνων οι οποίες βρίσκονται κυριολεκτικά υπό διωγμό από την ελληνική Πολιτεία;
γ.Καταστρατηγείτε το άρθρο 21 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «η οικογένεια, ως θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους»;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου