7 Μαΐου 2015

Για τη Δημοτική Αστυνομία και τους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους


Για τη Δημοτική Αστυνομία και τους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους

Για τη Δημοτική Αστυνομία και τους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους




ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΣΤ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΒ΄

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015



ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου

Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Το λόγο έχει η κ. Ραχήλ Μακρή από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ:


Ένα ακόμη θέμα το οποίο οφείλουμε να επιλύσουμε αφορά τους δημοτικούς αστυνομικούς οι οποίοι έχουν μεταταχθεί σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Κύριε Υπουργέ, οι άνθρωποι αυτοί, χωρίς καμία ουσιαστική εκπαίδευση, καλούνται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα καταστάσεις. Τη σοβαρότητα της απαιτούμενης εκπαίδευσης και την επικινδυνότητα του έργου του σωφρονιστικού υπαλλήλου καταδεικνύουν τα πρόσφατα γεγονότα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου δύο κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Υπάρχουν περιπτώσεις, κύριε Υπουργέ, που γυναίκες οι οποίες είχαν προσληφθεί στη Δημοτική Αστυνομία κλήθηκαν τη μία μέρα να γράφουν κλήσεις στη Δημοτική Αστυνομία και στους δήμους και την άλλη μέρα να βρίσκονται σε αντρικές φυλακές. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δέχθηκαν αυτή τη μετακίνηση βίαια, υπό την απειλή της ανεργίας και τώρα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, καθώς η μόνη εκπαίδευση που έλαβαν ήταν η προτροπή να μάθουν από τους παλαιότερους.

Λαμβάνω καθημερινά εκκλήσεις για βοήθεια από δεκάδες ανθρώπους που αναγκάστηκαν να ασκήσουν ένα λειτούργημα, το οποίο δεν επέλεξαν και γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για την απόδοση των υπαλλήλων. Αυτοί οι άνθρωποι, βέβαια, δέχονται να μη μετακινηθούν άμεσα, καθώς αναγνωρίζουν τις ανάγκες των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι τα σωφρονιστικά ιδρύματα μπορούν να στελεχωθούν με σωφρονιστικούς υπαλλήλους που τελούν -με τρόπο ο οποίος δεν είναι και τόσο αξιοκρατικός- σε απόσπαση, να γίνουν νέες προσλήψεις αποκλειστικά για το συγκεκριμένο λειτούργημα και να αποδεσμευθούν όσοι από τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς το επιθυμούν, προκειμένου να επανέλθουν στις υπηρεσίες προέλευσής τους, εντός βέβαια του τρέχοντος έτους.

Η πολιτεία οφείλει να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος προς όφελος των πολιτών. Αυτοί οι πολίτες μας παρακολουθούν αυτή τη στιγμή και περιμένουν τη δέσμευσή σας. Αυτό το νομοσχέδιο κάνει τα πρώτα βήματα, αλλά είναι πολλά ακόμη να γίνουν και πρέπει να γίνουν άμεσα, γιατί η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει τη διαιώνιση των αμαρτιών του παρελθόντος.

Σας ευχαριστώ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου