10 Μαΐου 2015

Τύπος: Τα «όπλα» της ελληνικής κυβέρνησης στη «μάχη του Eurogroup


Τύπος: Τα «όπλα» της ελληνικής κυβέρνησης στη «μάχη του EurogroupΣε πρώτο πλάνο

Μία μέρα μόλις πριν το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup, η κυβέρνηση βρίσκεται στις επάλξεις και προετοιμάζει τα «όπλα» με τα οποία θα κατέβει στη μάχη των Βρυξελλών με στόχο να κερδίσει την πολιτική στήριξη της Ευρώπης, που θα ανοίξει τον δρόμο για μία τελική συμφωνία. Ο κυριακάτικος Τύπος καταγράφει τα στρατηγικά σημεία που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

«Η ώρα των ηγετών. έφτασε γράφει η Κυριακάτικη Αυγή. Θέμα πολιτικής βούλησης των Ευρωπαίων ηγετών είναι πλέον η επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές, η οποία θα σέβεται τη λαϊκή εντολή, αναφέρει η εφημερίδα της Αριστεράς. Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι πρέπει για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και είναι θέμα πολιτικής βούλησης «αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε», σημειώνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στο εσωτερικό μέτωπο για συστράτευση στις εθνικές «κόκκινες γραμμές», στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στους δανειστές ότι η Αθήνα δεν θα υποχωρήσει σε ακραίες αξιώσεις των τεχνικών κλιμακίων για συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, ΦΠΑ και δημοσιονομικούς στόχους, σημειώνει επίσης.

Το αυριανό Eurogroup οφείλει να δώσει σήμα προόδου για τις διαπραγματεύσεις, ώστε η ΕΚΤ να ανοίξει τη ρευστότητα μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας τον Ιούνιο, γράφει η Αυγή, που αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις σημείωσαν πρόοδο μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, που καλούνται να σταθούν στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης και να δώσουν πολιτική λύση. Αν οι δανειστές επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους, ο λαός θα πάρει την απόφαση για την πορεία της χώρας, καταλήγει η εφημερίδα.

Σε «παιχνίδια με τον χρόνο και τη φωτιά» εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους, καθώς παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών που προκάλεσαν οι αλλαγές στην ελληνική ομάδα, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλο, με τον κίνδυνο ατυχήματος να καθίσταται υπαρκτός, εκτιμά η Καθημερινή που από ότι φαίνεται συντάσσεται με τη γραμμή Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα προειδοποιεί για «ξαφνική χρεοκοπία».

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές έχει συντελεστεί, παρά ταύτα όμως η συμφωνία παραμένει ένα μακρινό ενδεχόμενο και τα σημεία απόκλισης είναι πολλά και σημαντικά, σημειώνει το Βήμα που κυκλοφορεί με τίτλο «Ένα βήμα μπρος δύο πίσω». Η Αθήνα ελπίζει σε ισχυρό σήμα από το Eurogroup, αλλά οι Βρυξέλλες δυσπιστούν, τονίζει το Βήμα.

Οι δανειστές θέλουν να εξευτελίσουν τον Τσίπρα και να εξαθλιώσουν τους Έλληνες εκτιμά η κυριακάτικη Kontra News, που αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός ξέρει ποιοι θέλουν να τον «ρίξουν».

«Θέλουν συμφωνία στα μέτρα τους» είναι ο εύστοχος τίτλος της σημερινής Εποχής, η οποία καλεί την κυβέρνηση να κινηθεί εντός της λαϊκής εντολής.

Ο Ριζοσπάστης από την πλευρά του προεξοφλεί αντιλαϊκά μέτρα και «κόκκινες γραμμές» που θα γίνουν «πράσινο φως».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει τις προτάσεις της Ευρώπης και ετοιμάζεται να καταθέσει τις αντιπροτάσεις της. «Ρευστό» παραμένει το πακέτο των φορολογικών μέτρων που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους καθώς η έκταση, το είδος και το χρονοδιάγραμμα των νέων ρυθμίσεων εξαρτάται από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, αναφέρει το Έθνος της Κυριακής.

Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν τυφλά και οριζόντια φορολογικά μέτρα και κάνουν λόγο για στοχευμένες παρεμβάσεις που θα επιφέρουν αναδιανομή των φορολογικών βαρών υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, σημειώνει η εφημερίδα. Τις τελευταίες ώρες οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε δύο μείζονα θέματα, αυτό του ΦΠΑ και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όπου τα σενάρια αλλάζουν ανάλογα με τις δημοσιονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αναφέρει επίσης το ρεπορτάζ του Έθνους.

Σε κάθε περίπτωση, την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έρχεται να επιβεβαιώσει και τρίτη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Μετά την δημοσκόπηση της Marc και της MRB, δημοσκόπηση της Rass που δημοσιεύει Το Παρόν, δείχνει πως το 68,9% των πολιτών λέει ναι στον Τσίπρα, το 73,3% εμπιστεύεται τον Βαρουφάκη, το 70,8% πιστεύει ότι οι δανειστές θέλουν να μας πνίξουν, ενώ το 57,4% των πολιτών πιστεύει ότι τα πράματα σήμερα θα ήταν χειρότερα αν στις εκλογές του Ιανουαρίου είχε επικρατήσει η ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου