26 Αυγούστου 2014

Καθαρή ενέργεια από... τελειωμένες μπαταρίες αυτοκινήτου


Καθαρή ενέργεια από... τελειωμένες μπαταρίες αυτοκινήτου



Από μία μπαταρία παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα για 30 νοικοκυριά!

Όταν μια μπαταρία αυτοκινήτου “πεθαίνει” συνήθως καταλήγει σε ένα πρατήριο καυσίμων, διότι περιέχει τοξικό μόλυβδο. Όμως, μία ομάδα επιστημόνων του MIT σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί με κάποιο τρόπο τα χρησιμοποιημένα υλικά και να δημιουργήσει ηλιακούς συλλέκτες.

Πρόσφατη έρευνα σε ηλιακό συλλέκτη, όπου έγινε τη χρήση του περοβσκίτη - επίσημη ονομασία του είναι "οργανομολύβδος περοβσκίτης αλογόνου και είναι το υλικό από τη μπαταρία - έδειξε ότι στη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική είναι σχεδόν ανταγωνιστικά με τα συμβατικά ηλιακά κύτταρα.

Ο περοβσκίτης, που βασίζονται τα φωτοβολταϊκά κύτταρα έχουν επιτύχει απόδοση ισχύος μετατροπής άνω του 19%, η οποία είναι κοντά σε αυτά με βάση το πυρίτιο στα ηλιακά κύτταρα, των οποίων η απόδοση είναι περίπου 25%. H μετατροπή των χρησιμοποιημένων μπαταριών αυτοκινήτων για χρήση σε φωτοβολταϊκά κύτταρα μπορούν να κρατήσουν τα απαραίτητα τοξικά και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για δεκαετίες.

Στην εργασία των ερευνητών που που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Επιστήμη, ο επικεφαλής Paula T. Hammond εξηγεί ότι ο περοβσκίτης ως

φωτοβολταϊκό υλικό διαμορφώνεται σε ένα λεπτό στρώμα, με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα εκατομμυριοστό του μέτρου. Μία ανακυκλωμένη μπαταρία αυτοκινήτου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για την παροχή ηλιακής ενέργειας για 30 νοικοκυριά.
Η παραγωγή περοβσκίτη είναι αρκετά απλή και δεν είναι επικίνδυνη. "Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μια διαδικασία σε χαμηλή θερμοκρασία και ο αριθμός των βημάτων έχει μειωθεί", σε σύγκριση με την κατασκευή των συμβατικών ηλιακών κυψελών, σύμφωνα με την Belcher.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου