26 Αυγούστου 2014

Πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή αρχηγοί της «Κόκκινης Προβιάς»


Πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή αρχηγοί της «Κόκκινης Προβιάς»


Απόρρητα έγγραφα και μαρτυρίες πρωταγωνιστών του μυστικού στρατού της CIA στην Ελλάδα που έμεινε γνωστός ως «Κόκκινη Προβιά» φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Hot Doc που κυκλοφορεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Όσα αποκαλύπτουμε ξαναγράφουν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Μιας χώρας που δεν θα ήταν όπως είναι αν δεν υπήρχε η «Κόκκινη Προβιά». Κι αυτό γιατί ανάμεσα σ’ εκείνους τους στρατιωτικούς που τη διοίκησαν με πρόσχημα την αποφυγή και αναχαίτιση αν χρειαζόταν του σοβιετικού κινδύνου, αλλά στην πραγματικότητα για να συμμετέχουν σε πραξικοπήματα, να χειραγωγούν πολιτικούς και πολίτες και να καθορίζουν τις εξελίξεις, υπήρξαν και στενοί συνεργάτες δύο πρώην πρωθυπουργών. Του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Πρόκειται για τους Αλέξανδρο Νάτσινα και Αντώνη Δροσογιάννη.

Πρώτος αρχηγός ο συνεργάτης του Καραμανλή

Ο Νάτσινας ήταν ο πρώτος αρχηγός του μυστικού δικτύου της «Κόκκινης Προβιάς», πριν ακόμη συναφθεί η σχετική συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με Βρετανούς και Αμερικανούς το 1955. Ο Νάτσινας ανώτατος αξιωματικός του Στρατού και διοικητικής την εποχή εκείνη της τότε ΚΥΠΕ ανέλαβε υπεύθυνος δικτύων πόλεων και διηύθυνε τις μυστικές επιχειρήσεις. Είχε όμως έναν ακόμη ρόλο. Ήταν στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ένας εκ των άμεσα σχετιζόμενων με τις εκλογές «βίας και νοθείας» το 1961, αφού ως διοικητής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών οργάνωσε το σχέδιο «Περικλής» που περιλάμβανε άμεση παρέμβαση του στρατού και της αστυνομίας στα τότε πολιτικά πράγματα της χώρας με σκοπό τον περιορισμό του ποσοστού της Ε.Δ.Α. η οποία είχε καταφέρει να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του 1958.

Ο υπουργός του Παπανδρέου που έπαιρνε εντολές από ξένους πράκτορες

Η περίπτωση του Αντώνη Δροσογιάννη, στενού φίλου και υπουργού του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι η πιο χαρακτηριστική για την παραθεσμική λειτουργία του δικτύου της «Κόκκινης Προβιάς». Ο Δροσογιάννης υπήρξε αρχηγός του μυστικού δικτύου, από τον Σεπτέμβριο του ‘64 έως τον Απρίλιο του ’67. Δηλαδή διετέλεσε αρχηγός του δικτύου, την περίοδο των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό, όταν αξιωματικοί των ΛΟΚ μέλη του δικτύου, πήραν μέρος σε διάφορα γεγονότα που αποκαλύπτει το Hot Doc και σήμερα χαρακτηρίζονται ως προβοκάτσιες που οδήγησαν σε κρίση. Ο Δροσογιάννης απέκρυψε από τον Παπανδρέου την ύπαρξη του δικτύου ακόμη κι όταν ήταν υπουργός της κυβέρνησής του, παραμένοντας πιστός στο έργο των ξένων μυστικών υπηρεσιών από τις οποίες, όπως αποκαλύπτουμε με έγγραφα-ντοκουμέντα, έπαιρνε εντολές και ζητούσε από αμερικανούς πράκτορες άδεια για να προχωρήσει το δίκτυό του σε συλλογή πληροφοριών, δολιοφθορές, ψυχολογικό πόλεμο κ.α. Τα έγγραφα που αποκαλύπτουν τη δράση του Δροσογιάννη, οι μαρτυρίες εκείνων που γνώρισαν και πήραν εντολές από αυτόν, οι απειλές του ίδιου και μαζί μ’ αυτά όλα τ’ άλλα ντοκουμέντα για τη δράση της «Κόκκινης Προβιάς» περιλαμβάνονται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ενός τεύχους του Hot Doc που αξίζει να διαβάσετε.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο Hot Doc που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου