26 Αυγούστου 2014

Έρχονται εξαγορές τραπεζών


Έρχονται εξαγορές τραπεζών



Ελλείψει ρευστότητας και αδυναμίας προσέγγισης στα TLTROs οι τράπεζες του Νότου θα οδηγηθούν στην αγκαλιά των Βορείων.
Στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τηρούν οι αγορές, ενόψει της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη. Τα περιθώρια ελιγμών για τον Μάριο Ντράγκι στενεύουν επικίνδυνα, και το πλέον πιθανό σενάριο που προκρίνεται είναι η λήψη ακόμη και αντισυμβατικών μέτρων, καθώς το πακέτο μέτρων του Ιουνίου δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα.

Της Χριστίνας Τζογανάκη

Όπως έχει επισημάνει το Sofokleousin.gr, η λύση του “μπαζούκα” είναι μονόδρομος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό το πρίσμα των αρνητικών εξελίξεων στο μακροοικονομικό μέτωπο της Ευρωζώνης και το αδιέξοδο που προκύπτει στην παροχή φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες του Νότου. Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει άλλωστε ότι η ΕΚΤ είναι σε ετοιμότητα για να προσαρμόσει περαιτέρω την πολιτική της.

Γιατί η ρευστότητα δεν φτάνει στις τράπεζες του Νότου

Τα τετραετή χαμηλότοκα δάνεια -τα γνωστά ΤLTROs- ύψους 250 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ ότι θα παρέχει τον Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο του 2014, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της χορήγησης δανείων στις διψασμένες για πίστωση επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, αποτελεί επί της ουσίας δώρον άδωρον, καθώς από μια τέτοια κίνηση θα επωφεληθούν περισσότερο οι βορειοευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες κατ’ουσίαν δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και δανειοδοτούν κανονικά τις επιχειρήσεις. Οι υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης -συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών- οι οποίες έχουν ουσιώδη προβλήματα ρευστότητας δε θα λάβουν χρηματοδότηση, καθώς δεν διαθέτουν τόσο υψηλής ποιότητας collaterals που απαιτεί η ΕΚΤ.

‘Οπως επισημαίνουν αναλυτές, τα πιστωτικά ιδρύματα του Νότου θα μπορούσαν να επωφεληθούν μόνο στην περίπτωση μιας υπερ-πλημμυρίδας ρευστότητας από την ΕΚΤ. Σε αντίθετη περίπτωση η συμμετοχή στο πρόγραμμα TLTRO είναι “απαγορευτική”. Παρά τις υψηλές προσδοκίες του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για την αποτελεσματικότητα του πακέτου μέτρων που έλαβε τον Ιούνιο, αποδεικνύεται ότι τελικώς τα “όπλα” του δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα, επαναφέροντας τη συζήτηση για νέα αντισυμβατικά μέτρα.

Απο τα μέτρα του Ιουνίου, λίγες ήταν οι επιχειρήσεις είδαν ουσιαστική βελτίωση στη χρηματοδότηση. Ενώ από τα στοιχεία προκύπτει τεράστια μείωση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων κατά 561 δισ. ευρώ από το 2009, σύμφωνα με έρευνα της RBS, καθώς προσπαθούν να αντλήσουν κεφάλαια και να μειώσουν τους φουσκωμένους ισολογισμούς τους. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν τον κύριο όγκο της απασχόλησης στην ευρωζώνη, αντιμετώπισαν τη βιαιότερη μείωση στον δανεισμό.

Προλειαίνεται το έδαφος για Μ&Α
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ο Μ2 (δείκτης ρευστότητας) και Μ3 (δείκτης ταχύτητας κίνησης του χρήματος) έχουν εκτοξευτεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, γεγονός που μαρτυρά ότι το σύστημα δεν είναι υποχρηματοδοτούμενο. Βάσει αυτού του δεδομένου τα αντισυμβατικά μέτρα που μπορεί να λάβει ο Μάριο Ντράγκι είναι:

-νέα μείωση των επιτοκίων από το ιστορικό χαμηλό του 0,15% που είναι τώρα
-υπερχείλιση της ρευστότητας ή κατεύθυνση αυτής
-διεύρυνση της γκάμας των collaterals των TLTROs

Εάν προωθηθούν αυτά τα μέτρα ο αντίκτυπος στις αγορές θα είναι άμεσος, καθώς μειωθούν οι αποδόσεις των χωρών του Βορρά και των εταιρικών ομολόγων. Παράλληλα θα υπάρξει άνοδος στα χρηματιστήρια και αύξηση της δανειακής μόχλευσης των δανείων του Βορρά.

Οι εξελίξεις αυτές μοιραία θα ανοίξουν την “όρεξη” των βορειοευρωπαϊκών τραπεζών για εξαγορές και συγχωνεύσεις (Μ&Α). Τα ιδανικά “θηράματα” σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι άλλα από τις τράπεζες του Νότου, οι οποίες ελλείψει ρευστότητας και αδυναμίας προσέγγισης στο πρόγραμμα TLTROs θα οδηγηθούν στην …αγκαλιά των Βορείων.

Νέα μείωση των επιτοκίων αναμένει η JP Morgan

Μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης και τόνωση του προγράμματος των TLTROs αναμένει η JP Morgan. Ειδικότερα, οι αναλυτές της JP Morgan, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις του Μάριο Ντράγκι περί νέας «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής, εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα μειώσει στο 0,05% από 0,15% προηγουμένως, το βασικό επιτόκιο.

Επίσης, αναμένουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πως θα καταστήσει αρκετά πιο «γενναιόδωρο» το πρόγραμμα των TLTROs. Παράλληλα, η JP Morgan θεωρεί σχεδόν βέβαιη την εκπόνηση ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, εντός των επόμενων μηνών.

Σημειώνεται πως το «σήμα» για τη λήψη των νέων μέτρων έδωσε ο Μάριο Ντράγκι, κατά την ομιλία του στο διεθνές συμπόσιο του Jackson Hole. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κατέστησε πιθανή την περαιτέρω «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής αλλά και τη χρήση μη συμβατικών μέτρων.


sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου