25 Αυγούστου 2014

«Είμαστε πλέον κανονικός στρατός και όχι αντάρτες», λένε οι ρωσόφωνοι του Ντονιέτσκ


«Είμαστε πλέον κανονικός στρατός και όχι αντάρτες», λένε οι ρωσόφωνοι του Ντονιέτσκ


Σχεδόν θριαμβευτική ήταν σήμερα η ατμόσφαιρα στο Ντονιέτσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη της αιματοχυσίας πολυπληθής αντιφασιστική συγκέντρωση.
Στη συγκέντρωση «επιδείχθηκαν» με σκοπό να αποδοκιμαστούν όχι μόνο οι αχμάλωτοι από τις δυνάμεις του Κιέβου, που έχουν ηττηθεί και παραδοθεί, αλλά και πολυάριθμα «τρόπαια» του εμφυλίου πολέμου, ιδίως καταστραμμένα τεθωρακισμένα οχήμα και συστήματα πυροβολικού.
Το Κίεβο σχεδίαζε να έχει έως σήμερα, Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας, πετύχει σοβαρά βήματα στην επικράτησή του επί των ανταρτών, που επιμένει να χαρακτηρίζει παραπλανητικά «τρομοκράτες». Όμως τα αποτελέσματα μοιάζουν να είναι εντελώς αντίθετα από τις προβλέψεις, όπως και είναι άλλωστε αναμενόμενο όταν ένα αντάρτικο έχει σχεδόν καθολική υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού και καθίσταται μοναδική ασπίδα του από τον παράλογο εμφύλιο, που εξαπολύθηκε εναντίον του με έναν ανέτοιμο και απρόθμο στρατό, μερικούς ιδιωτικούς καλοπληρωμένους, αλλά ξένους με την περιοχή στρατούς και αρκετούς αφιονισμένους φανατικούς νεοναζί και ακραίους εθνικιστές, πολλοί από τους οποίους επισκέπτονται πρώτη φορά στη ζωή τους την Ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ» Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, οι ένοπλοι, που υπερασπίζονται τη Δημοκρατία «δεν είναι πλέον πολιτοφύλακες, αλλά πραγματικός στρατός», ο οποίος κατάφερε να εξοπλιστεί το τελευταίο διάστημα με πολλά από τα οπλικά συστήματα, που εγκαταλείπει ο ουκρανικός στρατός.
Χάρη σε αυτή την ισχυροποίησή του ο στρατός του Ντονμπάς έχει, κατά τον Ζαχάρτσενκο, κατορθώσει να περικυκλώσει δύο τεράστιες συγκεντρώσεις ανδρών της ουκρανικής Εθνοφρουράς και του στρατού της χώρας, που αριθμούν περί τους 5-7.000 άνδρες. «Ο κλοιός από τις μονάδες πεζικού, τα τάγματα τεθωρακισμένων και τις μεραρχίες πυροβολικού έχει κλείσει γύρω από 4.000 άνδρες και 200 τεθωρακισμένα και η δεύτερη περικύκλωση θα έχει ολοκληρωθεί ως αύριο το πρωί στην περιοχή Σταρομπέσεβο και Βολνοβάχι», είπε ο Ζαχάρτσενκο, ανακοινώντας ότι σχεδόν όλο το μήκος των συνόρων με τη Ρωσία είναι ανοιχτό για τους πολιτοφύλακες της Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ.
Για εκατοντάδες απώλειες των ιδιωτικών στρατών, που χρηματοδοτούν οι ολιγάρχες της περιοχής και των μονάδων του τακτικού ουκρανικού στρατού μίλησε και ο Ίγκορ Τσαριόφ, πρώην προεδρικός υποψήφιος στην Ουκρανία και πρόεδρος της Βουλής της «Νοβορωσίας», που χαιρέτισε την αντιφασιστική συγκέντρωση. Κατά τον Τσαριόφ ο στρατός της Νοβορωσίας, όπως θέλουν να ονομάζουν οι αντάρτες την ένωση των Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, «ψήθηκε στο καμίνι του εμφυλίου» και είναι έτοιμος πλέον όχι απλώς να αμυνθεί, αλλά και να περνά στην αντεπίθεση. Τελικός στόχος, κατά τους ηγέτες των ανταρτών, «η απελευθέρωση όλων των εδαφών των ανυπότακτων στο Κίεβο Δημοκρατιών και η παραδειγματική τιμωρία των νεοφασιστών και των ξένων συνεργατών τους, που πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να υποτάξουν το Ντονμπάς».
«Αυτό δεν θα γίνει ποτέ, οι δηλώσεις του Κιέβου θα μείνουν ρητορικές διακηρύξεις κι ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι, πολεμάμε για τη γη μας, για την Πατρίδα μας και τη μνήμη των πατέρων μας», είπε ο Ζαχάρτσενκο.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου