27 Αυγούστου 2014

Γάζα: Πανηγυρισμοί για την εκεχειρία


Γάζα: Πανηγυρισμοί για την εκεχειρία


Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν σε εκεχειρία βάζοντας τέλος στη σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε 2.140 Παλαιστίνιους και 69 Ισραηλινούς.

Στη Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες παλαιστίνιοι γιορτάζουν στους δρόμους…

την επίτευξη εκεχειρίας, έπειτα από 50 ημέρες εχθροπραξιών.

Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ηχούν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές.

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς, του κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, και του Ισλαμικού Τζιχάντ, της δεύτερης σε δύναμη οργάνωσης στον παλαιστινιακό θύλακα, εμφανίστηκαν δημοσίως, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ πριν από 50 ημέρες.

Οι ηγέτες των δύο ισλαμιστικών κινημάτων δεν είχαν εμφανιστεί καθόλου κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε δύο φορές θέσεις όπου πιστευόταν ότι κρύβονταν ηγετικά στελέχη της Χαμάς. Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο ηγέτης των πανίσχυρων Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, γλίτωσε από την πρώτη επιδρομή ενώ τρεις υπαρχηγοί του σκοτώθηκαν στη δεύτερη.

Ο Μαχμούντ Ζάχαρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς και ο Μοχάμεντ αλ Χίντι, εκ των ηγετών του Ισλαμικού Τζιχάντ, μίλησαν στους χιλιάδες Παλαιστίνιους που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Ρίμαλ, δυτικά της πόλης της Γάζας.

«Θα κατασκευάσουμε το λιμάνι και το αεροδρόμιό μας», υποσχέθηκε ο Ζάχαρ στο πλήθος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το τελευταίο αίμα στη Γάζα;

Ένα από τα αιτήματα των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών στις συνομιλίες του Καΐρου ήταν η επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Γάζας και η δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιηθεί το λιμάνι.

Αυτά τα δύο θέματα «πρόκειται να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις» που προβλέπεται να γίνουν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, σύμφωνα με την πρόταση του Αιγύπτιου μεσολαβητή.

«Σε αυτόν που θα επιτεθεί στο λιμάνι μας, θα επιτεθούμε στο δικό του και αν επιτεθεί στο αεροδρόμιό μας θα επιτεθούμε και πάλι στο δικό του», προειδοποίησε ο Ζάχαρ, αναφερόμενος στις ρουκέτες που εκτόξευε η Χαμάς στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές διεθνείς πτήσεις.

«Το μέλλον είναι δικό μας, όχι του κατακτητή», συνέχισε, υποσχόμενος ότι θα ξαναχτιστούν όλα τα σπίτια που γκρεμίστηκαν στον πόλεμο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) 475.000 Παλαιστίνιοι της Γάζας εκτοπίστηκαν ενώ 55.000 σπίτια βομβαρδίστηκαν. Από αυτά, τουλάχιστον 17.200 ισοπεδώθηκαν ή υπέστησαν τεράστιες ζημιές.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ένωσή μας με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και με όλα τα κινήματα της αντίστασης για να απελευθερώσουμε όλη την Παλαιστίνη», πρόσθεσε ο Ζάχαρ.

Βία μέχρι την τελευταία στιγμή

H κατάπαυση του πυρός που ετέθη σε ισχύ στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπει το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα προκειμένου «να εισέλθει ταχέως ανθρωπιστική βοήθεια, τα μέσα και τα υλικά για την ανοικοδόμηση», ανακοίνωσε η διπλωματία της Αιγύπτου.

Η εκεχειρία, που χαρακτηρίσθηκε «μόνιμη» από τους Παλαιστίνιους τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

«Οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τη νέα έκκληση της Αιγύπτου για μία γενική και αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου