2 Οκτωβρίου 2014

Όλα όσα συζήτησαν Μητσοτάκης – Τρόικα για απολύσεις και μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο


Όλα όσα συζήτησαν Μητσοτάκης – Τρόικα για απολύσεις και μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο

Τη συνολική αλλαγή της ατζέντας, με ποιοτικούς και όχι ποσοτικούς στόχους, για την αναβάθμιση του Δημοσίου, παρουσίασε, σήμερα, στην…
Τρόικα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλ. Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δ.Μ.Η.Δ. για την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, πολλές απ” τις οποίες βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης.

Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του Υπουργού, για τις 5.500 απολύσεις που απομένουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων, υπάρχουν τρεις συν μία «δεξαμενές».

Η πρώτη αφορά την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, με την απόλυση υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και τον εντοπισμό αυτών που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά ή μονιμοποιήθηκαν παρανόμως εκμεταλλευόμενοι το Π.Δ. Παυλόπουλου.

Η δεύτερη, αφορά τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (25.000) και όσοι απ” αυτούς δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση θα απολυθούν, ενώ η τρίτη, αφορά τη δέσμευση – όπως αναφέρει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Μαΐου – για 1.090 απολύσεις από Ν.Π.Ι.Δ. των Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (850 υπάλληλοι), Πολιτισμού (90) και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (150).

Επίσης, είναι η «δεξαμενή» που αφορά τους 1.800 συμβασιούχους, που παρέμεναν στο δημόσιο με προσωρινές αποφάσεις και έχουν απομακρυνθεί, με τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά, όπως έχει γίνει γνωστό, αυτό είναι ένα θέμα προς διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα προς το παρόν δεν δέχεται, αλλά και δεν απορρίπτει, να προσμετρηθούν στις 15.000 απολύσεις, ενώ από την πλευρά της και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου δείχνει αμετακίνητη στην προσμέτρησή τους.

Οι δύο πλευρές εξέτασαν και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, με το οποίο η Κυβέρνηση θέλει να το εξορθολογίσει, όπως υποστηρίζει, χωρίς να υπάρξουν μειώσεις στο σύνολο της μισθολογικής δαπάνης.

Οι αριθμητικές «δεξαμενές» των απολύσεων

Ως προς τις υπολειπόμενες 5.500 απολύσεις, που θα πρέπει να επιτευχθούν εντός του προσεχούς εξαμήνου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, αυτές θα προέλθουν:

• 2.000 υπάλληλοι (από τους συνολικά 25.000) οι οποίοι βρίσκονται στο πρόγραμμα της «κινητικότητας – διαθεσιμότητας».

• 1.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν λόγω ανικανότητας, ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων Υγειονομικών Επιτροπών.

• 1.500 επίορκοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν με τελεσίδικες αποφάσεις, με βάση τις υποθέσεις που εξετάζουν τα Πειθαρχικά Συμβούλια μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών που επιβλήθηκε από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλ. Διακυβέρνησης, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

• 850 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των Ν.Π.Ι.Δ., που εποπτεύει το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

• 150 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των Ν.Π.Ι.Δ., που εποπτεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

• 140 υπάλληλοι από το κλείσιμο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας και των άλλων 20 Φορέων, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλ. Διακυβέρνησης, που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή.

• 90 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των Ν.Π.Ι.Δ. του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου