8 Ιανουαρίου 2015

To Βρετανικό Μουσείο προκαλεί


To Βρετανικό Μουσείο προκαλεί



Με δόλιο τρόπο προσπαθεί το Βρετανικό Μουσείο να σύρει την Ελλάδα προ τετελεσμένoυ ως προς τα γλυπτά τουΠαρθενώνα.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», αυτή τη φορά ζήτησε από ιδιωτικό μουσείο της χώρας μας να συμμετάσχει αποστέλλοντας ένα έκθεμα στην έκθεση που ετοιμάζεται στο Λονδίνο. Προφανώς με το σκεπτικό ότι θα πετύχαινε να συνεκτεθεί ένα αρχαίο από ελληνικό μουσείο με εκθέματα από το αέτωμα του Παρθενώνα από αυτά που είχε κλέψει ο Έλγιν. Και έτσι θα μπορούσε το Βρετανικό Mουσείο να «ξεπλύνει» τα κλεμμένα του άρπαγα λόρδου. Μόνο που το περιμένει μία δυσάρεστη έκπληξη…

Το λονδρέζικο μουσείο ετοιμάζει μία έκθεση με τίτλο «Οριοθετώντας την ομορφιά: Το σώμα στην αρχαία ελληνική τέχνη» από τις 6 Μαρτίου έως τις 22 Ιουνίου. Η έκθεση αυτή, κόστους 170 εκατομμυρίων, θα απαιτήσει τη μετακίνηση και την απομόνωση/αποκοπή τριών γλυπτών του Φειδία. Τα αγάλματα του θεού – ποταμού Ιλισού, του Διονύσου και της Ιριδας από το ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα θα μετακινηθούν στην πτέρυγα όπου θα γίνει η έκθεση. Στο ενδιάμεσο οι Βρετανοί έκαναν ακόμη μία πιο εξοργιστική κίνηση, αποστέλλοντας το άγαλμα του Ιλισσού στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Είχαμε τότε ρωτήσει επισήμως το Βρετανικό Μουσείο εάν θα έστελνε αιτήματα σε ελληνικά ινστιτούτα για συμμετοχή τους στην έκθεση. Εκείνοι είχαν αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Μάλιστα, με τον τρόπο της η εκπρόσωπος Τύπου του μουσείου Νίκολα Ελβιν δεν είχε αποκλείσει την περίπτωση να υπάρξει εισιτήριο για τη συγκεκριμένη περιοδική έκθεση.

Το ξανασκέφτηκαν, όμως, οι Βρετανοί και, στο πλαίσιο των τακτικισμών που γενικώς ακολουθούν ως προς τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, απέφυγαν επιμελώς να ζητήσουν κάποιο έκθεμα από δημόσιο ελληνικό μουσείο. Η θέση ότι δεν συνεκθέτουμε ποτέ κάποιο δικό μας εύρημα με εκθέματα που η απόκτησή τους είναι υπό αμφισβήτηση, τους σταμάτησε. Σκέφτηκαν όμως, πιθανώς, ότι ίσως είχαν τύχη αν απευθύνονταν σε ιδιωτικό μουσείο. Ετσι ζήτησαν ένα μεγάλο κυκλαδικό ειδώλιο από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Εκείνο δεν τους έχει απαντήσει, οπότε διέρρευσαν το ζήτημα στην εφημερίδα «Τhe art newspaper».

Ολα αυτά ματαίως έγιναν. Ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, που είναι και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, γνωρίζει και σέβεται τη θέση του υπουργείου Πολιτισμού περί μη συνέκθεσης με διαμφισβητούμενα. Αλλωστε, το Βρετανικό Μουσείο γνωρίζει πως για προσωρινή εξαγωγή αρχαιότητας απαιτείται άδεια του ΚΑΣ. Επομένως η κίνησή έγινε από κουτοπονηριά ή για το θεαθήναι. Αντί να απαντήσει στην UNESCO, που του ζητά τοποθέτηση για τα κλεμμένα γλυπτά, κινείται σε κατεύθυνση που δείχνει πως μόνο συνεννόηση δεν επιζητά με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου