23 Ιανουαρίου 2015

Λιτότητα στην Ελλάδα μέχρι το 2030


Λιτότητα στην Ελλάδα μέχρι το 2030



Λίγες ώρες πριν μιλήσουν οι Έλληνες πηγαίνοντας στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση, το Ινστιτούτο Μπρίγκελ και ο διευθυντής του Ζολτ Ντάρβας αναλύουν τα δεδομένα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, αλλά και για το τι ενδέχεται να βρει στην πορεία μέχρι το 2030.

Το σενάριο του δεν είναι το πλέον αισιόδοξο. Σημειώνει ότι μέχρι το 2030, η χώρα μας είναι πιθανό να βρίσκεται σε πρόγραμμα λόγω αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές.

Ενδεικτικά σημειώνει στην ανάλυσή του: «Ένα τεράστιο φάσμα απόψεων εκτέθηκε στο δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων επισήμανε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, επομένως ένα σημαντικό μέρος του θα πρέπει να διαγραφεί.

Κατά τους ίδιους η Τρόικα είναι υπεύθυνη για τη βαθιά κρίση, η λιτότητα έχει αποτύχει, ενώ το δημοσιονομικό περιθώριο που θα επιτυγχανόταν από τη διαγραφή του χρέους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τόνωσης ανάπτυξης.

Και συνεχίζει λέγοντας πως «οι ανεύθυνες ελληνικές πολιτικές πριν από την κρίση και τα εξαιρετικά μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό του 2009 (15% του ΑΕΠ) επέβαλαν το μνημόνιο το 2010. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η ελληνική κρίση οδηγήθηκε τόσο βαθιά, καθώς η εφαρμογή των όρων του μνημονίου ήταν ελλιπής, ο δημόσιος τομέας είναι αναποτελεσματικός και τα πάντα εξαρτώνται από την ευνοιοκρατία».
Διαβάστε περισσότερα στο TOXRIMA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου