8 Ιανουαρίου 2015

Τι προβλέπει η συμφωνία Νηρέα - τραπεζών για αναδιάρθρωση δανείων


Τι προβλέπει η συμφωνία Νηρέα - τραπεζών για αναδιάρθρωση δανείων


Η συμφωνία μεταξύ της διοίκησης του Νηρέα και των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μετοχοποίηση δανείων ύψους 60 εκατ. ευρώ, με την τιμή μετατροπής των μετοχών να ορίζεται στα 0,30 ευρώ/μετοχή, στο ελάχιστο όριο που προβλέπει η νομοθεσία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εντός της επόμενης εβδομάδας υποστηρίζει η διοίκηση της εταιρείας «Νηρεύς» ότι θα έχει κλείσει η συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων της. Σειρά ζητημάτων τα οποία είχαν προκαλέσει σημαντικές εμπλοκές τους προηγούμενες μήνες και σχετίζονταν τόσο με τα δάνεια όσο και με τα πρόσωπα που θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της εταιρείας φέρεται να έχουν επιλυθεί, κάτι βεβαίως που μένει να αποδειχθεί εάν και όταν μπουν οι τελικές υπογραφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία μεταξύ της διοίκησης του Νηρέα και των τραπεζών προβλέπει μετοχοποίηση δανείων ύψους 60

εκατ. ευρώ, με την τιμή μετατροπής των μετοχών να ορίζεται στα 0,30 ευρώ/μετοχή, στο ελάχιστο όριο που προβλέπει η νομοθεσία. Με τη μετοχοποίηση αυτή οι τράπεζες πλέον θα κατέχουν περίπου το 75% της εταιρείας «Νηρεύς», ενώ υπάρχει περίπτωση το ποσοστό τους να αυξηθεί περαιτέρω, εάν ενεργοποιηθεί μια συγκεκριμένη ρήτρα που έχει περιληφθεί στη συμφωνία. Ειδικότερα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ότι σε περίπτωση που, μέσω του νέου business plan που θα καταρτισθεί, η εταιρεία δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της, θα γίνει περαιτέρω μετοχοποίηση άλλων 40 εκατ. ευρώ δανείων με μονομερή ενέργεια από τις τράπεζες. Αυτά τα 40 εκατ. ευρώ προέρχονται από ένα ένα κοινοπρακτικό δάνειο και ένα ομολογιακό, το οποίο θα γίνει μετατρέψιμο.

Το ποσοστό του κ. Αρ. Μπελλέ, ιδρυτή της εταιρείας, μετά την κεφαλαιοποίηση των δανείων, θα υποχωρήσει στο 5% με 5,5% από 21,16%, ενώ το ποσοστό της Linneus Capital Partners στο 6,5% από 23,68% σήμερα.

Την πλειοψηφία στο νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα έχουν οι τράπεζες, όμως όπως και στην περίπτωση της εταιρείας Σελόντα, η πρόταση που προωθείται είναι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Νηρέα να προέρχονται από τη λεγόμενη «παλαιά φρουρά». Βάσει των όσων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί έως τώρα, ο κ. Μπελλές θα είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ενώ διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ο κ. Αντώνης Χαχλάκης, ο οποίος σήμερα κατέχει το αξίωμα του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία «Νηρεύς».

Δυσκολία φαίνεται ότι υπάρχει, αντιθέτως, ως προς το πρόσωπο του CRO (Chief Restructuring Officer) και τις αρμοδιότητες που αυτός θα έχει. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση αυτή επρόκειτο να αναλάβει ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς. Παράγοντες της εταιρείας, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι για να αναλάβει τη θέση αυτή ο κ. Σκορδάς θα πρέπει πρώτα να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Σελόντα, στο οποίο ορίστηκε ως ένας από τους εκπροσώπους των τραπεζών, προκειμένου να μην υπάρξουν νομικά κωλύματα με ζητήματα ανταγωνισμού, μιας και η Σελόντα πρόκειται για εταιρεία που ανήκει επίσης στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Στη Σελόντα, εξάλλου, με καθυστέρηση τρεισήμισι μηνών από τη λήψη των αποφάσεων για την αναδιάρθρωση της εταιρείας, μόλις στις 31 Δεκεμβρίου 2014 υπεγράφησαν οι βασικές δανειακές συμβάσεις για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού της δανεισμού με τις δανείστριες τράπεζες. Ειδικότερα, υπεγράφησαν προγράμματα ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ και προσύμφωνο για τη ρύθμιση των υπολοίπων ποσών. Οπως επισημαίνει η Σελόντα σε σχετική ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών η εκταμίευση των παραπάνω δανείων εξαρτάται, μεταξύ των άλλων, από τη σύσταση των συμφωνημένων εξασφαλίσεων (που περιλαμβάνουν κυμαινόμενη ασφάλεια στα αποθέματα της εταιρείας, προσημειώσεις σε ακίνητα, κ.λπ.) και την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με κεφαλαιοποίηση μέρους των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τις τράπεζες, ολοκλήρωση η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο.  


http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου