6 Ιανουαρίου 2015

«Κανείς δεν θα μας πει τι θα συμφωνήσουμε με την Ελλάδα»


«Κανείς δεν θα μας πει τι θα συμφωνήσουμε με την Ελλάδα»

Ανδρέας Μπελεγρής


Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι, μιλάει στο «ΘΕΜΑ» για τις σχέσεις με την Ελλάδα, την οριοθέτηση της ΑΟΖ, τη στρατηγικής σημασίας τριμερή συμφωνία του Καΐρου, και στέλνει μηνύματα στην ΤουρκίαΔύο μήνες μετά τη Διακήρυξη του Καΐρου ανάμεσα σε Αθήνα, Λευκωσία και Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι, παραχωρεί στο «ΘΕΜΑ» την πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο.

Το ενδιαφέρον της Αιγύπτου για μια σειρά συνεργασιών με την Ελλάδα και την Κύπρο αναζωπυρώθηκε το 2014. Η Αίγυπτος βλέπει ξανά ως σταθερούς συμμάχους την Ελλάδα και την Κύπρο - κι αυτό επισφραγίστηκε στο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά και του Νίκου Αναστασιάδη στο Κάιρο, στις αρχές Νοεμβρίου. Ο κ. Σούκρι επιβεβαιώνει ότι η τριμερής συμφωνία που υπεγράφη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα του και το κατέστησε σαφές σε όλη τη διάρκεια της κουβέντας που είχαμε μαζί του. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν πρέπει να αποτελέσουν τροχοπέδη για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ απάντησε και στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση κορυφής των τριών πλευρών δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη δεν θα γίνει αποδεκτή.



Το μεσημέρι που ορίστηκε το ραντεβού οι συνεργάτες του μας περίμεναν στο υπουργείο Εξωτερικών. Εκμεταλλευόμενοι μια μικρή καθυστέρηση στο πρόγραμμα του κ. Σούκρι, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, τις εκλογές, την οικονομική κατάσταση και ιδιαίτερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μας κέρασαν καφέ λέγοντας αστειευόμενοι: «Μέχρι πρόσφατα τον λέγαμε τούρκικο καφέ, τώρα τον λέμε ελληνικό».
Ο κ. Σούκρι μάς υποδέχτηκε στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου. Συγκρατημένα αισιόδοξος, μας μίλησε στην αρχή για το περιεχόμενο της διακήρυξης:

«Υπάρχουν περιοχές συνεργασίας βασισμένες σε πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές αρχές προκειμένου να ενδυναμώσουμε ξανά ο ένας τον άλλον σε αυτούς τους τομείς», είπε, και πρόσθεσε ότι «ένα κοινό παρόν στην Ανατολική Μεσόγειο και από κοινού κατανόηση μπορούν να συντελέσουν στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι απώτερος στόχος είναι η συνεκμετάλλευση των πρώτων υλών, καθώς υπογράμμισε ότι το παραπάνω πλαίσιο πρέπει να προχωρήσει έχοντας κατά νου «την προστασία των πρώτων υλών που είναι διαθέσιμες στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες μπορεί να είναι κέρδος για τις τρεις χώρες». Εξήγησε ότι «έτσι ξεκινήσαμε μια ιδιαίτερα συνεργατική και παραγωγική σχέση που λαμβάνει υπόψη τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες των τριών χωρών και την κοινή θέληση να χτίσουμε πάνω στην παραδοσιακά θερμή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους λαούς αυτών των χωρών ώστε να ωφεληθούν όλες οι πλευρές».

«Πιστεύω πως η Ελλάδα θα κρατήσει τις εξωτερικές σχέσεις κατά τη διάρκεια των εκλογών»Αμέσως μετά ο κ. Σούκρι επιβεβαίωσε πως ήδη βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας νέες συναντήσεις, είτε σε επίπεδο κορυφής, είτε σε χαμηλότερο.

«Μετά τη Σύνοδο του Καΐρου θα γίνουν και άλλες συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και υψηλών αξιωματούχων για να συζητήσουμε πώς θα εφαρμοστούν μερικά από τα θέματα που κρατήσαμε στη δήλωση της συνόδου. Εμείς περιμένουμε ότι θα πραγματοποιηθούν μια μελλοντική σύνοδος ανάμεσα στα τρία κράτη την κατάλληλη στιγμή και συναντήσεις μέσω της διπλωματικής οδού. Ενα από τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι η οριοθέτηση των ΑΟΖ. Και αυτό είναι μια διαρκής πρόοδος και είμαστε σε επαφή με τους εταίρους ώστε να αποφασίσουμε το συμφέρον για όλες τις πλευρές, έχοντας υπόψη ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της νομιμότητας του Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε.

Ο κ. Σούκρι, ωστόσο, απάντησε και στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο οποίος έσπευσε να αντιδράσει στη Διακήρυξη του Καΐρου:

«Οι ελληνοοαιγυπτιακές σχέσεις οικοδομήθηκαν με μια κοινή δέσμευση μεταξύ των δύο χωρών. Θα ήταν παράξενο αν κάποιος αποφάσιζε γι’ αυτή τη σχέση, ειδικά εφόσον είναι σχέση αγαθής φύσεως που φιλοδοξεί να πετύχει ευημερία για τους Ελληνες και τους Αιγυπτίους», είπε ο κ. Σούκρι και πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο πλευρών θα συνεχιστεί: «Οι χώρες σε όλο τον κόσμο είναι ελεύθερες να προχωρήσουν τις σχέσεις τους όπως αυτές πιστεύουν ότι είναι καλύτερα. Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο θα αποφασίσουν οι λαοί της Ελλάδας και της Αιγύπτου και κανένας άλλος».

Σε ό,τι αφορά την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα και την πολιτική κατάσταση που θα προκύψει αμέσως μετά, ο κ. Σούκρι εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα επηρεαστούν οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις: «Πιστεύω πως η Ελλάδα θα κρατήσει τις εξωτερικές σχέσεις στη διάρκεια των εκλογών. Εχουν γίνει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν οι οποίες δεν έχουν περιορίσει την ικανότητά της να διατηρήσει τις εξωτερικές της σχέσεις. Πιστεύουμε πως η συνεργασία, τριμερής και διμερής, είναι κάτι που ξεκινήσαμε μαζί και αναγνωρίζεται το όφελος το οποίο θα έχουν όλοι οι λαοί, ειδικά στην ανάπτυξη, κι έτσι ελπίζουμε ότι αυτή η δέσμευση θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου