24 Ιανουαρίου 2015

Προεκλογικός «πυρετός» σε Ελλάδα και Ευρώπη


Προεκλογικός «πυρετός» σε Ελλάδα και Ευρώπη


Με τη σημερινή τηλεφωνική επαφή Χαρδούβελη – Δραγασάκη να δίνει το στίγμα των εξελίξεων απ’ όποια πλευρά κι αν τη δει κανείς, είτε ως μια πρώτη εθνική συνεννόηση για τα δύσκολα που έρχονται, είτε ως μια προειδοποίηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες στο Eurogroup της Δευτέρας -αν και δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από το ρεπορτάζ-, συνεχίστηκε σήμερα η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, ζήτησε για μια ακόμη φορά «καθαρή και ισχυρή εντολή, για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα».

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα διαβουλευτεί με την Ευρώπη, και όχι ειδικά με την κ. Μέρκελ, δεν θα υπάρξουν μνημόνια και δεν θα υπάρχει τρόικα.

Στο άλλο στρατόπεδο, πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μιλά σε λίγη ώρα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο κλειστό του Παλαιού Φαλήρου, δήλωσε «αισιόδοξος», προσβλέποντας στην ψήφο των αναποφάσιστων.

«Είναι ένας ολόκληρος κόσμος πάνω από 15% που δεν εκφράζεται, αν θέλετε να ψάξετε και τη ρίζα δημοσκοπικά εκείνων που λένε ακόμη δεν ξέρω τι θα ψηφίσω. Θα δείτε ότι ανήκουν στον ευρύτερο δικό μας κεντρώο, κεντροδεξιό χώρο. Είμαι επίσης αισιόδοξος γιατί ο Έλληνας θέλει την Ευρώπη», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Σαμαρά.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και οι ανταποκρίσεις και τα άρθρα των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τις εκλογές στην Ελλάδα, διαδέχονται το ένα το άλλο.

Σε θεσμικό επίπεδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι ή προτιμούν να σιωπούν περιμένοντας την ετυμηγορία του ελληνικού λαού ή όταν μιλούν, όπως ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο γερμανικό περιοδικό Spiegel και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Νταβός, δηλώνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί τους κανόνες της Ευρωζώνης αν θέλει να παραμείνει σε αυτή και αν θέλει να ωφεληθεί από την χθεσινή απόφαση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου στο μεγαλύτερό τους μέρος αποκλείουν την πιθανότατα ενός «Grexit» τηρώντας στάση αναμονής έναντι των προθέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης αν φυσικά οι εκλογές φέρουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρκατηριστική ήταν η δήλωση της Άγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε στη Φλωρεντία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ότι «περιμένουμε την απόφαση του ελληνικού λαού και θα συνεργαστούμε με την τωρινή ή τη νέα κυβέρνηση».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου