6 Ιανουαρίου 2015

Κριτική εκ των έσω στις παρεμβάσεις του Βερολίνου με φόντο το Grexit


Κριτική εκ των έσω στις παρεμβάσεις του Βερολίνου με φόντο το Grexit
Όσο στη Γερμανία συνεχίζεται η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πληθαίνουν οι φωνές πολιτικών που συστήνουν στη γερμανική κυβέρνηση αυτοσυγκράτηση.
Σε ασυνήθιστα χαμηλούς τόνους o Χόρστ Ζέεχοφερ, πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ απορρίπτει σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt οποιαδήποτε παρέμβαση στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα.
«Στη Γερμανία έχουμε κάποιες φορές την τάση να αναλαμβάνουμε το ρόλο του κηδεμόνα απέναντι σε άλλες χώρες», τόνισε και πρόσθεσε πως αν και είναι σωστό η χορήγηση βοήθειας να γίνεται υπό προϋποθέσεις, «δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα κουνώντας το δάχτυλο».
Ο Ζέεχοφερ δεν θέλει ούτε να ακούει για αλλαγή κυβερνητικής πλεύσης ή ακόμα και πίεσης προς την Ελλάδα από πλευρά γερμανικής κυβέρνησης: «Ο προσανατολισμός του κυβερνητικού συνασπισμού είναι σαφής. Βοήθεια έναντι μεταρρυθμίσεων. Τώρα θα πρέπει με ηρεμία να περιμένουμε την έκβαση των εκλογών».
Επαναλαμβάνει τέλος πως δεν είναι καλό να παρεμβαίνει η Γερμανία στον προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «με υποθετικές συζητήσεις έχεις συχνά τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Η γ.γ. των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών Γιασμίν Φαχίμι σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Rheinische Post τόνισε ότι «μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη και «Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να συζητάμε επιπόλαια τέτοια σενάρια».
Kατά μιας γερμανικής παρέμβασης στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα τάσσεται μέσω της εφημερίδας Bild και ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ραλφ Στέγκνερ, όπως έπραξε νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ.
Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών σε ζητήματα προϋπολογισμού, Γιοχάνες Καρς προειδοποίησε στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt για «ανυπολόγιστες επιπτώσεις» σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός της Κ.Ο. των Πρασίνων Άντον Χόφστετερ δήλωσε στη Neue Osnabrücker Zeitung ότι θα πρέπει πρώτα «να περιμένουμε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, αντί να σπέρνουμε απειλητικά σενάρια» και ζήτησε από την γερμανική κυβέρνηση να μην ενισχύει σε πολλούς Έλληνες την εντύπωση ότι η Ευρώπη τους εκβιάζει.
Με τον πλέον σαφή τρόπο διατυπώνει την κριτική του στη στάση του Βερολίνου ο Aυστριακός υπουργός Οικονομικών Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι «δεν αρμόζει ούτε η παρέμβαση στους προεκλογικούς αγώνες άλλων χωρών, ούτε η ερμηνεία προεκλογικών υποσχέσεων». 
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου