26 Ιανουαρίου 2015

Liberation για Τσίπρα: «Ελλάδα: Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης»


Liberation για Τσίπρα: «Ελλάδα: Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης»

Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο εξώφυλλό της κυκλοφορεί τη Δευτέρα η γαλλική εφημερίδα


Για την «πρώτη, ιστορική νίκη ενός κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης» μιλάει ο διεθνής Τύπος. Με εκτενείς ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ, οι ξένες εφημερίδες γράφουν ότι ο ελληνικός λαός απέρριψε την λιτότητα, και έστειλε ηχηρό μήνυμα πέραν των συνόρων.

«Αυτές οι εκλογές είναι σημείο καμπής για την κρίση της ευρωζώνης. Αν μιλήσετε με οικονομικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα σας πουν ότι τα πάντα έχουν κοστολογηθεί. Αλλά αυτό που θέλει το κόμμα είναι μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος... Θέλει να κοιτάξει τους ηγέτες της Ευρώπης στα μάτια και να πει, τώρα πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά για αυτό...Είναι ένα αποτέλεσμα που θα έχει σοβαρές συνέπειες και θα στείλει κύματα σοκ πολύ πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας», γράφει ο Κρις Μόρις, ανταποκριτής του BBC για τις εκλογές στην Αθήνα

Με πρωτοσέλιδο φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα υπό τον τίτλο «Ελλάδα, το νέο πρόσωπο της Ευρώπης», η αριστερή Liberation γράφει ότι «η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέες προοπτικές στη χώρα, και επιτρέπει να ελπίζει κανείς σε αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής της λιτότητας».

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ συναρπάζει πολλά κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη, τα οποία βλέπουν την λαϊκή υποστήριξη στον αγώνα τους κατά των πολιτικών της λιτότητας στη ζώνη του ευρώ. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του Podemos στην Ισπανία, βλέπει «την επιστροφή της εθνικής κυριαρχίας» στις χώρες του Νότου, που μαστίζονται από την οικονομική κρίση.

Στη Γαλλία, ο συμπρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς Ζαν Λυκ-Μελενσόν προέβλεψε ένα «φαινόμενο ντόμινο» και μιλάει για «Ευρωπαϊκή Ανοιξη», καταλήγει ο Monde.

Πολιτικός υιός της Υφεσης

«Αλέξης Τσίπρας, ο πολιτικός γιός της Μεγάλης Υφεσης» είναι ο τίτλος με τον οποίο υποδέχεται η ισπανική El Pais το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

Τονίζει ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ «θα πρέπει τώρα να αποδείξει αν είναι σύμπτωμα ή θεραπεία της κρίσης».

«Ο Τσίπρας μπόρεσε να καταλάβει καλύτερα από την υπόλοιπη πολιτική τάξη την ψυχολογική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας. Εκτός από την οικονομική καταστροφή, οι Ελληνες είναι κουρασμένοι από την διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις και την δύναμη των μεγάλων οικογενειών... Και είπε στον καθένα ό,τι ήθελε να ακούσει», γράφει η El Pais.

«Φωτογενής, καλός ομιλητής και με καλύτερο τακτικό πλεονέκτημα, πήρε μαζί του τις μεσαίες τάξεις που εκπροσωπούνταν μέχρι τώρα από το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ. Επωφελήθηκε από τη διάσπαση του κομματικού συστήματος ανάμεσα στους υπέρμαχους των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται από την τρόικα ως «αναγκαίο κακό» και στους ένθερμους επικριτές της, των οποίων έγινε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης.

Τα λόγια του κατά της «ταπείνωσης» της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες κατ΄εντολήν της Ανγκελα Μέρκελ, και η καταγγελία για συνενοχή της εγχώριας άρχουσας τάξης στα δεινά της χώρας, μαζί με την υπόσχεση για ελπίδα και αξιοπρέπεια έμοιασαν με βάλσαμο... Οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν δει το ΑΕΠ της χώρας να μειώνεται κατά 25% τα τελευταία πέντε χρόνια και την ανεργία αυξάνεται στο 25% έφτασαν στο όριο της αντοχής τους και ο Τσίπρας ήταν ο μόνος που φώναξε Αρκετά!».

«Απορρίπτοντας την τιμωρητική πολιτική της λιτότητας, η Ελλάδα εμφανίστηκε έτοιμη να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη, δίνοντας την νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο χαρισματικός ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται βέβαιο ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας», γράφουν οι New York Times.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αναμενόμενη, αποτελεί δραματικό ορόσημο σε μια στιγμή κατά την οποία η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει προκαλέσει μια οργισμένη, λαϊκίστικη αντίδραση από τη Γαλλία μέχρι την Ισπανία και την Ιταλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το πρώτο κόμμα κατά της λιτότητας που αναλαμβάνει την εξουσία σε μια χώρα της ευρωζώνης», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

«Μετά από πέντε χρόνια ακραίας λιτότητας που συνταγογραφήθηκε για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας χρέους, η Ελλάδα απέρριψε το φάρμακο», γράφει η Washington Post

«Η χώρα έδωσε μια ιστορική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που θα μπορούσε να βάλει την Ελλάδα σε πορεία σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι πιστωτές, που κυριαρχούνται από την Γερμανία, είναι απίθανο να κάνουν εύκολα πίσω - αυξάνοντας τους φόβους για μια αναμέτρηση που θα τελειώσει με την Ελλάδα να βγαίνει από το ευρώ, βάζοντας σε κίνδυνο την υπόλοιπη νομισματική ένωση.

Η Ανγκελα Μέρκελ που κηρύττει το ευαγγέλιο της λιτότητας θεωρείται απίθανο να κάνει παραχωρήσεις στον Τσίπρα που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν άλλα αναδυόμενα αριστερά κινήματα σε όλη την υπερχρεωμένη νότια Ευρώπη», τονίζει η εφημερίδα.

Πόλεμος νεύρων για το ευρώ

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt θέτει στο επίκεντρο το κοινό νόμισμα της Ευρώπης, γράφοντας ότι «το ευρώ βρίσκεται μπροστά στον μεγαλύτερο πόλεμο νεύρων της ιστορίας του», σημειώνοντας το ενδεχόμενο σύγκρουσης Ελλάδας - δανειστών.

Σαν «δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή πολιτική των περικοπών» βλέπει τις ελληνικές εκλογές η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η οικονομική Handelsblatt σχολιάζει τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Αύξηση κατώτατου μισθού, κοινωνικές παροχές, πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει τα πάντα, ο ρεαλισμός δεν παίζει ρόλο», γράφει.

«Ιστορικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» βλέπει η ιταλική La Republicca, ενώ για «ψήφο της αλήθειας» μιλάει η Corriere della Sera.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου