20 Ιανουαρίου 2015

Μυστική σύναξη για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας


Μυστική σύναξη για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας



Τι να συμβαίνει άραγε πίσω από τις πόρτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όπου συναντώνται κάθε χρόνο στο Νταβός οι πλούσιοι και οι ισχυροί άνθρωποι του κόσμου και τι αποτέλεσμα έχει πραγματικά αυτή η ετήσια σύνοδος της «λέσχης των καπιταλιστών»;

Η λιτότητα που μαστίζει την ευρωζώνη, οι ισλαμιστές που σπέρνουν τον τρόμο στη Μέση Ανατολή και στοΠαρίσι, η ανύπαρκτη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, η ύφεση στη Ρωσία και η επιδημία του ιού Έμπολα που έχει σκοτώσει συνολικά 8.500 ανθρώπους, καθώς επίσης και η αλλαγή του κλίματος που απειλεί τον πλανήτη είναι ορισμένα από τα θέματα της ατζέντας που κυριαρχούν στις συναντήσεις τους.

Οι 1.500 ηγέτες από τον επιχειρηματικό κόσμο και οι 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα πάρουν μέρος στην 45η σύνοδο του Φόρουμ, από 21 ως 24 Ιανουαρίου μπορούν να βρουν κάποια λύση;
Η ιδέα για τη σύνοδο χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και είναι σχετικά απλή: πάρτε μερικούς κορυφαίους επιχειρηματίες και πολιτικούς και στείλτε τους για λίγες ημέρες σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα των Αλπεων, όπου θα μπορούν ελεύθερα να ανταλλάξουν τις ιδέες τους, έξω από την καθημερινή τους ρουτίνα και ενδεχομένως να βρουν μια-δυο λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα.

Ο κύκλος αυτός με την πάροδο των ετών έχει ανοίξει με τη συμμετοχή πολιτικών όλων των αποχρώσεων, συνδικαλιστών, ακτιβιστών, καλλιτεχνών, εφευρετών, έξυπνων ανθρώπων από τα πανεπιστήμια και τα think tanks και νέων επιχειρηματιών.

Ο κλειστός χαρακτήρας της συνάντησης και ορισμένες παρασκηνιακές συμφωνίες που κλείνονται εκεί δίνουν τροφή για διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Στόχος διαμαρτυρίας από αντι-καπιταλιστικά κινήματα όπως το Occupy Wall Street και το Occupy London Stock Exchange. Έχουν υπάρξει ακόμη και γυμνόστηθες διαμαρτυρίες από τις Ουκρανές της φεμινιστικής ομάδας FEMEN, αποτελεί το γεγονός ότι μαζεύονται τόσοι πολλοί ισχυροί άνθρωποι σε ένα μέρος.

Στη φετινή συνάντηση είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν συζητήσεις σχετικά με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, τις προοπτικές για τη Ρωσία και την Κίνα, για την κρίση στη ζώνη του ευρώ και την απειλή από τονισλαμιστικό εξτρεμισμό.


Εκατοντάδες επίσημες συνεδριάσεις-πάνελ, ομιλίες και εργαστήρια θα γίνουν και φέτος στο Νταβός. Ομιλίες θα εκφωνήσουν η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ. Νομπελίστες οικονομολόγοι θα συζητήσουν τις οικονομικές προκλήσεις της χρονιάς, ειδικοί επιστήμονες θα μιλήσουν για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ένα πάνελ θα αναλύσει πώς τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν τη νέα γενιά.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου