30 Ιουνίου 2013

ΚΟΥΡΕΜΑ-ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ-Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ «ΦΥΛΑΞΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ»


ΚΟΥΡΕΜΑ-ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ-Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ «ΦΥΛΑΞΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ»





Όπως έχουμε πει εδώ και μήνες είναι δεδομένο ότι την δήμευση των καταθέσεων στις τράπεζες δεν θα τις αποφύγουν οι έλληνες καταθέτες, ανεξάρτητα ποσού. Θυμίζω σε όλους ότι οι ίδιοι που διοικούσαν τις τράπεζες και τις έριξαν στον γκρεμό τις διοικούν ακόμα.
Αν ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι δημιουργείται μια εταιρεία που δεν είναι τράπεζα και παρέχει την υπηρεσία ΦΥΛΑΞΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.
Φυλάει τα χρήματα ενός ανθρώπου, δεν του δίνει τόκους, δεν τα δανείζει σε
κανέναν, ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ.
Για την υπηρεσία ο κάτοχος των χρημάτων πληρώνει ένα ποσό στην εταιρεία. Ενδεχομένως να συμφωνηθεί ανάμεσα στον ιδιοκτήτη των χρημάτων και στην εταιρεία να μπορεί αυτή να καταθέσει τα χρήματά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή σε άλλη Κεντρική Τράπεζα μιας υπερδύναμης (πχ ΗΠΑ, ΚΙΝΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ). Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης των χρημάτων δεν θα πληρώνει οτιδήποτε για την υπηρεσία φύλαξης των χρημάτων του. Από το έσοδο των τόκων η εταιρεία θα κρατάει ένα ποσοστό για τα έξοδα της και για ένα μικρό κέρδος και το υπόλοιπο ποσό από τους τόκους θα το λαμβάνει ο ιδιοκτήτης των χρημάτων.
Αναρωτιέμαι σε μια τέτοια περίπτωση, ο ιδιοκτήτης των χρημάτων θα χάσει τα χρήματά του στην ενεργοποίηση της συμφωνίας των Ευρωπαίων? Η απάντηση είναι όχι γιατί αυτή η συμφωνία αφορά τα τραπεζικά ιδρύματα.
Ας ληφθεί υπόψη ότι ο πληθωρισμός είναι αρνητικός και δεν προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός τα επόμενα χρόνια, κατά συνέπεια η απώλεια του κεφαλαίου για τον ιδιοκτήτη των χρημάτων θα είναι πολύ χαμηλή συγκρινόμενη με την ολοκληρωτική απώλεια ή το κούρεμα-δήμευση αυτών.

Γιώργος Φλωράς
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου