29 Ιουνίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

                                            

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Κ.Ο.                                                       

        

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

«ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΝΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΟΛΕΣ»

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της μνημονιακής πρασινογάλαζης συγκυβέρνησης, που δρομολόγησε την κατάργηση μερικών από τις
Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, εξαπέλυσε με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Όπως υπογραμμίζει και ο Πολιτευτής Κεφαλονιάς του Κινήματος Σταύρος Λυκούδης, «μέσα από τη διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση των Ακαδημιών, την υποβάθμιση των σπουδών και την εγκατάλειψη των υποδομών τους, απαξιώνεται το πολύ σπουδαίο έργο που παράγουν».

Αποτελεί μάλιστα παλαιότερο ζητούμενο για της μνημονιακές κυβερνήσεις η κατάργηση των Ακαδημιών, αφού η πολυδιαφημισμένη  συγκυβέρνηση Παπαδήμου, με την σύνταξη ενός πορίσματος από μια ομάδα διορισμένων εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Ναυτιλίας, παρουσιάστηκε ότι «η ναυτική εκπαίδευση, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), είναι πέρα για πέρα προβληματική τόσο ως προς την παρεχόμενη εκπαίδευση όσο και ως προς τη λειτουργία τους».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τόσο οι περιφερειακές ακαδημίες όπως αυτή της Κεφαλονιάς όσο και οι υπόλοιπες, παράγουν σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις άξια στελέχη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, που για πολλές δεκαετίες έχουν καταφέρει να την κρατήσουν στην πρώτη θέση παγκοσμίως.  Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα πρέπει να γίνει στο αυξημένο ενδιαφέρον των νέων να φοιτήσουν στις ακαδημίες, μιας και προσφέρουν διέξοδο στην αγορά εργασίας.

Όταν λοιπόν η ανεργία στους νέους είναι πλέον του 50%, αν και εφόσον η κυβέρνηση θέλει να την αντιμετωπίσει, ούτε λόγος δεν πρέπει να γίνεται για το κλείσιμο των Ακαδημιών, καθότι η ζήτηση για φοίτηση στις σχολές αυτές προέρχεται από νέους χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων.

Θα πρέπει λοιπόν, άμεσα να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΝ και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

«Υπάρχει σχεδιασμός στο Υπουργείο για τη διακοπή λειτουργίας των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού; Αφού η Κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την ανεργία των νέων, δεν οφείλει να συζητάει για την αναβάθμιση των Ακαδημιών Ναυτικού και όχι για ενδεχόμενο λουκέτο σε αυτές;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά από το Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να αποταθεί στους Έλληνες εφοπλιστές, προκειμένου να ευεργετήσουν τις Ακαδημίες μας και να ενισχύσουν την προτίμησή τους στους Έλληνες ναυτικούς συμβάλλοντας καταπραϋντικά στη διογκούμενη ανεργία που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.



ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

                                                      ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

.Κύριε Υπουργέ,

Στα πλαίσια των «ιστοριών επιτυχίας» της Κυβέρνησής σας, ετοιμάζετε ένα ακόμα χτύπημα στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μου απέστειλε ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Κεφαλονιά - Ιθάκη Σταύρος Λυκούδης,  στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων και των συνεχόμενων λουκέτων σε φορείς και υπηρεσίες, αλλά και της ικανοποίησης των επιθυμιών διαφόρων  εφοπλιστών, δρομολογείται , όπως προκύπτει από τις πρακτικές του Υπουργείου, η κατάργηση μερικών από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού(ΑΕΝ) .

Μέσα από τη διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση των Ακαδημιών, την υποβάθμιση των σπουδών και την εγκατάλειψη των υποδομών τους, απαξιώνεται το πολύ σπουδαίο έργο που παράγουν. Μάλιστα αποτελεί παλαιότερο ζητούμενο για της μνημονιακές κυβερνήσεις η κατάργηση των Ακαδημιών, αφού η πολυδιαφημισμένη  συγκυβέρνηση Παπαδήμου, με την σύνταξη ενός πορίσματος από μια ομάδα διορισμένων εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Ναυτιλίας, παρουσιάστηκε ότι «η ναυτική εκπαίδευση, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), είναι πέρα για πέρα προβληματική τόσο ως προς την παρεχόμενη εκπαίδευση όσο και ως προς τη λειτουργία τους».

Τόσο οι περιφερειακές ακαδημίες όπως αυτή της Κεφαλονιάς όσο και οι υπόλοιπες, παράγουν σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις άξια στελέχη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, που για πολλές δεκαετίες έχουν καταφέρει να την κρατήσουν στην πρώτη θέση παγκοσμίως.  Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα πρέπει να γίνει στο αυξημένο ενδιαφέρον των νέων να φοιτήσουν στις ακαδημίες, μιας και προσφέρουν διέξοδο στην αγορά εργασίας.

Όταν λοιπόν η ανεργία στους νέους είναι πλέον του 50%, αν και εφόσον η κυβέρνηση θέλει να την αντιμετωπίσει, ούτε λόγος δεν πρέπει να γίνεται για το κλείσιμο των Ακαδημιών.

Μάλιστα πρέπει να αναφερθεί ότι η ζήτηση για φοίτηση στις σχολές αυτές προέρχεται από νέους χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων.

Θα πρέπει άμεσα να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΝ και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Ταυτόχρονα επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός και η ανακαίνιση των κτηριακών τους υποδομών και εργαστηρίων και είναι απαραίτητο να προβλεφθούν χώροι για τη διαμονή των φοιτητών, η σίτιση τους και κυρίως η πρόσβαση τους σε δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και συγγράμματα.



Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Υπάρχει σχεδιασμός στο Υπουργείο για τη διακοπή λειτουργίας των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού;
2.Αφού η Κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την ανεργία των νέων, δεν οφείλει να συζητάει για την αναβάθμιση των Ακαδημιών Ναυτικού και όχι για ενδεχόμενο λουκέτο σε αυτές;
3.Για ποιο λόγο δεν προτείνετε στους Έλληνες εφοπλιστές να ευεργετήσουν τις Ακαδημίες μας, αντί να ανοίγουν άλλες στην  Άπω Ανατολή με δικές τους αποκλειστικά δαπάνες; Γιατί  μάλιστα δεν τους καλείτε να ενισχύσουν την προτίμηση τους στους  Έλληνες ναυτικούς συμβάλλοντας καταπραϋντικά στην διογκούμενη ανεργία που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές σας;



Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου