21 Φεβρουαρίου 2014

80.000 όμηροι της κάλπης ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!

80.000 όμηροι της κάλπης  ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!

Στην ομηρία της... κάλπης οδηγεί η κυβέρνηση 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους, καθώς ρίχνει στην προεκλογική αρένα των αυτοδιοικητικών εκλογών και το χαρτί των εθελοντικών μετατάξεων.
Η διαδικασία, που θα διαρκέσει συνολικά περίπου 80 ημέρες, περιλαμβάνει την τοποθέτηση των δημοτικών υπαλλήλων στις νέες τους θέσεις μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, δηλαδή ουσιαστικά οι τελικές μετατάξεις συμπίπτουν ημερολογιακά με τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι πριν και μετά τη διενέργεια...
των εκλογών απαγορεύεται κάθε υπηρεσιακή μεταβολή υπαλλήλων στο Δημόσιο. Παρ' όλα αυτά η χθεσινή κατεπείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζει ότι η ενδοδημοτική κινητικότητα θα προχωρήσει κανονικά, χωρίς να επηρεαστεί από την απαγόρευση των υπηρεσιακών αλλαγών, λόγω εκλογών.

Η διαδημοτική κινητικότητα ανοίγει επίσημα «αυλαία» σήμερα (Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου), καθώς αρχίζει να μετράει η προθεσμία προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή όσοι φορείς (κυρίως δήμοι) έχουν ανάγκη σε προσωπικό, με τη διαδικασία αυτή να τερματίζει αυστηρά μετά την παρέλευση του 15ήμερου, στις 6 Μαρτίου. Στη συνέχεια κι αφού ανακοινωθούν επίσημα οι φορείς από το υπουργείο Εσωτερικών, θα ανοίξει η δεκαήμερη προθεσμία για να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα κινητικότητας όσοι υπάλληλοι το επιθυμούν.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όσοι δημοτικοί υπάλληλοι κάνουν αιτήσεις μετάταξης θα μπουν ένα μήνα σε διαθεσιμότητα και εφόσον τοποθετηθούν σε νέα θέση θα εξαιρεθούν από όποια νέα διαδικασία διαθεσιμότητας στο μέλλον. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι κινητικότητα δεν σημαίνει απόλυση.


Το πρόγραμμα στους δήμους και στις περιφέρειες αφορά μόνο το τακτικό προσωπικό (μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου).


Η διαθεσιμότητα παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός και προς τούτο εκδίδεται αμελλητί σχετική διαπιστωτική πράξη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής.


Οι φορείς που μπορούν να λάβουν προσωπικό μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας είναι:


* Δήμοι, Δημοτικά Ιδρύματα και ΝΠΔΔ αυτών, καθώς και οι Σύνδεσμοι Δήμων (ΟΤΑ α' βαθμού).


* ΟΤΑ β' βαθμού.


* Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).


* Ενωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).


* Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ).


Οι φορείς προέλευσης για την εφαρμογή του προγράμματος εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, δηλαδή οι φορείς προσωπικό των οποίων έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση προς μετάταξη, είναι:


* ΟΤΑ α' βαθμού.


* Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ.)


* Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).


10 βήματα για την κινητικότητα
ΒΗΜΑ 1ο Οι φορείς θα πρέπει να στείλουν τα αιτήματά τους, στα οποία θα περιλαμβάνονται επακριβώς οι υπηρεσιακές τους ανάγκες σε προσωπικό, που ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες. Η προθεσμία για την αποστολή των αιτημάτων αρχίζει σήμερα Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου και θα λήξει την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014. Πρέπει να σημειωθεί ότι κανένα αίτημα που θα αποσταλεί μετά τη λήξη της προθεσμίας (6 Μαρτίου) δεν θα ληφθεί υπόψη.


ΒΗΜΑ 2ο Τα αιτήματα θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, αφού λήξει η προθεσμία, θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της εξέλιξης του προγράμματος.


ΒΗΜΑ 3ο Οι υπάλληλοι που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να μεταταχθούν θα κληθούν μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών από την ημέρα που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους στο φορέα στον οποίο κατέχουν την οργανική ή προσωποπαγή θέση.


Τα δικαιολογητικά, αναλυτικά, είναι:


* Αίτηση (πρόκειται για αίτηση-υπεύθυνη δήλωση που μπορούν να πάρουν από το ΑΣΕΠ) στην οποία θα δηλώνουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, καθορίζοντας τη σειρά προτίμησής τους.


* Δικαιολογητικά προκειμένου να αποτιμηθούν τα προσόντα τους, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στα προσωπικά τους μητρώα.


Η μετάταξη των υπαλλήλων θα γίνει με βάση τη μοριοδότησή τους και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει μέσα στη δεκαήμερη προθεσμία να υποβάλουν τις αιτήσεις είτε αυτοπροσώπως είτε με άτομο εξουσιοδοτημένο με γραπτή εξουσιοδότηση από αυτούς (δηλαδή, θεωρημένη αίτηση για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή ΚΕΠ).


Αν θέλουν να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν την αίτησή τους ή να υποβάλουν τυχόν δικαιολογητικά, αυτό επιτρέπεται να το κάνουν μόνο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της υποβολής των αιτήσεων. Δικαιολογητικά που θα υποβληθούν εκπρόθεσμα δεν θα ληφθούν υπόψη. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της υποβολής της στο φορέα. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν, εφ' όσον το επιθυμούν, το σύνολο των θέσεων του κλάδου της ειδικότητάς τους.

ΒΗΜΑ 4ο Οι Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού των φορέων προέλευσης συντάσσουν μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών, που αρχίζει να μετράει από τη λήξη της προθεσμίας (του Βήματος 3), πίνακες συνδρομής κριτηρίων σε ειδικό λογισμικό του ΑΣΕΠ, και τους αποστέλλουν στο ΑΣΕΠ και στους φορείς υποδοχής.


ΒΗΜΑ 5ο Καταρτίζεται ο Ενιαίος Πίνακας Κατάταξης και διάθεσης των υπαλλήλων μέσα σε προθεσμία 15 ημερών. Το ΑΣΕΠ, μετά την παραλαβή από τους φορείς προέλευσης των ψηφιακών πινάκων συνδρομής κριτηρίων των υπαλλήλων, προβαίνει στον υπολογισμό της βαθμολογίας των συμμετεχόντων, με την καταχώριση των κριτηρίων, των ιδιοτήτων, καθώς και των προτιμήσεων κάθε υπαλλήλου.


Σε περίπτωση ισοβαθμίας, γίνεται αναφορά στα κριτήρια και τις ιδιότητες που λήφθηκαν υπόψη για κάθε κατατασσόμενο, η βαθμολογία που αντιστοιχεί σε κάθε κριτήριο, καθώς και η συνολική βαθμολογία. Οι πίνακες αποστέλλονται στο υπουργείο Εσωτερικών μέσα στην προαναφερθείσα προθεσμία (15 ημέρες).


ΒΗΜΑ 6ο Το υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει αμελλητί τον πίνακα στους φορείς προέλευσης και υποδοχής.


ΒΗΜΑ 7ο Για την ολοκλήρωση της μετάταξης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης, η οποία αποστέλλεται εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από τη λήψη του ενιαίου πίνακα κατάταξης και διάθεσης του ΑΣΕΠ στον φορέα υποδοχής και στον οικείο γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης του φορέα υποδοχής, με κοινοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών. Εάν εντός της προθεσμίας των πέντε (5) ημερών δεν εκδοθεί σύμφωνη ή αρνητική γνώμη, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του φορέα...


ΒΗΜΑ 8ο Η απόφαση για τη μετάταξη εκδίδεται από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο, τον φορέα υποδοχής, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη λήψη ή την κατά τεκμήριο έκδοση της σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης.


ΒΗΜΑ 9ο Η απόφαση για τη μετάταξη δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με μέριμνα του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.


ΒΗΜΑ 10ο Το προσωπικό που μετατάσσεται με το πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας του αρ. 30 του ν. 4223/2013 τίθεται σε διαθεσιμότητα χρονικής διάρκειας ενός μηνός, αρχομένης από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής πράξης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.


Η διαθεσιμότητα παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός και εκδίδεται αμελλητί σχετική διαπιστωτική πράξη του αρμοδίου φορέα υποδοχής.


Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, η μισθοδοσία του προσωπικού βαρύνει τον φορέα προέλευσης και μετά το πέρας της διαθεσιμότητας βαρύνει τον φορέα υποδοχής.


Το προσωπικό που έχει μπει εθελοντικά στη διαδικασία διαδημοτικής κινητικότητας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλεονάζον και να τεθεί ξανά, άνευ αιτήσεώς του, σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου