26 Φεβρουαρίου 2014

Ο Προβόπουλος ή το ΔΝΤ είναι δόλιοι και εξαπάτησαν τον Ελληνικό λαό; ΠΩΣ; Δούλεψαν παρέα; Όχι μωρέ…


Ο Προβόπουλος ή το ΔΝΤ είναι δόλιοι και εξαπάτησαν τον Ελληνικό λαό; ΠΩΣ; Δούλεψαν παρέα; Όχι μωρέ…

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ των εκπροσώπων των δανειστών με την Κυβέρνηση, ενώ στην παρούσα φάση παραμένουν ανοιχτά έξι ζητήματα. Πρώτον, τα δημοσιονομικά μεγέθη για την περίοδο 2015-2017,τα οποία θα περιληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο επόμενο δίμηνο. Δεύτερον, οι ρυθμίσεις για τη διόρθωση φορολογικών αστοχιών και η ενσωμάτωση ευρωπαϊκών διατάξεων στην ελληνική νομοθεσία. Τρίτον, η υιοθέτηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Τέταρτον, γενικότερα εργασιακά ζητήματα, κυρίως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Πέμπτον, ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορούν στο 2ο κύμα διαθεσιμότητας Δημοσίων Υπαλλήλων. Τέλος, έκτον, η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών… τραπεζών, ζήτημα που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές ως προς τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος με αυτές τις τρόικας.
Νέα εστία διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, με αφορμή τις ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, διαβλέπουν οι FinancialTimes. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ενώ στην Αθήνα οι ανάγκες των τραπεζών υπολογίζονται σε λιγότερα από 6 δις ευρώ, οι διεθνείς δανειστές επιμένουν ότι χρειάζεται τουλάχιστον τριπλάσιο ποσό. Μάλιστα τονίζεται ότι η διαφωνία έγινε τόσο έντονη, ώστε το ΔΝΤ «απειλεί» να δημοσιοποιήσει τις δικές του εκτιμήσεις που είναι κοντά στα 20 δις ευρώ. Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται στο ίδιο ύψος, αναφέρουν οι FT.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει στα τέλη του μήνα τα αποτελέσματα των stress tests με βάση την έρευνα της Blackrock. Αν η διαφωνία δεν λυθεί, τότε η τρόικα θα λάβει υπόψη τα stress tests που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Financial Times, το ΔΝΤ είναι πιθανό να μην προχωρήσει σε πληρωμές χωρίς μια απόφαση για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα καθώς και για ένα 3ο πρόγραμμα.
Επιδείνωση της ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ της Ελλάδας διαπιστώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής CEP το 2013, σε σχέση με το 2012 και μάλιστα ταχύτερα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων μειώθηκαν τη χρονιά που πέρασε, ενώ παράλληλα μειώθηκαν οι επενδύσεις. Αποτέλεσμα η μείωση της ανταγωνιστικότητας και κατ’ επέκταση των δυνατοτήτων για ανάπτυξη. Η Ελλάδα υπερχρεώνεται στο εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει καταναλωτικές δαπάνες, γεγονός που οξύνει την κρίση. Χωρίς δραστική περικοπή του ποσοστού κατανάλωσης δεν είναι δυνατόν να ανακτήσει η χώρα την πιστοληπτική της ικανότητα, τονίζει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.
Την πλήρη εφαρμογή όλων των όρων του Μνημονίου, εκτός από την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, ζητά η ΚΟΜΙΣΙΟΝ από την Ελλάδα προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν. Σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή ο κ. Ρεν απέφυγε να πάρει θέση για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση δεν είναι σκόπιμες οι συζητήσεις για τους δυνατούς τρόπους κάλυψής του. Οι στόχοι της Ελλάδας, ανέφερε, είναι να πετύχει δείκτη χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και χαμηλότερο του 110% το 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου