25 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ



ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ



ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΜΚΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΚΑΙ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ


Την συμπαιγνία των συγκυβερνητικών κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο τεράστιο σκάνδαλο των ΜΚΟ, διερευνούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και η συνάδελφός του Βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή.

Παρόλο που υπήρχαν από το 2004, συγκεκριμένες οδηγίες του Διεθνούς Διακυβερνητικού Οργάνου FATF, για τον έλεγχο των ΜΚΟ, η κυβέρνηση της ΝΔ έστελνε για καθυστερήσεις την μπάλα στην εξέδρα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να την ξεφουσκώσει και να την κλειδώσει σε ένα συρτάρι του ΥΠΕΞ.

Η κυβέρνηση Καραμανλή αγνόησε 49 συστάσεις και ειδικές οδηγίες και η Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, αποφάσισε να τις «περιποιηθεί» με μια ξεγυρισμένη ταφόπλακα.

Και μάλιστα - σύμφωνα με δημοσιογραφικές καταγγελίες - συμπτωματικά (;) η υπογραφή της ταφόπλακας μπαίνει από τον Ηλία Πλασκοβίτη, συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου και στο ΥΠΕΞ την περίοδο 2000 - 2004!

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, που στηρίζεται σε ανάρτηση της δημοσιογραφικής ιστοσελίδας e-reportaz.gr , έχει ως εξής:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ:ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


ΘΕΜΑ: ΜΚΟ, FATF ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

κ. κ. Υπουργοί,

Χωρίς ιδιαίτερους προλόγους, σας γνωστοποιούμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της δημοσιογραφικής ιστοσελίδας e-reportaz.gr που αφορά το σκάνδαλο των ΜΚΟ.

«Δια χειρός των πλέον στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου από την περίοδο που εκείνος ήταν υπουργός εξωτερικών, μπήκε ταφόπλακα στις όποιες εισηγήσεις ελέγχου των ΜΚΟ.

Το 2009, ο Ηλίας Πλασκοβίτης, έβαλε «ταφόπλακα» στις όποιες προσπάθειες παρέμβασης στο ομιχλώδες τοπίο των ΜΚΟ και της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Τραγική σύμπτωση αποτελεί το γεγονός ότι ο κ. Πλασκοβίτης την περίοδο 2000-4 ήταν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, βέβαια, η χώρα μας είχε εισπράξει την χλεύη της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα της (FATF – Financial Action Task Force).
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχη.

Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF – Financial Action Task Force) είναι ένα διακυβερνητικό όργανο που συστάθηκε το 1989.

Η FATF αποτελείται σήμερα από 34 κράτη μέλη και 2 περιφερειακές οργανώσεις, που αντιπροσωπεύουν τα πιο σημαντικά οικονομικά κέντρα του πλανήτη.

Στόχος της FATF είναι ο καθορισμός προτύπων και η προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής των νομικών, κανονιστικών και λειτουργικών μέτρων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες σχετικές απειλές για την ακεραιότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η FATF είναι επομένως ένα «όργανο χάραξης πολιτικής», η οποία εργάζεται για να δημιουργήσει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίτευξη των εθνικών νομοθετικών και κανονιστικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς αυτούς.

Το 2004 η FATF εξέδωσε τις 40 Συστάσεις και τις 9 Ειδικές Συστάσεις οι οποίες αποτελούν έκτοτε διεθνές πρότυπο. Η 8η Ειδική Σύσταση (SR VII) αναφέρεται στην λειτουργία των Μη Κερδοσκοπικών και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, τις γνωστές σε όλους ΜΚΟ.

Όπως αποκαλύπτεται από την Αμοιβαία Έκθεση Αξιολόγησης (Mutual Evaluation Report) της Ελλάδας από την FATF με ημερομηνία 28 Οκτωβρίου 2011, διαχρονικά οι Ελληνικές κυβερνήσεις «κώφευαν».

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ 2006

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι από το 2006 είχαμε υποσχεθεί την επισκόπηση του τομέα των ΜΚΟ με σκοπό την ενσωμάτωση του θεσμικού, νομικού και λειτουργικού πλαισίου σύμφωνα με την 8η Ειδική Σύσταση. Ως χώρα ζητήσαμε και λάβαμε ένα χρονικό διάστημα υλοποίησης της τάξης των 3 – 4 ετών.

Η «αδιαφορία» των ελληνικών κυβερνήσεων οδήγησαν στην κατάταξη της Ελλάδας ως «Μη Συμμορφούμενη» (Non Compliant) με την 8η Ειδική Σύσταση, γεγονός που αποτελεί μέχρι και σήμερα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας αναφορικά με την διαφάνεια του οικονομικού συστήματος.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ «ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ»

Ενδεικτικό της «αδιαφορίας» των κυβερνήσεων είναι ότι, όπως μαθαίνουμε, από το 2009 εισηγήσεις για την δημιουργία αυστηρότερου πλαισίου για τις ΜΚΟ και την σύσταση ελεγκτικών μηχανισμών… οδηγήθηκαν στο συρτάρι!

Είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος που σφράγισε τις εισηγήσεις στο συρτάρι του είναι ο Ηλίας Πλασκοβίτης τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, σήμερα μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Είναι τυχαίο ότι ο ίδιος άνθρωπος κατά την περίοδο 2000 – 2004 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με Υπουργό τον Γ. Παπανδρέου. Την εποχή δηλαδή που ξεκίνησε η «πατέντα των ΜΚΟ»;

Να μην ξεχνάμε ότι η περιβόητη ΥΔΑΣ (ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ) είναι η πρωταθλήτρια στις επιδοτήσεις των ΜΚΟ. Που ανήκει;

Όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών «H Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) αποτελεί ανεξάρτητη αλλά αναπόσπαστη Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, αντίστοιχη των άλλων Γενικών Διευθύνσεων αυτού και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εξωτερικών. Η Υ.Δ.Α.Σ. αποτελεί τον εθνικό αναπτυξιακό και ανθρωπιστικό μηχανισμό και φορέα σχεδιασμού και διαμόρφωσης της αναπτυξιακής στρατηγικής».

Γιατί άραγε μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει ούτε ένα βήμα για την δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου;

Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα σταματήσει το πάρτυ;»

Με βάση αυτό το δημοσίευμα, σας υποβάλλουμε τις εξής ερωτήσεις κ. κ. Υπουργοί:

Για ποιό λόγο η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε το θέμα της FATF στην «εξέδρα» με την παράταση χρόνου και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, δια χειρός Ηλία Πλασκοβίτη, το «έθαψε» σε ένα συρτάρι;

Γιατί οι γαλαζοπράσινες Κυβερνήσεις αρνούνται να θεσπίσουν ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ, αξιοποιώντας και την παγκόσμια εμπειρία της FATF;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου