18 Αυγούστου 2014

Αλήθειες και ψέματα για τα "κόκκινα" δάνεια


Αλήθειες και ψέματα για τα "κόκκινα" δάνεια


Αναβαθμίζονται οι τραπεζικοί όμιλοι ως πιστωτές των επιχειρήσεων. Δεν πρέπει να περιμένουν μαγικές λύσεις οι ιδιώτες. Ποιους αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας.

Την αναβάθμιση των πιστωτικών ομίλων στην πυραμίδα των πιστωτών που ικανοποιούνται πρώτοι από μια επιχείρηση που βάζει λουκέτο ή αναδιαρθρώνεται θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», το σχέδιο εξωδικαστικής διευθέτησης των οφειλών, που προωθεί η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία μπαίνει η μορφοποίηση του πλαισίου για τα νοικοκυριά και η οριστικοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει παρουσιαστεί -και να εφαρμοστεί πιλοτικά-, μέχρι το τέλος του έτους, ένα πακέτο συνολικής αντιμετώπισης του φαινομένου των «κόκκινων» δανείων, με την ελπίδα ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ρυθμιστούν οι οφειλές των ιδιωτών και να βγουν πιο εύκολα... από την πρίζα οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις.


Η ομάδα εργασίας που συνεργάζεται με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα λάβουν τη μορφή προτάσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι λύσεις που θα προταθούν θα πρέπει να περάσουν από το μικροσκόπιο της τρόικας και στη συνέχεια να μεταμορφωθούν σε νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια, τα συναρμόδια υπουργεία δεν περιμένουν να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τις τράπεζες τοποθετείται στις αρχές του 2015. Παρά το γεγονός ότι θα υπάρχει ένας μπούσουλας που θα λάβει τη μορφή νόμου, στην Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι κάθε τράπεζα οφείλει να αντιμετωπίσει η ίδια τα «κόκκινα» δάνεια που την αφορούν και να συνεργάζεται με τις άλλες τράπεζες για τις κοινές περιπτώσεις δανειοληπτών.


«Θέλουμε να μείνουν εν ζωή οι βιώσιμες επιχειρήσεις και να δοθεί λύση για χιλιάδες περιπτώσεις που λιμνάζουν, μπλοκάροντας στην ουσία την ομαλή λειτουργία της αγοράς», δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας που εμπλέκεται στις διαβουλεύσεις. «Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, πρώτη μας μέριμνα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», προσθέτει.

Μέριμνα, ωστόσο, θα υπάρξει και για τις τράπεζες, αφού το καυτό θέμα της διαχείρισης των NPLs σχετίζεται άμεσα με τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα για τον κλάδο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η τρόικα έχει δώσει το πράσινο φως ώστε να επιταχυνθεί το ξεκαθάρισμα των επιχειρήσεων μέσω της κοινής δράσης των τραπεζών για την αναδιάρθρωση ολόκληρων κλάδων.

Με λίγα λόγια, μετά τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης, ενώ για τα στεγαστικά θα διευρυνθεί το δίχτυ ασφαλείας για την πρώτη κατοικία, σε σύγκριση με όσα ισχύουν σήμερα, θα εφαρμοστούν νέα εργαλεία για τη διευθέτηση οφειλών και θα εκσυγχρονιστεί ο νόμος Κατσέλη.
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου