7 Δεκεμβρίου 2014

6 τομείς της βιομηχανίας που ψάχνουν απεγνωσμένα για υπαλλήλους


6 τομείς της βιομηχανίας που ψάχνουν απεγνωσμένα για υπαλλήλους



Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα που η ανεργία είναι πολύ υψηλή, οι άνθρωποι παραπονιούνται πως δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας. Ορισμένες φορές όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχουν εταιρείες στις οποίες ανοίγει ένας μεγάλος αριθμός θέσεων, αλλά που μπορεί να χρειαστούν ακόμα και τρεις μήνες για να καλυφθούν. Αυτό μπορεί να κοστίσει σε μια εταιρεία εκατομμύρια, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και Επιχειρήσεων αλλά και το Indeed.com.

Σημαντικότερες αιτίες του προβλήματος αποτελούν τόσο οι χαμηλές αμοιβές που προσφέρουν οι εταιρείες στους εργαζομένους, όσο και οι πολύ συγκεκριμένες δεξιότητες που απαιτούντα. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στις εξής επιχειρήσεις:

1. Εταιρείες διαμονής και τροφίμων

Σχεδόν το 43% των ανοιχτών θέσεων εργασίας στις εν λόγω εταιρείες παραμένουν κενές για περισσότερο από τρεις μήνες. Σύμφωνα με το Indeed.com, οι ειδικότητες που μένουν κενές για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αυτή του barista αλλά και του προϊσταμένου βάρδιας. Ως αιτία, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ο χαμηλός μισθός που προσφέρεται.

2. Εκπαίδευση

Στο συγκεκριμένο τομέα, το 38,9% των θέσεων εργασίας παραμείνουν ανοικτές για περισσότερο από τρεις μήνες. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε σχολεία αλλά και σε κέντρα κατάρτισης. Και σε αυτή την περίπτωση η αμοιβή είναι εξαιρετικά χαμηλή και μεταβάλλεται συνεχώς.

3. Κατασκευαστικός τομέας

Ενώ τείνουν να υπάρχουν όλο και λιγότερες θέσεις εργασίας στον κλάδο αυτό, οι θέσεις που μένουν ανοικτές, δεν καλύπτονται γρήγορα. Ένας από τους λόγους οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι όλο και λιγότεροι νέοι άνθρωποι αναζητούν θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό και οι εργοδότες γίνονται όλο και πιο επιλεκτικοί. Επιθυμούν άτομα με ειδικές τεχνικές δεξιότητες ή εμπειρία με αποτέλεσμα να είναι λίγοι εκείνοι που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις. Επιπλέον, η αμοιβή δεν είναι πολύ μεγάλη.

4. Ορυχεία και υλοτομία

Ολοένα και λιγοστεύουν οι άνθρωποι που ασχολούνται στο συγκεκριμένο τομέα. Ειδικότερα, υπολογίζεται πως λιγότεροι από 100.000 άνθρωποι απασχολούνται στις ΗΠΑ στον τομέα της υλοτομίας και στο πεδίο της εξόρυξης. Ωστόσο, η αμοιβή θεωρείται αρκετά ικανοποιητική.

5. Μεταφορές και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας

Σε αυτούς τους τομείς αναζητούνται άτομα που ασχολούνται τόσο με τις μεταφορές επιβατών όσο και υλικών αγαθών αλλά και σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως για παράδειγμα σε εταιρείες που έχουν σχέση με τον ηλεκτρισμού ή την παροχή φυσικού αερίου. Και εδώ οι μισθοί τείνουν να είναι αρκετά χαμηλοί.

6. Χονδρικό και λιανικό εμπόριο

Πρόκειται για τον τομέα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού οι θέσεις μπορεί να μείνουν ανοικτές για πολλούς μήνες. Κι εδώ οι χαμηλοί μισθοί είναι η κυριότερη αιτία.
Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου