5 Δεκεμβρίου 2014

Βόμβα από Βρυξέλλες: Δεν ζητάμε την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ


Βόμβα από Βρυξέλλες: Δεν ζητάμε την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ

Στροφή 180 μοιρών από τις Βρυξέλλες όχι όσον αφορά στη συμφωνία Ελλάδας – τρόικας μέσα στα επόμενα 24ωρα και με ορίζοντα τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου όταν συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup. Η στροφή αφορά κυρίως στην αντιπολίτευση, που παρά τα... θρυλούμενα δεν θα κληθεί να υπογράψει επίσης τη συμφωνία.
Το είπε ξεκάθαρα ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup, που μάλιστα θεωρεί πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο.
Κύκλοι στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωζώνης ευελπιστούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος έως την προσεχή Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν το ενδεχόμενο συμφωνίας για παράταση -σε πρώτη φάση- του υφιστάμενου προγράμματος και -σε δεύτερη- τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που θα οδηγήσει εκ νέου την Ελλάδα στις αγορές.

Αυτό ανέφερε από τις Βρυξέλλες, ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Αθήνα το μείζον πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό. Κανείς όμως δεν ξέρει πότε θα γυρίσει η τρόικα στην Αθήνα ούτε και μπορούσε ο αξιωματούχος να ανακοινώσει ημερομηνία επιστροφής. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται και επικεντρώνονται άμεσα και έμμεσα γύρω από το δημοσιονομικό ζήτημα» δήλωσε.

Η βόμβα ήρθε όταν απάντησε στο αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την αντιπολίτευση δέσμευση υπέρ της εφαρμογής των όσων συμφωνήσει η τρόικα με την κυβέρνηση. Η απάντηση ήταν αρνητική, με τον κοινοτικό αξιωματούχο να λέει πως «ότι σε προεκλογική περίοδο (!) κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα ήταν δόκιμο». Άφησε, δε, σαφώς να εννοηθεί ότι η εφαρμογή των αποφάσεων δεν εξαρτάται από τους εκλογικούς κύκλους.

Ο αξιωματούχος, πάντως, επέμεινε στην ανάγκη, η τρέχουσα αξιολόγηση να κλείσει εντός του Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τις αποφάσεις για τη μετα-μνημόνιο εποχή.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, σε πρώτη φάση, αλλά απέφυγε να προβλέψει το χρονικό διάστημα της παράτασης, λέγοντας ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο, που θα έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις.

Όπως διευκρίνισε, σε κάθε περίπτωση, η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μπορεί να δοθεί μόνο κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να επικυρωθεί στη συνέχεια από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με τον ανώτατο παράγοντα της Ευρωζώνης, σε δεύτερη φάση, δεν αποκλείεται να χορηγηθεί στην Ελλάδα η λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL). Και αυτό, όμως, είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς. Και αυτό το αίτημα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν αναμένεται να υποβληθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η απόφαση μπορεί να μετατεθεί για τον Ιανουάριο. Όπως ανέφερε, αυτή η απόφαση έχει προληπτικό χαρακτήρα και συνεπώς δεν προβλέπονται ούτε εκταμιεύσεις χρηματικών ποσών, ούτε συγκεκριμένα ορόσημα.

Επίσης, επανέλαβε ότι σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να επιθυμούν την παρουσία του ΔΝΤ στη μετά μνημόνιο εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου