5 Δεκεμβρίου 2014

Reuters: Εξάμηνη παράταση του Μνημονίου εξετάζει η Ευρωζώνη - Ποια είναι τα σενάρια που τίθενται στο τραπέζι


Reuters: Εξάμηνη παράταση του Μνημονίου εξετάζει η Ευρωζώνη - Ποια είναι τα σενάρια που τίθενται στο τραπέζι




Την παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης κατά έξι μήνες, έως τα μέσα του 2015 εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Αθήνα να συμμορφωθεί με τους όρους για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

«Αν και ο σκοπός της τεχνικής παράτασης είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στις ελληνικές Αρχές για να προετοιμάσουν τη νομοθεσία, την οποία και θα υιοθετήσουν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να ισχύσει για μεγαλύτερη περίοδο, προκειμένου να

καλύψει την πιθανότητα καθυστερήσεων εν όψει των διεργασιών για τις προεδρικές εκλογές», σημειώνεται στο εν λόγω έγγραφο που προορίζεται για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους και έχει στην κατοχή του το Reuters, αναμένεται να διαμορφώσει τη βάση για τις συζητήσεις των υπουργών.

Σημειωτέον, πάντως, πως αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα παράτασης.

Μία τεχνική παράταση θα επιτρέψει την αποδέσμευση κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων, αλλά και την εκταμίευση άλλης μίας δόσης 3,5 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως αναφέρει το έγγραφο.

«Υπό αυτό το σενάριο, παρά τη μεγαλύτερη περίοδο διαθεσιμότητας των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αμέσως μετά το τρέχον πρόγραμμα θα ακολουθήσει μία προληπτική γραμμή πίστωσης σε μορφή ενός ECCL, εφόσον εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και γίνει η εκταμίευση, παρέχοντας έτσι στην Ελλάδα ένα χρηματοπιστωτικό μαξιλάρι εφόσον χρειαστεί», σημειώνεται.

Το ECCL θα διαρκέσει ένα χρόνο και μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές για έξι μήνες κάθε φορά. Το ύψος του θα φτάσει έως τα 11,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έως το ποσό που έχει μείνει αναξιοποίητο στο Ταμείο από τα κεφάλαια που παρείχε η Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το έγγραφο αναφέρεται, επίσης, στο ενδεχόμενο παράτασης μόνο κατά τρεις μήνες έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 και στο ενδεχόμενο μίας παράτασης έως το πρώτο εξάμηνο του 2016, για να συμπέσει με το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ.

«Ενώ μια μικρότερη παράταση φέρει τον κίνδυνο να είναι αναποτελεσματικό για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων νομοθετικών πράξεων, ειδικά στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο στην Ελλάδα, μια μεγαλύτερη (παράταση) θα μπορούσε να είναι δύσκολο να επικοινωνηθεί ως μια καθαρά τεχνική παράταση», επισημαίνεται.


Κέρδος online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου