4 Δεκεμβρίου 2014

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Οι σκληρές γραμμές και τα σενάρια παράτασης του μνημονίου

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Οι σκληρές γραμμές και τα σενάρια παράτασης του μνημονίου


Σε οριακό σημείο έχουν φθάσει οι διαπργαματεύσεις με την τρόικα, καθώς διαπιστώνεται πάλι η άκαμπτη στάση της τριμερούς και πρώτα από όλους του ΔΝΤ.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί οτι υπάρχουν ακόμη περιθώρια συμφωνίας, εν τούτοις τα χρονικά όρια στενεύοιυν.

Το απαντητικό e-mail της τρόικας στις ελληνικές θέσεις, που έφθασε στις 2 τα ξημερώματα χθες, αποτέλεσε ψυχρολουσία αλλά, ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε και το πολιτικό σκεπτικό επί του οποίου ο πρωθυπουργός αποφάσισε να «εκθέσει» για πρώτη φορά τους εταίρους της χώρας και να αφήσει υπαινιγμούς για τις πραγματικές προθέσεις τους έναντι της Ελλάδας.

Σε ομιλία του χθες στην εκδήλωση του City Univercity of London, τόνισε πως «η Ελλάδα δεν θα γίνει η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης, αλλά ένα οχυρό σταθερότητας». Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες αναφορές για τη στάση των εταίρω, αλλά την ίδια ώρα, από το υπουργείο Οικονομικών η εικόνα δυσαρέσκειας για τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ ήταν αισθητή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε χθες μακρά σύσκεψη, υπό τον κ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή των Γκ. Χαρδούβελη, Γ. Βρούτση και Γ. Μαυραγάνη με αντικείμενο την αξιολόγηση του απαντητικού μηνύματος της τρόικας, ωστόσο η κατά πολλούς αναμενόμενη τηλεδιάσκεψη με την τρόικα δεν πραγματοποιήθηκε. Η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να προετοιμάσει τα επιχειρήματά της στο σημερινό Εuroworking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και παράλληλα να συντάξει η τρόικα, ο χρόνος επιστροφής της οποίας παραμένει άγνωστος.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι όσα περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση της Κυριακής συνιστούν και το όριο εντός του οποίου μπορεί να κινηθεί η ελληνική πλευρά. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, με δημόσιες δηλώσεις τους, απέκλεισαν επί της ουσίας νέα πρόσθετα μέτρα (ΦΠΑ στα νησιά, ασφαλιστικό κ.ο.κ.) που θα οδηγούσαν σε περιδίνηση την κυβέρνηση. Η Αθήνα, ωστόσο, συλλέγει δεδομένα που ισχυροποιούν την επιχειρηματολογία της και, παράλληλα, αναζητεί και παρεμβάσεις ήσσονος «πολιτικού κινδύνου» που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αξιοπιστία του ελληνικού σχεδίου.

Η τρόικα ζητεί την ισχυρή δέσμευση της Αθήνας σε πρόσθετα μέτρα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για δημοσιονομικό κενό. Συγκεκριμένα, οι πιστωτές ζητούν ρητή εξασφάλιση για τις δράσεις, με πρώτη την ακύρωση της έκπτωσης 30% στην έκτακτη εισφορά, που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά εφόσον παρατηρηθεί «δημοσιονομική τρύπα» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η κυβέρνηση, που εξακολουθεί να αμφισβητεί τους υπολογισμούς της τριμερούς, θα επιθυμούσε, ιδανικά, οι σχετικές δεσμεύσεις να περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο ή σε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, εφόσον βέβαια απαιτηθεί. Ωστόσο εξετάζεται και η δυνατότητα ύπαρξης μεταβατικής διάταξης στο πολυνομοσχέδιο με τη συμφωνία, που θα προβλέπει συγκεκριμένα τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης των έκτακτων μέτρων.


Τώρα, σε ότι αφορά στην «τεχνικού χαρακτήρα παράταση» του υφιστάμενου προγράμματος, για την οποία μιλούν στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα το σενάριο αυτό αντιμετωπίζεται ως συμβατό με τις ελληνικές επιδιώξεις: εξασφαλίζει χρόνο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν χάνεται η δόση που εκκρεμεί και «ακυρώνει» την επιδίωξη άλλων μερών για καθαρή παράταση του προγράμματος για διάστημα 6 ή ακόμη και 12 μηνών.

Εφόσον το σενάριο επιβεβαιωθεί, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμφωνία - πακέτο (αξιολόγηση - ECCL γραμμή πίστωσης) εντός Ιανουαρίου, και οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα μπορούν να φτάσουν στην προεδρική εκλογή με το επιχείρημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο και στην Αθήνα επιβάλλεται, απλώς, παράταση του προγράμματος, τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα επιταχυνθούν, με πρώτη τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, με τις σχετικές πρωτοβουλίες να αναλαμβάνονται ακόμη και στις αρχές Ιανουαρίου.

Πάντως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία σενάρια για τη διάρκεια της παράτασης, που καθιστούν τη χρονική επέκταση του τρέχοντος προγράμματος από «τεχνική» έως και «πολιτική».

• Διάρκειας 1 μήνα. Το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι τρόικα και κυβέρνηση θα έχουν ολοκληρώσει εντός του μήνα τον έλεγχο που είναι σε εξέλιξη και θα έχει ανοίξει ο δρόμος για την παροχή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, επειδή η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί σε χρόνο που δεν θα μπορεί ούτε το ελληνικό Κοινοβούλιο, ούτε τα ευρωπαϊκά να την επικυρώσουν, θα δοθεί ένα «εύλογο» και μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να περάσει η νέα συμφωνία από τα εθνικά Κοινοβούλια. Μία τέτοια παράταση εκτιμάται από πολλούς ότι δεν απαιτεί το «πράσινο φως» από τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης και ιδίως του γερμανικού. Αν και στο σημερινό πρόγραμμα προβλέπεται ότι η οποιαδήποτε χρονική αλλαγή της ισχύος του θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών, θεωρείται ότι από τη στιγμή που θα αιτηθεί η Ελλάδα παράταση για τεχνικούς λόγους, τότε δεν θα «μπλεχτεί» η απόφαση στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των χωρών της Ευρωζώνης.

• Διάρκειας 3 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, η παράταση του ισχύοντος προγράμματος θα λήξει στα τέλη Μαρτίου και θα έχει καλύψει χρονικά και τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατ’ επέκταση η χώρα θα είναι διασφαλισμένη έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και θεωρητικά θα έχει αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα.

• Διάρκειας 6 μηνών. Το σενάριο αυτό βασίζεται στην άποψη μεγάλου μέρους της τρόικας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη για τουλάχιστον 6 μήνες, ώστε ό,τι κι αν συμβεί σε αυτό το διάστημα να μη «φουντώσει» η ανησυχία στις αγορές για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, στελέχη της τρόικας υποστηρίζουν πως εφόσον επέλθει συμφωνία με την κυβέρνηση και ολοκληρωθεί ο έλεγχος νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2015, τότε μπορεί η Ελλάδα να διακόψει την εξάμηνη παράταση που θα έχει λάβει και να προχωρήσει με ομαλό τρόπο και νωρίτερα στην υιοθέτηση του ECCL. Από το υπ. Οικονομικών, όμως, αναφέρουν ότι μία εξάμηνη παράταση είναι μία επέκταση του σημερινού Μνημονίου που θα είχε έντονα αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας.



Κέρδος online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου