5 Δεκεμβρίου 2014

Εθνικό μέτωπο για συμφωνία στα αυτονόητα θέλει η Ντ. Μπακογιάννη


Εθνικό μέτωπο για συμφωνία στα αυτονόητα θέλει η Ντ. Μπακογιάννη

Βουλή: Εκκλήσεις για συνεννόηση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό



Έκκληση για εθνική συνεννόηση απηύθυναν βουλευτές κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2015.

Από το βήμα της Βουλής, η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός εθνικού μετώπου με στόχο να υπάρξει συμφωνία στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στους εθνικούς στόχους, στο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών.

«Μόνο ένα εθνικό μέτωπο θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την χώρα και την οικονομία της», είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι «εθνικό μέτωπο δεν σημαίνει να συμπέσουμε σε όλα. Δεν σημαίνει να ταυτιστούμε. Σημαίνει όμως να συμφωνήσουμε στα βασικά, στα αυτονόητα».

Η βουλευτής της Ν.Δ. κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην αγκυλώνεται πια σε ξεπερασμένες ιδεοληψίες και φανατισμούς», λέγοντας ότι «η πολιτική της πόλωσης, της οξύτητας και του διχασμού δεν προσφέρει καμία διέξοδο. Ούτε φέρνει ψήφους σε κανέναν». «Χρειάζεται να συνεννοηθούμε, να αντιληφθούμε τις ευθύνες που έχουμε. Αλλά αν κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλετε, πιστεύω ότι αυτή η Βουλή έχει την πλειοψηφία των βουλευτών που αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και τη νέα γενιά», προειδοποίησε.


Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «ακόμη και στο θέμα του χρέους όλοι μιλάμε με όρους εσωτερικής αντιπαράθεσης ως να αποφασίζουμε μόνοι μας για την διευθέτησή του» και εκτίμησε ότι η μετάβαση στη νέα περίοδο «θα γίνει με επώδυνο τρόπο».
Συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να μη δεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας.

«Ψηφίζω τον προϋπολογισμό. Ζητώ από την κυβέρνηση να επιμείνει στην άρνησή της να δεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Όπως μπήκαν στη χώρα μας με ημερομηνία λήξης, τώρα πρέπει να τους ανοίξουμε την πόρτα για να φύγουν. Ο χρόνος τους τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βλάχος.

Νωρίτερα υπογράμμισε πως «είναι επιβεβλημένο όσο ποτέ, να πούμε όχι στις παράλογες και ατεκμηρίωτες απαιτήσεις της τρόικα». «Να απαιτήσουμε τώρα να διεξαχθεί η συζήτηση με πολιτικούς όρους και με πραγματικά οικονομικά στοιχεία», είπε..

Απευθυνόμενος δε στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βλάχος τόνισε: «συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, συνάδελφοι της Αριστεράς, είναι η ώρα να πείτε το μεγάλο ‘ναι’. Το ‘ναι’ της συνεννόησης, το ‘ναι’ του ρεαλισμού».

«Εθνική συνεννόηση», συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα και συμφωνία για εκλογές ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευθύνες της κυβέρνησης.

Διευκρινίζοντας ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε πως «φταίμε κι εμείς σαν κυβέρνηση που από τον Ιούνιο και μετά είχαμε έναν αντιμνημονιακό οίστρο και προσπαθήσαμε να ανταγωνιστούμε το ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτόν τον τομέα: Να φύγει το μνημόνιο, να φύγει το ΔΝΤ».

Ο βουλευτής πρότεινε να υπάρξει συνάντηση του Αντ. Σαμαρά και του Αλ. Τσίπρα λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να είναι είδηση, όταν ο Πρωθυπουργός καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλήσουν (…) Πρέπει να πουν ότι ένα, δύο, τρία θέματα πρέπει να τα κάνουμε και μετά να πάμε σε εκλογές. Ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όποιος είναι ο κερδισμένος, να κληθεί να τα εφαρμόσει. Διαφορετικά, η χώρα οδηγείται στα βράχια».

Συνεννόηση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε με τη σειρά του και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος συνυπογράφει το σχετικό κείμενο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και ανεξαρτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές ζητούν από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσουν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την ημερομηνία διεξαγωγής εθνικών εκλογών εντός του 2015.

«Καλούμε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε» ανέφερε ο Σπ. Λυκούδης και πρόσθεσε πως ο κυρίαρχος λαός θα επιλέξει τις ορθότερες πολιτικές όταν έρθει η ώρα.

Ο κ.. Λυκούδης πρότεινε ακόμη αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να γίνει αναλογικότερος και την συγκρότηση εθνικής επιτροπής διαπραγμάτευσης.

newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου